logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spadek prędkości internetu 5/5 Mb i skaczący ping po usunięciu wirusa - co robić?

Makapaka95 22 Wrz 2013 17:01 4341 11
REKLAMA
  • #1 12765459
    Makapaka95
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam, jak w temacie w ostatnim czasie spadła mi prędkość internetu a szczególnie download, a ping skacze jak szalony. Mam internet 5/5 mb. Dzwoniłem do dostawcy internetu i dowiedziałem się ze rzeczywiście ping mógł skakać w ostatnim czasie ponieważ odbywały się prace na przekaźniku, jednak zostało to naprawione i powinno wszystko śmigać ok. Jednak nie u mnie. Kilku moich znajomych ma ten sam internet i im chodzi ok. Wszystko co działa w tle mam wyłączone. Działa tylko avast. Czy to może być przyczyna wirusa? Ostatnio avast wykrył mi jakiegoś wirusa i usunolem go. Po czym przeskanowałem cały system i znanazl coś tam jakieś wirusy ale wszystko usunięte. Co w takiej sytuacji radzicie? Obecnie ściągam linuxa i odpale go na live cd żeby sprawdzić jak tam się spisuje internet... Ale to trochę potrwa ponieważ na speed tescie mam download 0.8 mb gdzie powinienem mieć 5mb... :S Jakieś rady?
  • REKLAMA
  • #3 12765738
    Makapaka95
    Poziom 10  
    Przeskanowałem, pliki w załączniku.
    Załączniki:
    • OTL.Txt (232.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Extras.Txt (67.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 12766077
    Makapaka95
    Poziom 10  
    Wszystko zrobilem jak napisales, jednak internet nie dziala tak jak powinien, ping skaczej jak szalony a predkosc internetu du*y nie urywa. Logi w zalaczniku.
    Załączniki:
    • OTL.Txt (229.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 12766111
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1132
    A sprawdzałeś czy się nie wypięła gdzieś wtyczka z gniazda przy przewodzie internetowym, jaki to internet, od jakiego dostawcy, jak odbywa się transmisja danych?
  • Pomocny post
    #7 12766150
    Acorus 20
    Poziom 43  
    Ocena: 1063
    Uruchom OTL i w okno (Własne opcje skanowania/Script)wklej:

Cytat:
    :OTL
    O4 - HKU\S-1-5-19..\RunOnce: [mctadmin] C:\Windows\System32\mctadmin.exe File not found
    O4 - HKU\S-1-5-20..\RunOnce: [mctadmin] C:\Windows\System32\mctadmin.exe File not found
    [2013-08-11 04:35:03 | 000,000,000 | -HSD | M] -- C:\Users\SONY\AppData\Roaming\wyUpdate AU

:Commands
    [emptytemp]

Kliknij Wykonaj skrypt.W AdwCleaner użyj opcji Odinstaluj (Uninstall).
    Przeskanuj progr.Malwarebytes Anti-Malware http://www.malwarebytes.org/products/malwarebytes_free/
    Przed skanowaniem wykonaj RĘCZNĄ AKTUALIZACJĘ BAZY SYGNATUR WIRUSÓW Malwarebytesa "Uruchom Malwarebytes, przejdź do zakładki Aktualizacja, Sprawdź aktualizacje."
  • #8 12766304
    Makapaka95
    Poziom 10  
    Wlasnie skanuje komputer, jednak jestem juz pewien ze internet tak slabo sie sprawuje nie z mojej winy. Sprawdzilem na innym komputerze jak dziala moj internet - chodzil tam rownie slabo jak u mnie. Wniosek jeden winny jest uslugodawca lub tez router czy antena. Kozystam z internetu radiowego. Zaraz naslucham sie jaki ten internet jest slaby i ze nie mam sie co dziwic ze internet tak slabo chodzi. Jednak w umowie napisane jest czarno na bialym ze uslugodawca winien jest mi zapewnic minimalne lacze na poziomie 2,5 mb (minimum 50%) a obecnie nie mam nawet 1mb. Mimo iz to co zrobilem nie poprawilo dzialania mojego internetu poprawilo dzialanie komputera, teraz uruchamia sie o wiele szybciej i przegladarka odpala sie niemal natychmiast. Acorus 20 wielkie dzieki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #9 12766355
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1132
    A jak się sprawuje internet, gdy zmienisz kabel od PC do routera na inny?
  • #10 12766454
    TMK_M
    Poziom 22  
    Ocena: 23
    Zapytaj się dostawcy żeby podał Ci adres ip serwera (routera brzegowego u nich w sieci).
    Sprawdź we właściwościach jaką masz bramę domyślną.
    w cmd daj pinga na swoją bramę domyślną i na adres serwera dostawcy. Jeśli ping do swojej bramy masz niski a do serwera dostawcy skacze to na pewno coś jest u twojego dostawcy problemem. Reklamuj
  • #11 12767727
    Makapaka95
    Poziom 10  
    Jezeli podlacze kabel bezposrednio z anteny do PC to nie ma roznicy internet chodzi tak samo jak przez router (wifi). Wlasnie pingowalem swoja brame domyslna i mam 1ms.
  • #12 12769865
    sq9cwd
    Poziom 27  
    Ocena: 142
    Mówiąc brama domyślna TMK_M miał na myśli router znajdujący się u dostawcy, a nie ten u Ciebie w domu (1ms tylko w tam będziesz mieć). Sprawdź w ustawieniach routera jaka jest tam wpisana brama i ją pinguj.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z prędkością internetu (5/5 Mb) oraz skaczącym pingiem po usunięciu wirusa. Po konsultacji z dostawcą internetu, który potwierdził prace na przekaźniku, użytkownik zauważył, że internet działa słabo, mimo że inni użytkownicy z tym samym planem nie mają problemów. Po wykonaniu skanowania systemu i usunięciu złośliwego oprogramowania, prędkość internetu nie poprawiła się. Użytkownik sprawdził działanie internetu na innym komputerze, co potwierdziło problem z usługodawcą lub sprzętem (router, antena). Zostały zaproponowane różne kroki diagnostyczne, w tym sprawdzenie kabli, pingowanie bramy domyślnej oraz kontakt z dostawcą w celu reklamacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA