logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blue screen po uruchomieniu komputera po dłuższym wyłączeniu, używany zasilacz

wh00t 16 Wrz 2013 22:29 1209 2
REKLAMA
  • #1 12744322
    wh00t
    Poziom 9  
    Link

Link

Po uruchomieniu kompa dostaje Blue screena, potem daje reset kompa i śmiga normalnie. Jak zostawię wyłączonego kompa na więcej niż 3 godziny i uruchomię go ponownie to znowu dostaje Blue screena.
    Sprawdzałem kości ramu Memtestem i wkładałem pojedynczo ramy i śmiga normalnie. Komputer jest nowy tylko zasilacz kupiłem na allegro używany. Czy może to byś spowodowane tym że dzieliłem dysk na partycje i nie sformatowałem ich odrazu ? Jak pierwszy raz uruchomiłem Windowsa to po wejściu na obie partycje (nie te od windowsa) musiałem je odrazu sformatować na poziomie windowsa.
    Mam antywirus "Avast" skanowałem kompa nic nie znalazł.

-Gigabyte ATI Radeon HD7770 1GB DDR5/128bit
    -MSI B75MA-E33 Intel B75 LGA1155
    -Intel Pentium G2030 LGA1155 BOX
    -A-Data DDR3 4GB(2x2GB) 1600MHz Gaming Series CL9
    -Seagate Barracuda 1TB SATA3 (ST1000DM003)
    -FORTRON FSP350-60 HLC

Zmień sposób wklejenia grafiki: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html
    [jankolo]
  • REKLAMA
  • #2 12744572
    kwantor
    Poziom 38  
    Ocena: 1227
    Wstaw S.M.A.R.T dysku z programu cristal disk info, lub innego.
    Podaj napięcia z zasilacza.
    Wstaw plik Crash dump.

Bardzo możliwe, że to właśnie zasilacz jest winny- charakterystyczny objaw, to niemożliwość pierwszego uruchomienia po długim postoju, chociaż niebieski ekran w takim przypadku jest raczej rzadkością wg. mojego doświadczenia.
    Bliźniaczo podobnie jest, przy uszkodzeniu płyty gł. (spuchnięte elektrolity przy przetworniczkach zasilania procesora)
  • #3 12744623
    bezczelny2002
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam , po obejrzeniu B.S.O.D stawiam na dysk szczególnie że to seagate takie moje przemyślenia (sorry mam uraz do tych hdd) spróbuj jakikolwiek inny dysk i postaw jakiś win7 sprawdź czy efekt się powtarza jeżeli nie to masz odpowiedź :-) , dalej RAM w biosie ustawiony na auto czy manual ustaw na auto ! sprawdź problem masz z hardware to napewno, stawiam na hdd nie ma różnicy jaki był format z pod systemu jak się zainstalował to w czym kłopot ?
REKLAMA