logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przetestować działanie czujki PIR przed wymianą?

rgb 12 Mar 2005 23:56 4268 4
REKLAMA
  • #1 1310870
    rgb
    Poziom 28  
    Ocena: 110
    zdarza mi sie wymienić czujke PIR nie bedąc do końca przekonanym o jej wadliwym działaniu czy ktos ma sposob na sprawdzenie takich "wadliwych" czujek osobisćie mam taki sposob, ale ktoś może podsunie mi lepszy ?
  • REKLAMA
  • #2 1311970
    Irek 47
    Poziom 18  
    Ocena: 28
    najprościej? Zasilić napięciem 12V, do wyjścia alarmowego podłączyć omomierz i okresowo sprawdzać rezystancję (przy wyjściu zwartym nie może się "kołysać" rezystancja.
  • REKLAMA
  • #3 1312542
    faradcik
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Hm. temat niezwykle złozony i niesamowicie trudny najczęciej problem pojawia się w całkowicie nowo zainstalowanej czujce wada fabryczna,transport i np. upadek czujnika na ziemie w czasie montażu ,inną sprawą sa falsy juz po okresie dłuzszego użytkowania
    powiem Ci nie staram się nigdy wnikać dogłebnie po prostu jesli czujnik jest na gwarancji wymieniam na nowy ,a jesli po gwarancji zakładam nowy i po kłopocie wiem ,że wielu kolegów może się z tym nie zgodzić ale kiedyś na początku lat 90 jescze starałem się coś tam sprawdzać ale przeszło mi to dosyć szybko wiesz np. 3 falsy w odstepach po kilka dni 30 km.od obiektu coś Ci to pewnie mówi lepiej wymienić na nowy i spokój.
    Kiedys przezyłem koszmar z czujnikiem stłuczeniowym dsc dopiero po kilkunastu razach okazało sie ,że przyczyną falsów był kaloryfer który po prostu od czasu do czasu sobie "stęknął".
    powodzenia
  • REKLAMA
  • #4 1312712
    wowerman
    Poziom 23  
    Ocena: 28
    Witajcie. Takie sprawdzanie omomierzem nic nie da, bo czujniki posiadają tez przekazniki w liniii alarmowej,naruszenie pirasa daje zwarcie lub rozwarcie styków. Według mnie przyczyną może byc zimny lut na płytce, mechaniczne uszkodzenie , to jedno wytłumaczenie. Inaczej sprawa sie ma gdy sama datekcja ruchu szwankuje, wtedy to juz tylko wymiana na nową. Można zmieejszyć czułość. Jesli widzisz podejrzane połączenia,polutuj.
    Ogólnie to temat na labolatorium, jak takie doswiadczenia prowadzić. Jesli fałszywki doprowadzają uzytkownika lub serwisanta do "szału" to nie ma sensu się zastanawiać,wymiana i już. Wszystko się zużywa. Jesli to nowa czujka, to powinni wymienic.
    Jest jeszcze sprawa czy czujka pracuje we właściwych warunkach...ale to juz inny temat. Pozdrawiam.
  • #5 1312832
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 669
    witam

pewnie tylko producent czujki lub jej konstruktor, w swoim laboratorium, jest w stanie dojść do tego co jej dolega

wydaje mi się jednak, że jeżeli wymieniasz czujkę a nie masz pewnośći co do jej sprawności, to możesz ją ze spokojem przy pomocy centralki alarmowej (jakiś niski model z pamięcią zdarzeń) przetestować w domu, lub jakimś innym pomieszczeniu.

Całkiem prawdopodobne, że czujka dająca fałszywki w jednym miejscu, sprawdzi się doskonale w innym - a szkoda by było ją wyrzucić
    pozdrawiam
REKLAMA