logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mikrofon nie nagrywa w WaveLab, GoldWave, Audacity na komputerze NTT

Adrian Legend 06 Wrz 2013 17:40 1950 14
REKLAMA
  • #1 12708126
    Adrian Legend
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam. Mam problem. Otóż gdy podłączam mój mikrofon do tyłu komputera i mówię, wszystko pięknie działa, aż miło, ale gdy chcę nagrać mój głos używając WaveLab, GoldWave, lub Audacity głos się wcale nie nagrywa! Ewentualnie jest muzyka, jeżeli jest odtwarzana. Wejścia są z przodu uszkodzone i muszę je wymienić, inaczej nie da rady :cry: . Co robić?
  • REKLAMA
  • #2 12708156
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Adrian Legend napisał:
    Wejścia są z przodu uszkodzone i muszę je wymienić, inaczej nie da rady :cry: .
    Co robić?

Sprawdzić czy Front Panel jest podłączony prawidłowo. Chyba jasne?
  • REKLAMA
  • #3 12708209
    Pete_O
    Poziom 32  
    Ocena: 24
    Przede wszystkim sprawdź, czy wskazałeś mikrofon jako urządzenie, z którego nagrywasz, a nie tylko odtwarzasz:
    Mikrofon nie nagrywa w WaveLab, GoldWave, Audacity na komputerze NTT
  • #5 12708249
    Adrian Legend
    Poziom 10  
    Pete_O co to za wersja Audacity? mam 2.0.3. A może to wina, że mam Windows 7?
  • #6 12708259
    Pete_O
    Poziom 32  
    Adrian Legend napisał:
    Pete_O co to za wersja Audacity? mam 2.0.3. A może to wina, że mam Windows 7?
    1.2.6 i W.XP, ale to nieistotne. Każda wersja Audacity ma wybór urządzenia, z którego nagrywasz, o ile się nie mylę. System (Windows) też umożliwia ustawienie takiego urządzenia. Win7 - a dlaczego miałoby to stanowić problem? Audacity 2.0.3 współpracuje z W7. Jeśli tylko karta dźwiękowa sprawna i sterowniki działają, to już jedynie kwestia ustawień, które wskazałem.
  • REKLAMA
  • #7 12709064
    Adrian Legend
    Poziom 10  
    Właśnie, że nie mogę wybrać urządzenia nagrywającego w Audacity 2.0.3 -_-
  • REKLAMA
  • #8 12709187
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    Więc wybierz urządzenie mic - w mikserze nagrywania i podnieś jego głośność na max lub prawie max.
    Jest wiele wersji audacity - każda ma swoje bolączki.
  • #9 12710690
    Adrian Legend
    Poziom 10  
    Wszystko jest na maksymalny poziom w mikserze i dalej występują problemy, nie działa 3:
  • #10 12710699
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Adrian Legend napisał:
    Wejścia są z przodu uszkodzone i muszę je wymienić

Więc w końcu są uszkodzone czy nie??
  • #11 12710703
    safbot1st
    Poziom 43  
    Adrian Legend napisał:
    Wszystko jest na maksymalny poziom w mikserze i dalej występują problemy, nie działa 3:

To daj screena, aby to udowodnić.
    Poza tym ja wyraźnie napisałem "w mikserze nagrywania". Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę, że istnieją 2 miksery - jeden od przechwytywania dźwięku, drugi od odtwarzania dźwięku przez głośniki.
  • #12 12710704
    Adrian Legend
    Poziom 10  
    Boże -.- mikrofon jest z tyłu komputera podłączony, z przodu są popsute, czytaj ze zrozumieniem!
  • #13 12710713
    safbot1st
    Poziom 43  
    Kolega Pete O już dał screena na którym jasno i wyraźnie widać o co chodzi.
    Czy słychać w głośnikach, co mówisz do mikrofonu?
    Robert B napisał:
    Adrian Legend napisał:
    Wejścia są z przodu uszkodzone i muszę je wymienić

Więc w końcu są uszkodzone czy nie??

Myślę, że minijacki na fp są w tej sytuacji drugorzędną sprawą.
    Na razie kolega ma problem z obsługą rear panelu.
  • #14 12710891
    Pete_O
    Poziom 32  
    Adrian Legend napisał:
    safbot1st napisał:
    To daj screena
    Zrób to, o co prosił Cię kolega safbot1st: pokaż nam screen z ustawieniami. Nie dlatego, że Ci nie wierzymy - tylko żeby upewnić się, czy ustawiłeś właśnie to, co powinieneś, bo:
    safbot1st napisał:
    (...) wyraźnie napisałem "w mikserze nagrywania". Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę, że istnieją 2 miksery - jeden od przechwytywania dźwięku, drugi od odtwarzania dźwięku przez głośniki.
  • #15 12715983
    diseasekowalski
    Poziom 35  
    Ocena: 189
    Ze screena będziemy mogli coś zobaczyć.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z nagrywaniem dźwięku z mikrofonu w programach WaveLab, GoldWave i Audacity na komputerze NTT. Mikrofon działa poprawnie podczas odtwarzania, ale nie nagrywa głosu. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie przednich wejść audio, co zmusza go do korzystania z tylnych. W odpowiedziach sugerowane są różne kroki diagnostyczne, takie jak sprawdzenie, czy mikrofon jest wybrany jako urządzenie nagrywające, zmiana ustawień nagrywania z "stereo mix" na "mic", oraz podniesienie głośności mikrofonu w mikserze nagrywania. Użytkownik zgłasza, że nie może wybrać mikrofonu w Audacity, co może wskazywać na problem z ustawieniami lub sterownikami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA