logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic TX29AD1C chassies EURO1M Problem z przetwornicą

jerrylu 14 Mar 2005 19:08 1509 8
REKLAMA
  • #1 1315548
    jerrylu
    Poziom 10  
    Ocena: 17
    Witam
    Po włączeniu wyłącznikiem sieciowym nie startuje - pali się tylko LED standby. Przy próbie uruchomienia z pilota słychać że przetornica startuje (gwizd) na ekranie pojawia się przez ułamek sekundy cienka pozioma linia, brak obrazu i dźwieku, po około 5 sekundach słychać jak przetwornica się wyłacza, gaśnie żarzenie kineskopu.
    Szanowni koledzy macie jakieś sugestie ?
    Optycznie nic nie widać na popalone, wymieniłem dwa kondesatory foliowe bo były popękane ale nic to.
    Za wszelkie sugestie i podpowiedzi z góry dzięki
    Pozdro
  • REKLAMA
  • #2 1315649
    krzysiek
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    Lezy pion to oczywiste i obciaza ,nie obraz sie ale przenioslem do tego dzialu pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1315654
    sufler
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    uszkodzenie widzisz na ekranie
  • REKLAMA
  • #4 1329139
    jerrylu
    Poziom 10  
    Witam
    Dobrałem się do odchylania, sprawdziłem wszystko dookoła TDA 8175, kondensatory,diody i rezystory wszystko ok a obrazu jak niema tak niema. Sprawdzałem zasilanie TDA8175 na 2 nóżce jest 28V.
    Czyżby TDA8175 był uszkodzony? poproszę o Wasze sugestie.

POZDRO
  • #5 1331455
    jasiek2010
    Poziom 26  
    Ocena: 28
    Witam, ten TDA nie należy do tanich,sprawdź go w taki sposób,miernik ustaw na diodę,czerwona końcówka do pina na który przychodzi masa,
    natomiast czarną końcówką sprawdzasz pozostałe 6 pinów,pomiar powinien być w granicach 700mV,przypuszczalnie na 2 pinie będziesz miał
    brak przejścia,to będzie układ padnięty,możesz układ wylutować,
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 1347160
    jerrylu
    Poziom 10  
    Witam, naczytałem się trochę na forum o problemach z TDA8175, już wiem że to nie takie prostę wymienić bo są nie zawsze dobrze działające kity no i podróbki.
    Ale cóż wziąłem wylutowłem go z płyty i sprawdzam wg opisu kolegi phillst
    no i tak jakby nie był uszkodzony. Między 4 pinem (MASA) gdzie
    podłączam czerwoną końcówkę miernika a 2 pinem (+zasilania) gdzie podłączam czarną końcówkę miernika jest wskazanie około 739 mv.
    Przy takim podłaczeniu miernika między 2 pinem a pozostałymi sześcioma są wskazania rzedu 722 - 998 mV. Natomiast jeżeli odwróce końcówki miernika tj czarną daję do 4 pinu (MASA) a czerwoną do 2 pinu (+ zasilania) to mam zerowe wskazanie i takie samo wskazanie jest z pozostałymi sześcioma pinami.
    Teraz nie wiem czy TDA8175 jest sprawny. Wszystko w koło wydaje się być sprawne, dioda zenera ok, natomiast jeszcze pozostają kondensatory elektrolityczne 2200µF i 3300µF srawdzałem je omomierzem na ładowanie
    ale to nie daje 100% pewności czy nie utraciły pojemności.
    W niektórych postach przy podobnej usterce przewija się uszkodzenie układu VDP3108A.

POZDRO i WESOŁYCH ŚWIĄT
  • #7 1348176
    jasiek2010
    Poziom 26  
    Ocena: 28
    Więc wygląda na to że układ TDA jest dobry,pozostaje jego aplikacja,
    oraz wszystko co z cewkami odchylania pracuje,kondensatory o takiej pojemności raczej mało kiedy spotyka się padnięte,nie wiem czy to układ VDP bo nie miałem z nim nigdy żadnych przejść ,wiem tylko ze jest drogi,
    spróbuj może sprawdzić tak jak poprzedni,choć wyniki mogą być inne.
    Wesołych świąt
  • #8 1348444
    zizxi
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    wymien kondensatory w odchylaniu czasem wlaczenie rownolegle 68/100 pF usuwa usterke
  • #9 1350340
    jerrylu
    Poziom 10  
    Witam
    Wymieniłem wszystkie elektrolity wkoło TDA8175 i dalej nic, diody i dioda zenera ok.
    Przypuszczam że wina leży nie jak wcześniej pisałem w VDP bo w tym TV takiego nie ma, tylko w DPU2553. Z tego co czytałem to jest to droga "impreza" dlatego podchodze do tego "jak pies do jeża".
    Czy jest jakaś metoda na sprawdzeni DPU?
    Acha i jeszcze jedno gdzie podłączyć ten kondesator 68/100 pF opisywany w poprzednim poście

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Panasonic TX29AD1C z podzespołem EURO1M, który po włączeniu sieciowym nie startuje – świeci się tylko dioda standby, a przy próbie uruchomienia z pilota słychać pracę przetwornicy (gwizd), na ekranie pojawia się cienka pozioma linia przez ułamek sekundy, brak obrazu i dźwięku, a po kilku sekundach przetwornica się wyłącza i gaśnie żarzenie kineskopu. Wstępne oględziny nie wykazały widocznych uszkodzeń, wymieniono dwa pęknięte kondensatory foliowe bez efektu. Sprawdzono układ odchylania TDA8175 – pomiary diodą wskazują na prawidłowe wartości napięć między pinami, kondensatory elektrolityczne wokół układu wymieniono, diody i dioda zenera są sprawne. Podejrzenie padło na układ DPU2553, który jest kosztowny i trudny do wymiany. Pojawiła się sugestia dołożenia kondensatora 68/100 pF równolegle w układzie odchylania, jednak nie jest jasne, gdzie dokładnie go podłączyć. Dyskusja koncentruje się na diagnostyce i testach TDA8175 oraz kondensatorów, a także na możliwościach sprawdzenia i ewentualnej wymiany DPU2553 w celu przywrócenia prawidłowego startu i obrazu w telewizorze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA