logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Laguna 1 2.0 16V 2000r - Regulacja zaworów

r_grzelak 23 Wrz 2013 14:51 11466 3
REKLAMA
  • #1 12768763
    r_grzelak
    Poziom 8  
    Ocena: 24
    Witam.
    Mam lagunkę z silnikiem 2.0 16V 139KM. Silnik F4R.
    Ma już przejechane około 265tyś km i planuję generalny i dokładny przegląd silnika.
    Stąd moje pytanie - czy w tych silnika przeprowadza się regulację zaworów? Czytałem gdzieś, że nie bo zaworki są automatycznie-hydraulicznie regulowane i tam nie ma co ustawiać (tak też wynikałoby ze schematu budowy silnika, który posiadam). Czy to prawda? Ktoś grzebał może w takim silniku?
    Z góry uczulam, że są dwa dość podobne silniki o pojemnościach 1948 i 1998 oraz oznaczeniach F3R i F4R, a jeden z nich nie ma hydraulicznej regulacji.
  • REKLAMA
  • #2 12769186
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5109
    Nie pleć kolego,F3r i F4r to skrajnie różne silniki, pierwszy to stara 8zaworówka z pojedynczym wałkiem i regulacją luzu na płytkach, drugi to 16V z dwoma wałkami rurowymi w głowicy i hydrauliką zaworową-nic się tam nie reguluje.
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #3 12770032
    Przemo9826
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2494
    r_grzelak napisał:
    planuję generalny i dokładny przegląd silnika

Czyli co? Rozwiń myśl.
  • #4 12771797
    r_grzelak
    Poziom 8  
    Ocena: 24
    Czyli co? Wszystko co przyjdzie mi do głowy;-)
    Generalnie mam problem o którym już kiedyś pisałem - silnik raz drży raz nie. I NIE JEST to kwestia poduszek o których wielokrotnie każdy mi pisze. Drży sam silnik a nie karoseria od silnika. Zresztą silnik już podwieszany był na wyciągarce, poduchy odkręcone, drżał nadal. Drży na luzie, i w czasie jazdy i na postoju.
    Myślałem nawet, że dziurawy tłumik powoduje drgania ale został praktycznie cały wymieniony i dalej to samo. Rozrząd jest wymieniony, pompa wody nowa, cewki zapłonowe wszystkie nowe (na starych było zresztą tak samo, nie potrzebnie wymieniałem), świece nowe (też nic nie zmieniło). Na pewno wtryskiwacze benzynowe nie są przyczyną bo i na gazie silnik pracuje identycznie. Ostatnio wymieniłem czujnik położenia wału i też żadnej zmiany.
    Ktoś kiedyś napisał, żeby parametry pracy sprawdzić. Nie znam się, dałem więc do dobrego mechanika, podpiął komputer coś tam jeszcze posprawdzał, stwierdził, że nie widzi nic podejrzanego ale faktycznie silnik drży. Zgarnął 150zł za diagnozę z jedyną uwagą, że ABS nie działa (tyle to sam wiem) a problem pozostał.

Silnik nie telepie jakbym odpiął jedną świecę, nie szarpie i nie ksztusi się. Po prostu drży. Na niskich obrotach delikatnie, na wyższych tak bardzo, że aż gałka zmiany biegów i pedały wpadają w wibracje i powodują mrowienie w stopach po kilkunastominutowej jeździe.

Na moje oko, silnik pracuje tak, jakby coś się rozregulowało, rozsynchronizowało w niewielkim stopniu. Pierwsze co mi przyszło do głowy to zawory, ale skoro ich się nie reguluje to co jeszcze może być?
    Zaznaczam, że silnik ma dni złe i dobre. Raz chodzi jak zegarek, tylko przyjemny szum, nawet czasem nie słychać czy w ogóle pracuje, a innym razem...masakra.

Dodam jeszcze, że gdy drży, to bardziej ociężale się zbiera. A gdy ma dobry dzień to tak jakby wszystkie jego koniki nagle odzywały w 100%.
REKLAMA