logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Atmega8A-PU - Brak współpracy z wyświetlaczem 7 segmentowym.

20 Wrz 2013 14:09 2571 19
REKLAMA
  • #1 12757373
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 12757493
    dondu
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 809
    Neomikru napisał:
    Napisałem prosty program do wyświetlania cyfr na wyświetlaczu 7 segmentowym, wgrałem do uC ( za pomocą avrdude i USBasp) zmontowałem cały układ i .... nic.

...

Dopiero zaczynam z uC i nie mam zielonego pojęcia co mogło się stać, ewentualnie gdzie mogłem popełnić błąd.

To zacznij od migania pojedynczą diodą, a dodatkowo postępuj tak: http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/04/fora-dyskusyjne-sa-bardzo-pomocne.html
    i poczytaj spis treści na tej stronie ...
  • REKLAMA
  • #4 12757528
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 12757603
    BlueDraco
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 421
    Sprawdź czwarty rezystor od lewej oraz dwudziestą linię kodu.
  • #6 12757657
    dondu
    Gdybyś nie rozumiał aluzji BlueDraco, to ponowię:

dondu napisał:
    ... a dodatkowo postępuj tak: http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/04/fora-dyskusyjne-sa-bardzo-pomocne.html
    i poczytaj spis treści na tej stronie ...

Bo albo czerwonego koloru nie widzisz, albo się spieszysz: http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/04/pieklo-poczatkujacych.html
  • #7 12757720
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 12757758
    dondu
    Neomikru napisał:
    BlueDraco posłużył się sarkazmem a nie aluzją.

czyżby?:

Cytat:
    Aluzja (łac. allusio) – w literaturze i retoryce: nawiązanie do czegoś, kogoś; przywołanie nie wprost danej sprawy, z reguły łatwe do rozszyfrowania przez odbiorcę wypowiedzi[

ale nadal nie zrobiłeś tego o co prosimy i stoisz na pierwszym stopniu piekiełka, którego pewnie nie przeczytałeś uznając, że zawiera treści nie dla Ciebie.

EDIT:
    Patrząc na ilość bibliotek które załączasz, to dochodzi jeszcze szósty stopień piekiełka :)

Dodatkowo przeczytaj jeszcze to: http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/03/fcpu-gcc-gdzie-definiowac.html
  • #9 12757849
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #10 12757884
    BlueDraco
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 421
    Schemat faktycznie prosty, szkoda, że nie wiemy nic o połączeniach ani elementach, bez czego nijak nie da się sprawdzić kodu.
  • #11 12757929
    dondu
    Neomikru napisał:
    Widzę, że zamiast podrzucić co może być przyczyną błędów wolisz odsyłać mnie do przeczytania artykułów, które już raz czytałem, więc pozwól, że coś ci wyjaśnię.

1. Schematu nie będzie bo jest prosty

Aby ustalić przyczynę nie działania samochodu potrzebuję go mieć w warsztacie. Ty dostarczasz nam tylko instrukcję obsługi i kluczyki.

Do póki nie zrozumiesz, że skoro sam określasz się jako początkujący tymi słowami:

Neomikru napisał:
    Dopiero zaczynam z uC i nie mam zielonego pojęcia co mogło się stać, ewentualnie gdzie mogłem popełnić błąd.

dopóty będziemy chcieli od Ciebie schemat i program. Jedno już dałeś drugiego nie masz zamiaru ... Twoja wola.

... tym bardziej, że nie tak dawno pisałeś:

Cytat:
    Mam problem z czytaniem banalnych schematów, nie mam zielonego pojęcia jak wyznaczać potencjały w danych punktach itp. Załóżmy że mamy taki oto prosty obwód (wszystkie wartości R znane):
    Czytanie banalnych schematów.
    Atmega8A-PU - Brak współpracy z wyświetlaczem 7 segmentowym.

Nie wiem jak wyznaczyć potencjał w punktach ABC, w książkach potencjał w punkcie A wyznaczany jest z dzielnika napięcia z rezystorów R1 i R2, w ogóle nie uwzględnia się faktu, że z punktu tego wychodzi jeszcze jedna gałąź, co więcej nie jest nawet wspomniane dlaczego tego się nie uwzględnia. Może któryś z bardziej zaawansowanych użytkowników byłby na tyle miły żeby mi to objaśnić ??

https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=12496398#12496398

Neomikru napisał:
    Pisałem już z resztą w pierwszym poście, że monitorując stan pinów wyjściowych brak jest jakichkolwiek zmian ich wartości ...

tym bardziej potrzebny jest nam schemat - jeśli do Ciebie to nie dociera, nic na to nie poradzimy.

Neomikru napisał:
    ... bo wolałeś od razu stwierdzić, że jestem kretynem.
    ...
    2. Wbrew Twojej opinii nie jestem kretynem

Nie wkładaj mi w usta czegoś czego nie napisałem ani nawet nie pomyślałem. Skoro sam siebie tak osądzasz, to Twoja sprawa.

Neomikru napisał:
    ... ale pewnie nawet tego nie przeczytałeś ...

Muszę Ciebie zmartwić - przeczytałem zanim odpowiedziałem.

Neomikru napisał:
    3. To czy projekt jest duży czy mały nie powinno Cię w ogóle interesować gdyż rozbiłem go na małe części.

Skoro tak uważasz, to pewnie wiesz lepiej, w końcu ja jestem tylko Dondu. Jednak tym bardziej zastanów się, czy przy swoim poziomie wiedzy nie stoisz czasem na 6 stopniu piekiełka?

Neomikru napisał:
    4. Przyczepiłeś się do dużej ilości bibliotek ale o samym kodzie nic nie wspomniałeś to znaczy, że albo jesteś tak wrogo nastawiony, że nawet go nie przeczytałeś albo nie ma on po prostu błędów.

Twoje urządzenie składa się z programu oraz elektroniki, jedno bez drugiego działać nie będzie. Przedstawiasz jedno nie pokazując drugiego. Daj nam szansę Tobie pomóc. Czy mechanikowi także zabraniasz zaglądnąć pod maskę gdy ma naprawić silnik? Czy mechanika, który będzie prosił o otwarcie maski także nazwiesz wrogiem?

Neomikru napisał:
    5. Co do F_CPU, to rozwiązanie tymczasowe które nie wprowadzało błędu ale żeby Ci ulżyło już to zmieniłem
    - Project properties > Toolchain > Symbols: F_CPU=1000000UL

Nie robisz tego dla mnie, robisz to dla siebie.

A na koniec dobra rada:
    Pohamuj proszę swoje zapędy językowe, bo chamskie zachowanie nie jest tutaj tolerowane i przeczytaj ponownie Piekiełko, bo pasujesz do niego idealnie.
  • #12 12758096
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 12758115
    dondu
    Zrozum, że Twój opór przed pokazaniem schematu przeszkadza Tobie, a nie nam. W tej dziedzinei - schemat, to podstawa.
    Zrozum też, że w przypadku mikrokontrolerów, brak jednego rezystora, czy niewłaściwa jego wartość, lub dziesiątki innych drobnych błędów, mogą zaowocować takimi objawami jak przedstawiasz.

Im szybciej posłuchasz osób, które prosisz o pomoc, tym szybsze postępy będziesz robić :)

Więc emocje na bok, instaluj Eagle i do dzieła: http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/04/kicad-projektowanie-schematow-i-pytek.html

EDIT:
    A skoro już ustaliłeś przyczynę to może ją zdradzisz?
  • #14 12758268
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 12758289
    dondu
    Neomikru napisał:
    Postanowiłem jednak to sprawdzić i usunąłem delay i wgrałem stary program jednak ku mojemu zdziwieniu układ działa, nie mam zielonego pojęcia co się stało. Cały układ mam na płytce stykowej, żadne połączenia nie były ruszane.

To teraz już rozumiesz, że problem nie leżał w Twoim programie i dlaczego chcieliśmy, abyś pokazał schemat?

Przy okazji drobna uwaga. Indeksy w tablicy numerowane są od zera. Masz w tablicy SIGNS 11 elementów. Zastanów się nad tą linią:

Kod: C / C++
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
  • #16 12758297
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #18 12758376
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 12758390
    dondu
    ... ale nimi wcale nie muszą być zera, stąd wnioskowanie:
    Neomikru napisał:
    ... przy okazji co się dzieje jak przekroczysz tablicę, wszystkie piny są wtedy w stanie niskim.

jest błędne.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik napotkał problem z wyświetlaczem 7-segmentowym podłączonym do mikrokontrolera Atmega8A-PU. Po wgraniu programu do uC, wyświetlacz nie reagował, mimo prawidłowego podłączenia i zasilania. Użytkownik sprawdził fusebity, polaryzację diod oraz stan pinów, które nie zmieniały wartości. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie schematu połączeń oraz kodu, co doprowadziło do odkrycia, że problem nie leżał w programie, lecz w braku opóźnienia w funkcji ShowOnLed. Po dodaniu opóźnienia układ zaczął działać, a użytkownik poprawił również błąd w indeksowaniu tablicy SIGNS.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA