Neomikru napisał: Widzę, że zamiast podrzucić co może być przyczyną błędów wolisz odsyłać mnie do przeczytania artykułów, które już raz czytałem, więc pozwól, że coś ci wyjaśnię.
1. Schematu nie będzie bo jest prosty
Aby ustalić przyczynę nie działania samochodu potrzebuję go mieć w warsztacie. Ty dostarczasz nam tylko instrukcję obsługi i kluczyki.
Do póki nie zrozumiesz, że skoro sam określasz się jako początkujący tymi słowami:
Neomikru napisał: Dopiero zaczynam z uC i nie mam zielonego pojęcia co mogło się stać, ewentualnie gdzie mogłem popełnić błąd.
dopóty będziemy chcieli od Ciebie schemat i program. Jedno już dałeś drugiego nie masz zamiaru ... Twoja wola.
... tym bardziej, że nie tak dawno pisałeś:
Cytat: Mam problem z czytaniem banalnych schematów, nie mam zielonego pojęcia jak wyznaczać potencjały w danych punktach itp. Załóżmy że mamy taki oto prosty obwód (wszystkie wartości R znane):
Czytanie banalnych schematów.
Nie wiem jak wyznaczyć potencjał w punktach ABC, w książkach potencjał w punkcie A wyznaczany jest z dzielnika napięcia z rezystorów R1 i R2, w ogóle nie uwzględnia się faktu, że z punktu tego wychodzi jeszcze jedna gałąź, co więcej nie jest nawet wspomniane dlaczego tego się nie uwzględnia. Może któryś z bardziej zaawansowanych użytkowników byłby na tyle miły żeby mi to objaśnić ??
https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=12496398#12496398
Neomikru napisał: Pisałem już z resztą w pierwszym poście, że monitorując stan pinów wyjściowych brak jest jakichkolwiek zmian ich wartości ...
tym bardziej potrzebny jest nam schemat - jeśli do Ciebie to nie dociera, nic na to nie poradzimy.
Neomikru napisał: ... bo wolałeś od razu stwierdzić, że jestem kretynem.
...
2. Wbrew Twojej opinii nie jestem kretynem
Nie wkładaj mi w usta czegoś czego nie napisałem ani nawet nie pomyślałem. Skoro sam siebie tak osądzasz, to Twoja sprawa.
Neomikru napisał: ... ale pewnie nawet tego nie przeczytałeś ...
Muszę Ciebie zmartwić - przeczytałem zanim odpowiedziałem.
Neomikru napisał: 3. To czy projekt jest duży czy mały nie powinno Cię w ogóle interesować gdyż rozbiłem go na małe części.
Skoro tak uważasz, to pewnie wiesz lepiej, w końcu ja jestem tylko Dondu. Jednak tym bardziej zastanów się, czy przy swoim poziomie wiedzy nie stoisz czasem na 6 stopniu piekiełka?
Neomikru napisał: 4. Przyczepiłeś się do dużej ilości bibliotek ale o samym kodzie nic nie wspomniałeś to znaczy, że albo jesteś tak wrogo nastawiony, że nawet go nie przeczytałeś albo nie ma on po prostu błędów.
Twoje urządzenie składa się z programu oraz elektroniki, jedno bez drugiego działać nie będzie. Przedstawiasz jedno nie pokazując drugiego. Daj nam szansę Tobie pomóc. Czy mechanikowi także zabraniasz zaglądnąć pod maskę gdy ma naprawić silnik? Czy mechanika, który będzie prosił o otwarcie maski także nazwiesz wrogiem?
Neomikru napisał: 5. Co do F_CPU, to rozwiązanie tymczasowe które nie wprowadzało błędu ale żeby Ci ulżyło już to zmieniłem
- Project properties > Toolchain > Symbols: F_CPU=1000000UL
Nie robisz tego dla mnie, robisz to dla siebie.
A na koniec dobra rada:
Pohamuj proszę swoje zapędy językowe, bo chamskie zachowanie nie jest tutaj tolerowane i przeczytaj ponownie Piekiełko, bo pasujesz do niego idealnie.