logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Vivaro 1.9 2003 - brak kierunkowskazów i awaryjnych, przerywacz nie działa

Makarena33 24 Wrz 2013 19:17 27723 12
REKLAMA
  • #1 12773229
    Makarena33
    Poziom 2  
    witam! nie moge sobie poradzic z kierunkowskazami w Vivaro 1.9 dci. 2003 r.
    kupilem niby z uszkodzonym przelacznikiem kierunkow sprawdzilem przelacznik wyglada na sprawny zastanawia mnie dlaczego nie ma awaryjnych przy wlaczonym zaplonie mryga przelacznik nie slychac przerywacza kierunkow nie pali sie ani jedna zarowka kierunkow. Nie wiem co moze byc przyczyna moze ktos spotkal sie z takim problemem. Nie moge znalesc schematu elektrycznego.
  • REKLAMA
  • #2 12773653
    pawlik722
    Poziom 27  
    Ocena: 357
    Podstawa, sprawdź przekaźnik, potem przerywacz.
    oto schemat :
    Załączniki:
    • Schemat_instalacji_elektrycznej_Vivaro_MJ03.pdf (767.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 12774494
    Makarena33
    Poziom 2  
    dziekuje Pawlik 722 za wskazowki i pomoc. Sprawdzilem przekazniki, ale gdzie jest przerywacz? sprawdze schemat i napewno sie odezwe jak uda mi sie zlokalizowac usterke.
  • REKLAMA
  • #4 12880818
    riccardo 89
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Witam
    W Vivaro przerywacza samego nie znajdziesz poiewaz kierunkowskazy oraz swiatla awaryjne sa sterowane przez modul komfortu czyli BSI.
  • REKLAMA
  • #5 13054302
    lukasz m
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    ma taki sam problem jak autor wątku.
    bylo wszystko dobrze, przejechałem 30km i nagle zauważyłem, że nie mam kierunków, później okazało się, że awaryjnych również.
    Czy moglibyście podpowiedzieć gdzie zacząć szukać przyczyny? Autko mam dopiero od paru godzin, a już takie "przeboje" mnie napotykają.
    Pawlik, mógłbyś podpowiedzieć gdzie szukać tego przekaźnika i przerywacza?
    Riccardo masz jakieś podpowiedzi do tematu?

z góry dzieki za wszelkie podpowiedzi i uwagi.
    proszę o wyrozumiałość ;)
  • REKLAMA
  • #6 13056935
    riccardo 89
    Poziom 11  
    Witam
    Poszukaj raczej przerw w polaczeniach kierunkowskazow ktore z tzw.modulu komfortu,na zal.zdjeciu.Czarne pudeleczko w dolnej czesci pod kierownica,steruje rowniez czasem wycieraczek.Ten zas wysterowuje przekaznik-rowniez jest w poblizu ktory slychac w czasie dzialania kierunkowskazow.
    Sam modul sterujacy raczej sie nie psuje a jezeli juz to bardzo rzadko.
    A wiec od bezpiecznika zacznijpozniej polaczenia jezeli to nic ne da.Sprawdz przekaznik,czy przypadkiem nie jest luzny w gniezdzie.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • mod.komf..jpg (4.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 13056979
    riccardo 89
    Poziom 11  
    Zapomnialem dodac by sprawdzic przelacznik kierunkowskazow oraz jego wtyk.
  • #8 13057732
    lukasz m
    Poziom 11  
    Wielkie dzięki za odpowiedź. Czy mógłbyś mi podpowiedzieć który bezpiecznik i przekaźnik odpowiada za kierunki? (vivaro rocznik 2006)
    Próbowałem rozkręcić dzisiaj te plastiki pod kierownicą, ale znalazłem tylko dwie śrubki, po od kręceniu których nie udało mi się dostać pod kierownicę. Czy mielibyście jakieś sugestie w tej materii?
  • #9 13057891
    riccardo 89
    Poziom 11  
    Zalaczam rysunek z lokacja modulu oraz przekaznikow.Nie ma dostepu zeby pod konsole spokojnie sie dostac ,nalezy wlozyc reke i oswietlic zeby zobaczyc.
    W zwiazku z tym ze nie jestem w kraju dorzuce kilka innych obrazkow ktore mysle ze beda uzyteczne
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Opel Vivaro 1.9 2003 - brak kierunkowskazów i awaryjnych, przerywacz nie działa Vivaro_UCH..jpg (46.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Opel Vivaro 1.9 2003 - brak kierunkowskazów i awaryjnych, przerywacz nie działa vivaro_przel.swiatel.jpg (87.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Opel Vivaro 1.9 2003 - brak kierunkowskazów i awaryjnych, przerywacz nie działa vivaro_fuse_symbols.jpg (57.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Opel Vivaro 1.9 2003 - brak kierunkowskazów i awaryjnych, przerywacz nie działa vivaro_fuse.jpg (47.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 13057963
    lukasz m
    Poziom 11  
    piękne dzięki, jutro będę działał
  • #11 13058910
    lukasz m
    Poziom 11  
    za chorobę, nie mogę dostać się pod kierownicę... macie jakieś sposoby? odkręciłem dwie śrubki po boku (po zdjęciu uchwytu na kubek) i nadal nic.
  • #12 19252575
    Krzysiek151515
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Czy już ktoś wie jaka może być ta przyczyna braku kierunkowskazów
  • #13 21155650
    pepedombo
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Dzisiaj analizowalem sprawe braku kierunkow i dzieki za zalaczony schemat 2003. Ogolnie ze schematu wynika - jezeli nie dzialaja awaryjne ani kierunki to mozna zignorowac problem z "rogami" oraz "przycisk awaryjnych". (przycisk awaryjnych nie jest tez zadnym przerywaczem, kierunkami steruje komputer przez wbudowane w modul przekazniki - to jest zwykly button). Na tablicy rozdzielczej kierunki dzialaja jedynie, gdy przekaznik umieszczony w module komfortu zostanie zalaczony (czarna puszka pod kiera). W przypadku uszkodzonego modulu komfortu padnie wiele rzeczy (ciezko mi to ocenic bo nie sprawdzalem scalaka), pasc moze przekaznik od kierunkow ale nie oba jednoczesnie. W moim przypadku winowajca okazala sie niebieska wtyczka pod maska w puszce bezpiecznikow. Do modulu (pod kiera) dochodzi biale zlacze, sa tam 3 grubsze czerwone przewody za bezpiecznikami 60A/25-30A/15A. Na wszystkich trzech musi byc napiecie akumulatora. Jezeli nie ma napiecia na jednym (tym odizolowanym z brzegu) to wypalilo piny w niebieskiej wtyczce pod maska. Robi sie wtedy bypass pod maska albo regeneruje cala wtyczke z pinami. Schemat okazal sie bardzo pomocny bo wszystko sie zgadzalo z rocznikiem 2004/2005.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z brakiem kierunkowskazów i świateł awaryjnych w Oplu Vivaro 1.9 DCI z 2003 roku. Po sprawdzeniu przełącznika kierunkowskazów, który wydaje się być sprawny, użytkownik nie może zlokalizować przerywacza. Odpowiedzi sugerują, aby sprawdzić przekaźnik oraz moduł komfortu (BSI), który steruje kierunkowskazami i światłami awaryjnymi. Wskazówki obejmują również sprawdzenie połączeń elektrycznych oraz bezpieczników. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami i schematami, a także informacjami o lokalizacji modułu i przekaźników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA