logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

kabel plusowy 50 mm ^2 nie mieści się do wzmacnacza

basior6000 06 Wrz 2013 22:29 4098 17
  • #1 12709211
    basior6000
    Poziom 10  
    Witam posiadam wzmacniacz CRUNCH GTX-3000D i mam taki problem kabel spawalniczy 50 mm ^2 jest za gruby żeby wepchnąć go w otwór do podłączenia zasilania we wzmacniaczu :cry: Żeby go podłączyć obrobiłem końcówkę kabla i wtedy weszedł ale przez to nie wykorzystuje całości przewodu tak mi powiedział kolega który też zna się na tej branży i teraz moje pytanie brzmi czy jest jakaś możliwość aby w całości podłączyć taki przewód bez obrabiania np za pomocą jakiś konektorów itp ?
  • #2 12709259
    tomeks1992
    Poziom 20  
    Ocena: 83
    Kolega raczej się nie zna, Dobrze podłączyłeś i tak zostaw, Rezystancja przewodu przez to na pewno nie spadła, a nie płyną tam nie wiadomo jak wielkie prądy. Proponuję poszukać informacji na temat dobierania grubości przewodu do danego prądu, rozwieje to wiele Twoich wątpliwości :)
  • #3 12709266
    elemen_th
    Poziom 29  
    Ocena: 181
    Nie trzeba takiego przewodu, wystarczył by 25mm2 przy tym wzmacniaczu jak nie planujesz rozbudowywać audio więc nie ma problemu, że nie wykorzystujesz całego przekroju przewodu.
  • #4 12709304
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3619
    Przecież są konektory oczkowe lub widełkowe, czy zakończone pojedynczym pinem. Na przewody o całkiem sporych przekrojach.
  • #5 12711002
    basior6000
    Poziom 10  
    Skoro tak radzicie że to dobrze zamontowane to oki , poczekam aż naprawie swoj voltomierz wtedy pomierzy się jakie będą spadki na zaciskach wzmacniacza i będzie wiadomo. A tak odnośnie konektorów to nie spotkałem się z takimi do podłączenia do wzmacniacza gdzie przewód jest zaciskany śrubą imbusową bo widełkowe tu nie będą pasować. Dziękuje za porady odnośnie podłączenia :D
  • #6 12711066
    Gawior22
    Poziom 19  
    Ocena: 34
    Zwężenie przewodu na tak krótkim odcinku praktycznie nie ma tu wpływu.
    Z resztą jaki przekrój ma bezpiecznik ? On też jest zwężeniem tego przewodu 50mm^2
    Idąc dalej, to po terminalu do którego przykręcasz ten kabel jest ścieżka na PCB i myślisz, że jaki ma przekrój ?
    Na tak krótkim odcinku "nie ma spadków" które były by odczuwalne.
  • #7 12711137
    farjat
    Poziom 22  
    Ocena: 48
    tomeks1992 napisał:
    Rezystancja przewodu przez to na pewno nie spadła, a nie płyną tam nie wiadomo jak wielkie prądy.

No nie, na pewno nie spadła- przecież nie zrobi się nadprzewodnik. Może chodziło o zwiększenie rezystancji?
    A propos mocy:
    CRUNCH GTX-3000D
    Moc RMS przy 4 ohm 1 x 600 Wat
    Moc RMS przy 2 ohm 1 x 1000 Wat
    Moc RMS przy 1 ohm 1 x 1500 Wat
    Zabezpieczenie prądowe 2 x 70A

Skoro dla Ciebie 140A przy 12V to nie są wielkie prądy.... to proponuje się nie odzywać :)

Gawior22 napisał:
    Idąc dalej, to po terminalu do którego przykręcasz ten kabel jest ścieżka na PCB i myślisz, że jaki ma przekrój ?

Pytania?

basior6000 napisał:
    Żeby go podłączyć obrobiłem końcówkę kabla i wtedy weszedł ale przez to nie wykorzystuje całości przewodu

Nie przejmuj się, na tych paru milimetrach długości kabla spadek jest wręcz niezauważalny, odpuść temat, jest dobrze :)
  • Pomocny post
    #8 12711293
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3619
    basior6000 napisał:
    A tak odnośnie konektorów to nie spotkałem się z takimi do podłączenia do wzmacniacza gdzie przewód jest zaciskany śrubą imbusową bo widełkowe tu nie będą pasować

Widełkowe nie, ale są takie z jednym pinem na końcu. O takie:
    I jak poszukasz w sklepie z osprzętem elektroenergetycznym, to powinieneś znaleźć coś pasującego.
  • #9 12712506
    bogus1984
    Poziom 26  
    Ocena: 37
    Farjat, no i co tam widac? Przewod ze 20 mm2? Czyzby zwezenie na odcinku dluzszym, jak oskrobany przewod na dlugosci 2-3 cm? Pewnie, ze jest dobrze.
  • #10 12712530
    hans127
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    farjat napisał:
    tomeks1992 napisał:
    Rezystancja przewodu przez to na pewno nie spadła, a nie płyną tam nie wiadomo jak wielkie prądy.

No nie, na pewno nie spadła- przecież nie zrobi się nadprzewodnik. Może chodziło o zwiększenie rezystancji?
    A propos mocy:
    CRUNCH GTX-3000D
    Moc RMS przy 4 ohm 1 x 600 Wat
    Moc RMS przy 2 ohm 1 x 1000 Wat
    Moc RMS przy 1 ohm 1 x 1500 Wat
    Zabezpieczenie prądowe 2 x 70A

Skoro dla Ciebie 140A przy 12V to nie są wielkie prądy.... to proponuje się nie odzywać :)

Gawior22 napisał:

Pytania?

basior6000 napisał:
    Żeby go podłączyć obrobiłem końcówkę kabla i wtedy weszedł ale przez to nie wykorzystuje całości przewodu

Nie przejmuj się, na tych paru milimetrach długości kabla spadek jest wręcz niezauważalny, odpuść temat, jest dobrze :)

140A to max pobór prądu przy najniższej impedacji. Jeśli kolega podłączy głośnik 4omowy napewno pobór prądu będzie zdecydowanie mniejszy.
  • #11 12714032
    Gawior22
    Poziom 19  
    No i są przewody od terminala 8/10mm^2 ( rzucając okiem na zdjęcie nie wywnioskuje ), ale Dalej wchodzi w PCB, gdzie ścieżka jest zdecydowanie cieńsza. Może na krótkim odcinku, ale zawsze.
    Nawet te grube kable są cieńsze niż 50mm^2 i to też jakieś zwężenie, ale na dosyć krótkim odcinku, żeby miało to jakiś odczuwany wpływ.

Tak więc przycięcie grubszego kabla, tak żeby zmieścił się w terminal nie powoduje odczuwalnych zmian.
  • #12 12722542
    basior6000
    Poziom 10  
    hans127 napisał:
    Jeśli kolega podłączy głośnik 4omowy napewno pobór prądu będzie zdecydowanie mniejszy.

Głośnik który mam podłączony pod ten wzmacniacz to ground zero gzrw 30spl i jest on spięty w 1ohm
  • #13 12723280
    bogus1984
    Poziom 26  
    Czyli nic nadzwczajnego, bo ten glosnik zeby nie bylo, to kilowata nie ma, a piec ktory oddal by 1,5 kW rms rozpedzil by 2 takie glosniki.
  • #14 12724805
    basior6000
    Poziom 10  
    bogus1984 napisał:
    bo ten glosnik zeby nie bylo, to kilowata nie ma

O tym wiem bo gdzieś wyczytałem że jego moc to około 700- 800 W rms ale dużo osób go zachwalało więc postanowiłem go kupić ale teraz wiem że się rozczarowałem bo jak dla mnie to wytwarza małe ciśnienie bo że z jakością zagra to nawet nie liczyłem ale ogólnie to jest słabo i tyle mam na jego temat do powiedzenia.

A odnośnie wzmacniacza CRUNCH GTX -3000D to według Niemieckich testów jego moc przy 1 ohm to 1,2 kW.
  • #15 12725440
    bogus1984
    Poziom 26  
    No to dane standardowo w crunchu naciagniete, do tego bankowo df przy 1 ohm nedzny i efekt znasz. Z czasem kupisz cos co gra i potrafi przylozyc. ;)
  • #16 12730274
    Gawior22
    Poziom 19  
    Czy ten głośnik wytwarza małe ciśnienie, to bym nie powiedział.
    Albo jest niewłaściwa skrzynia do niego, lub błąd w montażu. Sporo osób robiąc szelinówkę przesunie płytę tak, że BR znacznie się powiększy ( np. 5mm po długości szczeliny daje sporą różnicę w polu powierzchni ). Później twierdzą, że obudowa wykonana staranni i dobrze, a okazuje się, że BR o dużo za duży i całość nie gra ja trzeba.
    Albo twoje oczekiwania co do tego przetwornika są za duże ( ja tak chyba mam odnośnie wooferów w drzwiach )
  • #17 12740172
    basior6000
    Poziom 10  
    Skrzynie wraz z głośnikiem kupiłem na allegro bo sam nie umiem wykonać takiego projektu.
    Gawior22 napisał:
    Albo twoje oczekiwania co do tego przetwornika są za duże

Pewnie i tak jest bo liczyłem na więcej, a tu przy wyższej głośności głośnik gra takim bassem jak stukanie drewnianych desek, mało ma to wspólnego z prawdziwym basem po prostu przeliczyłem się na tym głośniku. :cry:

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem kabla spawalniczego 50 mm² do wzmacniacza CRUNCH GTX-3000D, ponieważ kabel jest zbyt gruby, aby zmieścić się w otworze zasilania. Po obrobieniu końcówki kabla udało się go podłączyć, ale nie wykorzystuje pełnego przekroju przewodu. Uczestnicy dyskusji sugerują, że nie ma potrzeby używania tak grubego kabla, a 25 mm² byłoby wystarczające, jeśli nie planuje się rozbudowy systemu audio. Wskazano również na możliwość użycia konektorów oczkowych lub widełkowych, jednak użytkownik zauważył, że nie pasują one do terminala wzmacniacza. Wiele odpowiedzi podkreśla, że na krótkim odcinku kabla nie ma znaczącego wpływu na spadki napięcia, a podłączenie grubszego kabla nie powinno powodować problemów. Użytkownik podzielił się również informacjami o głośniku Ground Zero GZRW 30SPL, który jest podłączony do wzmacniacza w konfiguracji 1 ohm.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA