Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opel Vivaro 1.9 - brak swiatel kierunkow

Makarena33 24 Sep 2013 19:17 20988 11
    Makarena33
    Level 2  
    witam! nie moge sobie poradzic z kierunkowskazami w Vivaro 1.9 dci. 2003 r.
    kupilem niby z uszkodzonym przelacznikiem kierunkow sprawdzilem przelacznik wyglada na sprawny zastanawia mnie dlaczego nie ma awaryjnych przy wlaczonym zaplonie mryga przelacznik nie slychac przerywacza kierunkow nie pali sie ani jedna zarowka kierunkow. Nie wiem co moze byc przyczyna moze ktos spotkal sie z takim problemem. Nie moge znalesc schematu elektrycznego.
    Makarena33
    Level 2  
    dziekuje Pawlik 722 za wskazowki i pomoc. Sprawdzilem przekazniki, ale gdzie jest przerywacz? sprawdze schemat i napewno sie odezwe jak uda mi sie zlokalizowac usterke.
    riccardo 89
    Level 11  
    Witam
    W Vivaro przerywacza samego nie znajdziesz poiewaz kierunkowskazy oraz swiatla awaryjne sa sterowane przez modul komfortu czyli BSI.
    lukasz m
    Level 11  
    ma taki sam problem jak autor wątku.
    bylo wszystko dobrze, przejechałem 30km i nagle zauważyłem, że nie mam kierunków, później okazało się, że awaryjnych również.
    Czy moglibyście podpowiedzieć gdzie zacząć szukać przyczyny? Autko mam dopiero od paru godzin, a już takie "przeboje" mnie napotykają.
    Pawlik, mógłbyś podpowiedzieć gdzie szukać tego przekaźnika i przerywacza?
    Riccardo masz jakieś podpowiedzi do tematu?

z góry dzieki za wszelkie podpowiedzi i uwagi.
    proszę o wyrozumiałość ;)
    riccardo 89
    Level 11  
    Witam
    Poszukaj raczej przerw w polaczeniach kierunkowskazow ktore z tzw.modulu komfortu,na zal.zdjeciu.Czarne pudeleczko w dolnej czesci pod kierownica,steruje rowniez czasem wycieraczek.Ten zas wysterowuje przekaznik-rowniez jest w poblizu ktory slychac w czasie dzialania kierunkowskazow.
    Sam modul sterujacy raczej sie nie psuje a jezeli juz to bardzo rzadko.
    A wiec od bezpiecznika zacznijpozniej polaczenia jezeli to nic ne da.Sprawdz przekaznik,czy przypadkiem nie jest luzny w gniezdzie.
    Pozdrawiam
    riccardo 89
    Level 11  
    Zapomnialem dodac by sprawdzic przelacznik kierunkowskazow oraz jego wtyk.
    lukasz m
    Level 11  
    Wielkie dzięki za odpowiedź. Czy mógłbyś mi podpowiedzieć który bezpiecznik i przekaźnik odpowiada za kierunki? (vivaro rocznik 2006)
    Próbowałem rozkręcić dzisiaj te plastiki pod kierownicą, ale znalazłem tylko dwie śrubki, po od kręceniu których nie udało mi się dostać pod kierownicę. Czy mielibyście jakieś sugestie w tej materii?
    riccardo 89
    Level 11  
    Zalaczam rysunek z lokacja modulu oraz przekaznikow.Nie ma dostepu zeby pod konsole spokojnie sie dostac ,nalezy wlozyc reke i oswietlic zeby zobaczyc.
    W zwiazku z tym ze nie jestem w kraju dorzuce kilka innych obrazkow ktore mysle ze beda uzyteczne
    Pozdrawiam
    lukasz m
    Level 11  
    piękne dzięki, jutro będę działał
    lukasz m
    Level 11  
    za chorobę, nie mogę dostać się pod kierownicę... macie jakieś sposoby? odkręciłem dwie śrubki po boku (po zdjęciu uchwytu na kubek) i nadal nic.
    Krzysiek151515
    Level 1  
    Czy już ktoś wie jaka może być ta przyczyna braku kierunkowskazów