logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fax SANYO SFX-12 problem z uruchomiem(próbkuje przetwornica)

bronekspaw 13 Mar 2005 18:20 1308 4
REKLAMA
  • #1 1312608
    bronekspaw
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Kupiłem używanego faxa Sanyo SFX-12 (wersja niemiecka),po podłączeniu do lini i sieci okazało się że mogę tylko odbierać połączenia a wybierać nie.Głośniczek w faksie cyka w rytmie bijącego serca,wyświetlacz bardzo słabo pulsuje.Podejrzewam że jest coś z przetwornicą i tu mam pytanie czy taki cienias jak ja ,poradzi sobie z tym,od czego mam zacząć i czy to poważna usterka.
    proszę o pomoc
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1315167
    trig
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    nie pozostaje nic innego jak pomierzyć czy wychodzą podstawowe napięcia z zasilacza/przetwornicy 5v i 24 v , a jak brak to w przetwornicy wymienić kondensatory rozruchowe .
  • REKLAMA
  • #3 1321395
    bronekspaw
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    TRIG wielkie dzięki.
    Pomierzyłem napięcia i okazało się że napięcia pulsują,wymieniłem więc wszystkie kondensatorki (oprucz tego wielkoluda),Włączyłem bez obciążenia i cykanie ustało.Sręciłem i ku mojemu zdziwieniu okazało się że faksik chodzi jak ta lala.
    Jaszcze raz WIELKIE DZIĘKI.
    POZDRAWIAM
  • REKLAMA
  • #4 1403715
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 2967096
    tytanik1
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    mam pytanie bo mam objaw taki że muj fax tez miał uszkodzona przetwornice wymieniłem kondesator 33uf po pierwotnej i juz ni stuka głosniczek i niby działa normalnie .ALE JAK DZWONIE DO KOGOS TO NOM STOOP LINIA ZAJETA MOZE SIE KTOS ORIETUJE IŻ TO AKIES USTAWIENIEKTÓRE TRZEBA ZMIENIC A BYC MOZE TO DLAEJ OD PRZETWORNICY
REKLAMA