logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PC - Niebieski ekran, brak sygnału z karty graficznej, Win XP

roscislaw 01 Wrz 2013 13:33 3042 28
  • #1 12691201
    roscislaw
    Poziom 9  
    Ciocia od pewnego czasu ma problemy ze swoim komputerem. Zaczęło się od tego, że zaczął się sam wyłączać. Był u kilku naprawiaczy, ale nie naprawili.
    Teraz ja będę próbował go naprawiać.

Oto co się dzieje:
    1. Uruchomiłem komputer. Wygląda na to, że win xp jest świeżo postawiony. Pochodził kilkanaście minut i wyskoczył niebieski ekran.
    2. Zresetowałem i przy ponownym uruchamianiu zaczął wyskakiwać komunikat, że nie ma dyskietki.
    3. Wszedłem do biosa, aby ustawić tak, aby w pierwszej kolejności uruchamiał się dysk twardy.
    4. Po kolejnym restarcie monitor był już ciemny, tak jakby sygnał z karty graficznej w ogóle nie płynął do monitora.

Co może być przyczyną?

Jak coś, to mam drugi komputer i mogę przekładać poszczególne podzespoły.

Z góry dziękuję za pomoc
    i serdecznie pozdrawiam

EDIT
    Dodam jeszcze, że komputer niby uruchamia się, jednak ekran nadal jest czarny.
  • Pomocny post
    #2 12691239
    Radio control
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    roscislaw napisał:
    wyskoczył niebieski ekran.
    to jest BSOD jaki był kod błędu?
    roscislaw napisał:
    Wszedłem do biosa, aby ustawić tak, aby w pierwszej kolejności uruchamiał się dysk twardy.
    chyba chodzi o botowanie z dysku?Podaj pełną specyfikacje komputera włącznie z marką i modelem zasilacza.Daj screen z programu CrystalDiskInfo ora z programu HWinfo zakładdki sensors.Czekam
  • Pomocny post
    #3 12691242
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 12691339
    roscislaw
    Poziom 9  
    Wyciągnąłem jedną kość ramu, a drugą przełożyłem do drugiego banku. Póki, co komputer nie wyłącza się.

Jeśli się znowu wyłączy, to zastosuję się do Waszych porad.
    Na razie dziękuję za pomoc i proszę jeszcze nie zamykać mojego tematu.

Dodano po 33 [minuty]:

Komputer jeszcze się nie wyłączył, ani nie było blue scrina.
    @radio control, tak - miałem na myśli botowanie.
    zasilacz to chieftec GPS - 450AA - 101 A
    @cristal2242, ja tam nic nie grzebałem. Próbowałem tylko przestawić priorytety botowania.

@radio control, o to zrzuty:
    PC - Niebieski ekran, brak sygnału z karty graficznej, Win XP PC - Niebieski ekran, brak sygnału z karty graficznej, Win XP PC - Niebieski ekran, brak sygnału z karty graficznej, Win XP
  • Pomocny post
    #5 12691672
    CamerDisco
    Poziom 24  
    Ocena: 23
    Zasilacz dobry, dysk też, więc pewnie winowajcą był ram, dla pewności możesz zrobić teraz test bootowalnym memramem.
  • #6 12692068
    roscislaw
    Poziom 9  
    CamerDisco napisał:
    Zasilacz dobry, dysk też, więc pewnie winowajcą był ram, dla pewności możesz zrobić teraz test bootowalnym memramem.

W jaki sposób, to zrobić?
  • #7 12692136
    DominTR3B
    Poziom 27  
    Ocena: 90
    Avast antywirus nachalnie instalowany przez wszystkich też może mieć problem z obsługą komputera.
  • Pomocny post
    #8 12692168
    CamerDisco
    Poziom 24  
    roscislaw, znajdź w google MemTest do pobrania i nagraj na bootujaca płytę lub usb, jak to zrobić i potem uruchomić, jest milion poradników, nie ma co tutaj opisywać.
  • #9 12692892
    roscislaw
    Poziom 9  
    Dzięki chłopaki za pomoc :) Komp chodzi już kilka godzin na jednej kości ramu.

Zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia. Skoro przyczyną był walnięty ram, to dlaczego coś przestawiało się w biosie i w pierwszej kolejności botowana była dyskietka?
    Samo się przestawiało. Ciotka mówi, że u niej w domu był podobny problem, a później już tylko czarny ekran, a wiatraki kręciły się.
  • Pomocny post
    #10 12692946
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 552
    Zmierz miernikiem napięcia jakie daje ten Chieftec:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html

Zmierz miernikiem napięcie baterii podtrzymania ustawień BIOSu.

Sprawdź stan kondensatorów w zasilaczu i na płycie głównej.
  • Pomocny post
    #11 12693271
    Szaman7
    Poziom 25  
    Ocena: 54
    Z ramem mogło być tak, że nie kość walnięta, ale te dwie kości się po prostu ze sobą gryzły.
    Spróbuj jeszcze zrobić taką rzecz, żeby zamienić kości RAM. Wtedy dowiemy się, czy na 100% to tamta kość robiła problem, czy po prostu wg mojej teorii się gryzły :)

roscislaw napisał:
    a wiatraki kręciły się.

Wiatraki to są w Holandii :)
    To są wentylatory.
  • Pomocny post
    #12 12694316
    Quamis
    Poziom 21  
    Ocena: 22
    Szaman7 napisał:
    Z ramem mogło być tak, że nie kość walnięta, ale te dwie kości się po prostu ze sobą gryzły.

Czasami wystarczy wyłączyć "Dual channel" w BIOSie
  • #13 12695462
    roscislaw
    Poziom 9  
    Dziękuję wszystkim za dotychczasowe odpowiedzi. Plusiki poszły :D
    Obydwie kości to kingstony. Sprawdzałem najpierw jedną, później drugą botowalnym memtestem86 przez dwa i trzy cykle i 0 errorów.

Teraz włożyłem obydwie kości do dwóch innych banków i będę sprawdzał, co się będzie działo przy obciążeniu (spróbuję włączyć company of heroes. A może czymś innym próbować obciążać ustrojstwo?).

Rozmawiałem wcześniej z synem ciotki. Napięcie zasilacza podobno było sprawdzane. Kondensatory też są ok. Nawet bateria była wymieniana na nową.

EDIT
    Nie ma zainstalowanych żadnych gier. Czym najlepiej zmęczyć sprzęt, aby wyskoczyły ewentualne błędy?
    Bo przy samych przeglądarkach wszystko jest ok.
  • #14 12698101
    Radio control
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    Jest program OCCT
  • #15 12698124
    RoStER
    Poziom 30  
    Ocena: 28
    OCCT, funkcja Power Supply, bądź jakimś 3Dmarkiem, pozdrawiam.
  • #16 12698478
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    roscislaw napisał:
    Teraz włożyłem obydwie kości do dwóch innych banków i będę sprawdzał, co się będzie działo przy obciążeniu

Teraz sprawdź memetestem, czy działają w trybie single channel, potem sprawdź w dual channel. Na AMD możesz mieć jeszcze funkcję Ganged/Unganged - sprawdź.
    Tak w ogóle to blaza, że w dalszym ciągu nie podałeś pełnej listy sprzętu.

CPU obciąż Prime95.
  • #17 12700775
    roscislaw
    Poziom 9  
    @safbot1st, to jest taki sprzęt:
    PC - Niebieski ekran, brak sygnału z karty graficznej, Win XP
    Jak widać, pracuje w trybie dual chanel (jakoś nie mogę dojść jak to zmienić w biosie, bo nie znam tego biosu).

Na razie nie będę go testował na obciążeniu, bo całkiem prawdopodobne, że będziemy znać przyczynę awarii. Otóż data sama się przestawia. Wyłączyłem kompa 2 września, po 20:00 i gdy dzisiaj włączałem kompa to właśnie taka data wyskoczyła.
    Syn ciotki twierdzi, że jakiś miesiąc temu, na jego oczach naprawiacz wymieniał baterię na nową.
    Co to może być? Walnięta płyta główna? EDIT: I jak to powiązać z nietypowymi objawami? Czyli np z brakiem sygnału na monitor.
  • #18 12701305
    Szaman7
    Poziom 25  
    Ocena: 54
    Sprawdź napięcie baterii na płycie głównej.
  • #19 12701413
    roscislaw
    Poziom 9  
    @Szaman7, z tym mogę mieć problem - nie mam miernika :(
  • Pomocny post
    #20 12701463
    safbot1st
    Poziom 43  
    roscislaw napisał:
    Syn ciotki twierdzi, że jakiś miesiąc temu, na jego oczach naprawiacz wymieniał baterię na nową.

Doktor House miałby pewnie swoją teorię ;)
    roscislaw napisał:
    Jak coś, to mam drugi komputer i mogę przekładać poszczególne podzespoły.

Czyli teoretcznie masz skąd przełożyć baterię na próbę?

Dodano po 10 [minuty]:

Dla twojej płyty gł. znalazłem jeszcze poprawkę (w wersji beta):

Beta Version 0902
    Description M2N BIOS 0902
    Fix certain graphic cards may not be detected.

Także gdybyś rozważał aktualizację bios - jest bios z poprawką dot. kart grafiki. niestety nie napisano jakich. Poza tym widzę, że teraz problem dot. zapominania ust. w bios.

Jednak cuda się zdarzają - aktualizacja bios pomagała w różnych przypadkach.
    Z kolei nie chcę od razu polecać aktualizacji gdyż na niestabilnym kompie może to być ryzykowne...

Dodano po 21 [sekundy]:

http://www.asus.com/Motherboards/M2N/#support_Download_17

Dodano po 3 [minuty]:

zerkam jeszcze na screen z HWinfo - pamięć masz na 5-6-6-18-26, a defaultowe timingi dla kości w slocie #0 który widać to 5-5-5-15-20 - jednak nie powinno to rzutować itd.
  • #21 12709829
    roscislaw
    Poziom 9  
    @safbot1st, przełożyłem baterię i niestety, data się zmienia. Ale zmienia się w bardzo nietypowy sposób: pierwsze uruchomienie - wszystko niby ok,
    drugie uruchomienia - godzina ok ale jest 11/04/2013...
    Nie wiadomo o co chodzi.
    Czemu data nie jest jak po resecie czyli 2002r., do ustawień fabrycznych?
  • Pomocny post
    #22 12710087
    safbot1st
    Poziom 43  
    roscislaw napisał:
    przełożyłem baterię i niestety, data się zmienia. Ale zmienia się w bardzo nietypowy sposób: pierwsze uruchomienie - wszystko niby ok,
    drugie uruchomienia - godzina ok ale jest 11/04/2013...
    Nie wiadomo o co chodzi.

Dopiero po drugim uruchomieniu?
    Może jakiś proces z poziomu windowsa zmienił tą datę w bios`ie?
    Ustaw wszystko jak należy na nowej baterii i pracuj dalej - daj znać czy będzie ok.
    Jeśli objawy nie ustąpią - możliwe uszkodzenie płyty, lub usterka biosu.
    Wtedy zalecam aktualizację bios`u.
  • #23 12711372
    roscislaw
    Poziom 9  
    @safbot1st, mam taką teorię, że kiedy komputer jest wyłączony dłużej niż przez 2 dni, to data się zmieni. Jeżeli krócej, to nie zmieni się. Dziś włączyłem go po raz 3 i wszystko ok...

Sądzę, że żaden proces niczego nie zmienia. Bo widać, że dysk C:/ był formatowany niedawno i raczej tam jest porządek.

Jeszcze raz dzięki za zainteresowanie się moją sprawą ;)
  • #24 12711859
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    A styki w gnieżdzie baterii są sprawne? Na pewno dobrze kontaktują?
  • #25 12711899
    roscislaw
    Poziom 9  
    @swiercm, jutro spróbuję to sprawdzić. Tylko jeszcze nie wiem jak.
  • #26 12711954
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Poprostu.
    Wyjmij baterię, odegnij bardzo delikatnie styki, tak by bateria dobrze do nich dociskała po usadownieniu w gnieździe. Uważaj, by ich nie złamać!

Potem miernikiem sprawdź, czy nie ma wahań napięcia pomiędzy "+" baterii, a którymś z punktów montażowych płyty głównej. To wszystko.
  • #27 12741832
    roscislaw
    Poziom 9  
    A jak sądzicie, jeślibym nie wyłączał kompa od sieci, to czy ustawienia biosu, w tym data, nie zmieniałyby się?
  • #28 12741971
    safbot1st
    Poziom 43  
    roscislaw napisał:
    A jak sądzicie, jeślibym nie wyłączał kompa od sieci, to czy ustawienia biosu, w tym data, nie zmieniałyby się?

Wg. mnie jedyną rzeczą podtrzymującą pamięć CMOS po wyłączeniu zasilania przyciskiem pwrswtch na płycie lub guzikiem power na psu jest bateria.
  • #29 12742131
    CamerDisco
    Poziom 24  
    Zaktualizuj bios, w większości przypadków jak nie działa na nowej baterii to taka aktualizacja pomaga.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problemy z komputerem działającym na systemie Windows XP, który wyłącza się samoczynnie, a po restarcie pojawia się niebieski ekran (BSOD) oraz brak sygnału z karty graficznej. Po kilku próbach naprawy, użytkownik wyciągnął jedną kość RAM, co poprawiło stabilność systemu. Wskazano na możliwość uszkodzenia pamięci RAM, a także na problemy z ustawieniami BIOS, które mogą być spowodowane uszkodzoną płytą główną lub baterią CMOS. Użytkownik przeprowadził testy pamięci oraz rozważał aktualizację BIOS-u, aby rozwiązać problemy z detekcją karty graficznej. Dodatkowo, pojawiły się sugestie dotyczące sprawdzenia napięcia zasilacza oraz kondensatorów na płycie głównej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA