logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skype nie uruchamia się na Windows XP SP3, mimo reinstalacji i czyszczenia rejestru

Soanseth 27 Wrz 2013 00:01 12603 11
REKLAMA
  • #1 12782086
    Soanseth
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Jak w temacie. Skype po prostu nie startuje.
    Najnowsza wersja, system po aktualizacjach i z pełnym pakietem niezbędnych rzeczy (XP SP3). Żaden firewall czy antywirus niczego nie blokuje. Reinstalowałem, rejestr czyściłem i nic.
    Dwuklik na ikonie Skype, na sekundę pojawia się klepsydra, na tyle samo pokazuje się skype w menedżerze zadań i znika. Koniec. Nic zrobić nie mogę więcej. Cofnąłem sie nawet do wersji 6.0, ale to również nie pomogło.

Pomysły? Pytania? O czymś zapomniałem?
  • REKLAMA
  • #2 12782226
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4872
    Soanseth napisał:
    system po aktualizacjach i z pełnym pakietem niezbędnych rzeczy (XP SP2)
    Skoro z pełnym to dlaczego bez SP3?
    Pokaż SMART dysku HDD.
  • REKLAMA
  • #3 12782240
    Soanseth
    Poziom 10  
    DriverMSG napisał:
    Skoro z pełnym to dlaczego bez SP3?

O boże, przepraszam. Oczywiście że SP3.
    DriverMSG napisał:
    Pokaż SMART dysku HDD.

Oświeć mnie proszę, bo nigdy tego nie robiłem.
  • #4 12782301
    noormi
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Do sprawdzenia dziennika SMART użyj smartctl:
    http://sourceforge.net/projects/smartmontools/files/
    Po zainstalowaniu uruchom z ikonki "smartctl (Admin CMD)" i wpisz lub wklej:
    smartctl -a sda > %temp%\smart.txt & start notepad %temp%\smart.txt

Otworzy się okno notatnika z informacjami jakie są zapisane w dzienniku SMART, wklej tutaj wszystko.
    Pamięć przy pomocy systemowego narzędzia sprawdzisz wpisując w uruchom (winkey+r): mdsched
    Wybierz pierwszą opcję i pozwól programowi na wykonanie testu, po wykonaniu uruchomi ponownie system i jeśli znalazł problemy to wyświetli informacje.
  • Pomocny post
    #5 12783117
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    Ocena: 244
    noormi napisał:
    Do sprawdzenia dziennika SMART użyj smartctl:
    http://sourceforge.net/projects/smartmontools/files/
    Po zainstalowaniu uruchom z ikonki "smartctl (Admin CMD)" i wpisz lub wklej:

Kod:

smartctl -a sda > %temp%\smart.txt & start notepad %temp%\smart.txt

Otworzy się okno notatnika z informacjami jakie są zapisane w dzienniku SMART, wklej tutaj wszystko.
    Pamięć przy pomocy systemowego narzędzia sprawdzisz wpisując w uruchom (winkey+r): mdsched
    Wybierz pierwszą opcję i pozwól programowi na wykonanie testu, po wykonaniu uruchomi ponownie system i jeśli znalazł problemy to wyświetli informacje.

Nie strasz chłopaka jakimiś klepaniem kodów bo się przestraszy.

Wystarczy, że pobierzesz program Crystal Disc Info, włączysz go, rozciągniesz ładnie tabelkę żeby wszystko było widać, zrobisz zrzut ekranowy i wkleisz na forum. Oto cała filozofia :)
  • REKLAMA
  • #6 12783580
    Soanseth
    Poziom 10  
    Okay, chyba sam rozwikłałem zagadkę niedziałającego Skype'a.
    Procesor miałem podciągnięty z 1,6 do 1,8. Gdy wróciłem do podstawowych wartości, Skype nagle zaczął śmigać bez problemu.
    Jest jakieś logiczne wytłumaczenie?
  • #7 12783587
    DriverMSG
    Soanseth napisał:
    Jest jakieś logiczne wytłumaczenie?
    Podkręca się "z głową" , na sprzęcie do tego przeznaczonym i wykonuje testy - czy system stabilny.
  • #8 12783690
    Soanseth
    Poziom 10  
    System chodzi bez większych problemów. Wszystkie programy, gry i aplikacje działają bez zająknięcia, tylko Skype postanowił się sprzeciwić.
  • #10 12783724
    Soanseth
    Poziom 10  
    Komputer jest z ery kamienia łupanego, procek nie jest stworzony do podkręcania, ale mimo wszystko z jakiegoś powodu tylko Skype ma problemy. Nie jest to chyba wina sprzętu w takim razie, prawda?
  • REKLAMA
  • #11 12783808
    DriverMSG
    Soanseth napisał:
    procek nie jest stworzony do podkręcania
    Soanseth napisał:
    Nie jest to chyba wina sprzętu w takim razie, prawda?
    Sam sobie odpowiedz.
  • #12 12784915
    Soanseth
    Poziom 10  
    No ale żeby jedna aplikacja, w czasie gdy bez problemu działa wszystko inne, łącznie z grami?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z uruchomieniem Skype na systemie Windows XP SP3, mimo reinstalacji i czyszczenia rejestru. Po dwukliku na ikonę Skype aplikacja nie uruchamia się, a jedynie pojawia się na chwilę w menedżerze zadań. Użytkownik próbował wrócić do starszej wersji Skype (6.0), co również nie przyniosło rezultatu. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie stanu dysku twardego za pomocą narzędzi SMART oraz test pamięci. Ostatecznie użytkownik odkrył, że problemem było podkręcenie procesora, które po przywróceniu do podstawowych wartości pozwoliło na poprawne działanie Skype.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA