logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pająk - jaki to model?

Makro1993 12 Wrz 2013 22:01 38181 43
REKLAMA
  • #1 12729435
    Makro1993
    Poziom 26  
    Ocena: 40
    Taki pająk zamieszkał u mnie na ścienia garażu - ktoś wie co to za model? :D

Pająk - jaki to model? Pająk - jaki to model?
  • REKLAMA
  • #2 12729499
    Sołtys_Elbląga
    Poziom 31  
    Ocena: 564
    Czarna wdowa ale przed miesiączką bo nie ma plamy czerwonej na plecach.
  • #3 12729556
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 374
    Nasz poczciwy krzyżak. Zbyt wielu gatunków tego stworzenia nie ma w Polsce.
  • #4 12730726
    c4r0
    Poziom 36  
    Ocena: 565
    Wygląda jak krzyżak ale cały czarny. Może anty-albinos.
  • #5 12731528
    bmserwis
    Poziom 36  
    Ocena: 200
    Przypadkiem nie jest to samiec pająka z rodziny ptaszników - pająka gryziela?
  • #6 12732944
    andk1eltd
    Poziom 37  
    bmserwis napisał:
    Przypadkiem nie jest to samiec pająka z rodziny ptaszników - pająka gryziela?

Odpada - ptasznikowate są całe "włochate", łącznie z odwłokiem; odnóża też mają bardziej krępe.
  • #7 12732961
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2483
    Tak się wtrącę , nie wiedziałem że u nas są ptaszniki - zawsze coś nowego dowiedziałem sie z elki :-)
  • #8 12733000
    andk1eltd
    Poziom 37  
    W warunkach naturalnych ptaszników w Polsce nie ma - ale co ludziska trzymają u siebie pod łóżkiem to nigdy nie wiadomo :D
  • #9 12733281
    Gizmoń
    Poziom 28  
    Ocena: 1518
    Nie wiem jaki model, ale wiem jakie narzędzie będzie potrzebne:

Pająk - jaki to model?

oczywiście żartuję, niech sobie pajączek żyje
  • REKLAMA
  • #10 12733510
    homman
    Poziom 26  
    Ocena: 78
    Słabe to zdjęcie ale chyba
    Kołosz szczelinowy. Tak obstawiam po charakterystycznych wgłębieniach w odwłoku. Ale nie ma jeszcze plamek na odnóżach.
    Pająk - jaki to model?
    Pająk - jaki to model?
    Lub Krzyżak rogaty
    Pająk - jaki to model?
  • #11 12733549
    Makro1993
    Poziom 26  
    Ocena: 40
    Czyli mamy odpowiedź - rzeczywiście, wygląda praktycznie identycznie jak kołosz szczelinowy.
    Całkiem ładny swoją drogą... :D
  • #12 12734723
    c4r0
    Poziom 36  
    Ocena: 565
    No i siedzi koło szczeliny, więc to musi być ten model :)
  • REKLAMA
  • #13 12735072
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1179
    andk1eltd napisał:
    W warunkach naturalnych ptaszników w Polsce nie ma - ale co ludziska trzymają u siebie pod łóżkiem to nigdy nie wiadomo :D

Są.
    O ile się nie mylę, 3 gatunki z rodziny gryzieli. Wszystkie małe i dość rzadkie. Na ptaki nie polują, bo dla nich świerszcz to spora zdobycz. Nie mniej - jak to ptaszniki, mają podobną budowę ciała co ich koledzy z tropików i wyjątkowo duże, jak na wielkość ciała - szczękoczułki i są w stanie boleśnie człowieka udziabać. Ale poważniejszego nic nie zrobią.

Mamy też jeden gatunek przypominający czarną wdowę, ale nie jest jadowity (aż tak) i nie ma tej czerwonej plamki. Lubi piwnice.
  • #14 12735090
    homman
    Poziom 26  
    Mamy wszystko tylko mniejsze :P
    Rozsnuwacza plującego atakującego strzelając.
    Czy Poskocz krasny
    Który wygląda jak ptasznik z ładniejszym odwłokiem
    Pająk - jaki to model?
    Pająk - jaki to model?
    Tylko taki poskocz ma 1cm a nie 10.
    I samice nie mają tej plamki na odwłoku są całe czarne jak ptaszniki.
    Pająk - jaki to model?

Czy strojniś nadobny 12mm
    Pająk - jaki to model?

Proponuje luknąć na
    http://www.sadistic.pl/najciekawsze-pajaki-jakie-mozna-spotkac-w-polsce-vt204147.htm
  • #15 12735205
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Madrik napisał:
    andk1eltd napisał:

Są.
    O ile się nie mylę, 3 gatunki z rodziny gryzieli. Wszystkie małe i dość rzadkie. Na ptaki nie polują, bo dla nich świerszcz to spora zdobycz. Nie mniej - jak to ptaszniki, mają podobną budowę ciała co ich koledzy z tropików i wyjątkowo duże, jak na wielkość ciała - szczękoczułki i są w stanie boleśnie człowieka udziabać. Ale poważniejszego nic nie zrobią.

Mamy też jeden gatunek przypominający czarną wdowę, ale nie jest jadowity (aż tak) i nie ma tej czerwonej plamki. Lubi piwnice.

Jakby tak już uczepić się systematyki :D to gryzielowate i ptasznikowate to odrębne rodziny. Ale dla Kowalskiego (a zwłaszcza dla Kowalskiej :D ) pająk to pająk - i pewnie niezwykle jadowity :D :D
  • #16 12735645
    Madrik
    W Polsce jest tylko jeden pająk, mogący spowodować u człowieka coś poważniejszego. I jest to pająk jaskiniowy z Ojcowa. Gatunek endemiczny, żyjący w jaskiniach. Bardzo powolny (spowolniony metabolizm), trudno dostępny (żyje w jaskiniach), duży (największy z naszych pająków). I najbardziej jadowity, bo ma rzadko kontakt ze zdobyczą i atak musi być skuteczny, bo drugiej próby nie będzie.

Ale nawet ten pająk nie jest jadowity śmiertelnie. Po prostu ukąszenie potwornie boli. Pszczoła jest dużo groźniejsza.
  • #17 12780928
    Sprytny_Lis
    Poziom 25  
    Ocena: 22
    ja właśnie przeprowadziłem eksterminację 2 za pomocą przyrządzenia ssającego potocznie nazywanego odkurzaczem:P
  • #18 12783476
    wojtalek
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Wygląda mi na zwykłego krzyżaka. Aczkolwiek ja bym jak kolega wyżej potraktował go odkurzaczem :)
  • #19 12783651
    Madrik
    Po co? Szkodliwe to to nie jest. A wręcz przeciwnie. Wyłapuje te bardziej przykre "fruwadełka".
  • REKLAMA
  • #20 12783989
    Sprytny_Lis
    Poziom 25  
    po to że tata mordę zaczął drzeć że pająki pod sufitem ale i tak długo je trzymałem właśnie na okres fruwadełek
  • #21 12787748
    Madrik
    Trzeba było powiedzieć, że to dekoracja na Halloween. :)
  • #22 12787958
    Sprytny_Lis
    Poziom 25  
    niestety tata jak się uprze to nic go nie przekona
  • #23 12788173
    homman
    Poziom 26  
    Pająki i mrówki to najpożyteczniejsze owady na świecie.

Gdyby nie mrówki z tego co liczono po 15 latach cały świat miał by kilka metrów odpadów. I zamarło by życie.
    Mrówki wnoszą liście do komór. Analogicznie dżdżownice je jedzą.
    Według jakichś tam badań jw nic w przyrodzie nie dało by rady się rozłożyć.
    Bo głupi żuk rozkładał by się kilka lat. A tak jest jedzony w kilka dni.
    Nie mówiąc już o myszach itd.

Żeby nie było że znowu bana za drastyczne filmy dorzucam więc ostrzegam.
    Dla przykładu jaszczurka zjedzona w kilka godzin

Pająk 4h

I robaki którym ten sam proces zajmuje kilka tygodni i miesięcy

Porównaj czas reakcji w przypadku mrówek kilka godzin. W przypadku myszy mysz musiała zgnić co samo zajeło kilka dni.
    Porównaj ilość robaków w ziemi a ilość mrówek.

Dlatego jw są to istoty bez których tak naprawdę nie było by porządku na świecie. Takie naturalne filtry.

Wyobraź sobie ile pyłków analogicznie latało by bez pająków.

Tak syf w powietrzu a tak żyjesz na odpadach = śmierć roślin = śmierć życia.
  • #24 12788384
    Sprytny_Lis
    Poziom 25  
    ale pająki są też niebezpieczne brat ma pasję i hoduje ptaszniki jeden mnie dziabną skurczybyk na początku nic się nie działo najgorsze było w nocy jak poszedłem do WC jak mnie w dół ściągnęło dobrze że kilka kroków do siostry pokoju miałem to zapierając się o ściany dotarłem i ją zbudziłem a z samego rana do lekarza a potem do szpitala a rękę miałem jak piłka do bejsbola tak więc pająki nie są jedynie tylko pożyteczne ale i w niektórych przypadkach niebezpieczne
  • #25 12788410
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2483
    A po co pazury pchałeś do terrarium? u nas jak nie uciekną to ciężko je spotkac w lesie :-)

Oj to bym bratu chyba w porcięta wsadził gadzinę :-)
  • #26 12788479
    Sprytny_Lis
    Poziom 25  
    no właśnie nie pchałem łap do terrarium brat pożyczał plecak a ja poszedłem z nim niosłem ów plecak do którego pająk który uciekł się schował
  • #27 12796542
    wojtalek
    Poziom 11  
    Sprytny Lis... O kurde, współczuję. Fakt, takie robactwo potrafi być niebezpieczne, jak ktoś to trzyma w domu, to trzeba mieć na uwadze zeby uważać.
  • #28 12797061
    Sprytny_Lis
    Poziom 25  
    dzięki teraz ja od brata domu trzymam się z daleka
  • #29 12831429
    wojtalek
    Poziom 11  
    Sprytny_Lis napisał:
    dzięki teraz ja od brata domu trzymam się z daleka

I dobrze :)
  • #30 13986870
    wojtalek
    Poziom 11  
    Madrik napisał:
    W Polsce jest tylko jeden pająk, mogący spowodować u człowieka coś poważniejszego. I jest to pająk jaskiniowy z Ojcowa. Gatunek endemiczny, żyjący w jaskiniach. Bardzo powolny (spowolniony metabolizm), trudno dostępny (żyje w jaskiniach), duży (największy z naszych pająków). I najbardziej jadowity, bo ma rzadko kontakt ze zdobyczą i atak musi być skuteczny, bo drugiej próby nie będzie.

Ale nawet ten pająk nie jest jadowity śmiertelnie. Po prostu ukąszenie potwornie boli. Pszczoła jest dużo groźniejsza.

Zapomniałeś jeszcze o tygrzyku paskowanym, który żyje w Polsce w naturalnych warunkach. Piękne, charakterystyczne pająki w żółte paski :) Samice mogą osiągać wielkość nawet 2-2,5 cm + odnóża. No i jego ugryzienie może spowodować spory obrzęk, a nawet niewielką martwicę tkanek. Ale oczywiście też nie jest śmiertelne ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie o identyfikację pająka, który zamieszkał w jego garażu. W odpowiedziach pojawiły się różne sugestie dotyczące gatunku, w tym czarna wdowa, krzyżak oraz kołosz szczelinowy. Użytkownicy dyskutowali o cechach charakterystycznych tych pająków, ich jadowitości oraz roli w ekosystemie. Wspomniano również o pająkach, które mogą być niebezpieczne, ale większość z nich nie stanowi zagrożenia dla ludzi. W końcu, po analizie zdjęć, większość uczestników zgodziła się, że pająk to prawdopodobnie kołosz szczelinowy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA