logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skype nie uruchamia się po aktualizacji do wersji 6 - reinstalacja nie pomaga

pover121 08 Sie 2014 17:10 4407 15
REKLAMA
  • #1 13861890
    pover121
    Poziom 9  
    Witam. Mam problem ze skype. Otóż kliknąłem aktualizację do wrsji 6... i po niej wogóle nie chce się włączyć. Próbowałem już reinstall. Pojawia się ikonka na pasku a po najechaniu na nią myszką, znika.

Dodano po 57 [minuty]:

Ściągałem starsze wersje, żadna nie idzie. Np ściągam wersje 5, a po instalacji okazuje się, że to znowu szósta
  • REKLAMA
  • #2 13862619
    zbigniewsk
    Poziom 17  
    Ocena: 52
    Witam !
    W ubiegłym tygodniu też miałem duże problemy z tym programem. Wylogował mnie w czasie pracy i nie mogłem ani się zalogować ani nic rozsądnego zrobić (bez instalacji nowej wersji), problemy dopiero zniknęły jak zdecydowałem się na zainstalowanie najnowszej wersji. Po dwóch dniach otrzymałem na swoją skrzynkę mail od Microsofta o treści "Twoja wersja Skype'a dla komputerów zostanie wkrótce wycofana
    Drogi użytkowniku .....................,

Obecnie wycofujemy starsze wersje Skype'a i wygląda na to, że aktualnie korzystasz z jednej z nich. Musisz uaktualnić Skype'a do najnowszej wersji, aby móc nadal logować się do niego na swoim komputerze. Nowa wersja oferuje zwiększoną wydajność oraz najnowsze funkcje i aktualizacje zabezpieczeń, aby zapewnić użytkownikom jeszcze lepsze wrażenia z korzystania ze Skype'a."
    Być może te problemu biorą się z tego. Firma zaczynaja bezpardonową walkę z użytkownikami , którzy nie chcą instalować albo najnowszych wersji oprogramowania albo wymieniać sprzęt . Nie chcesz to nie skorzystasz wogóle. Tego jeszcze do tej pory nie było jak korzystam z komputera Pc ponad 20 lat.
  • #3 13862814
    Brodi
    Poziom 32  
    Ocena: 189
    Dodam jeszcze że starsze wersje działały na XP sp2 a nowsze już nie, czasem też brakuje jakichś bibliotek, albo aktualizacja się nie powiodła, najlepiej skasować całą zawartość skype z dysku w program files i w profilu.
  • REKLAMA
  • #4 13863161
    pover121
    Poziom 9  
    To jednak nie chodzi o to, że instaluję starą wersję, bo cały czas instaluję najnowszą (6.18) i nadal się nie uruchamia.

Jak doradziłeś wywaliłem wszystko z program files, chociaż skypa instaluję na drugim dysku C, gdzie nie ma program files, więc nie powinno być z tym problemów i wyszukałem foldery o nazwie skype i powywalałem co niektórych zawartość także folder z profilami. Nadal nie działa :)
  • Pomocny post
    #5 13863197
    mikstu2
    Poziom 27  
    Ocena: 290
    @power 121. Przyczyną może być system operacyjny, np. WinXP powinien mieć SP3.
  • #6 13863360
    pover121
    Poziom 9  
    Zainstalowałem service packa 3 i skype śmiga. Dzięki wielkie za pomoc. Ale komp zaczął mi strasznie zamulać, na razie defragmentuje. Myślę, że przyczyną jest to, że zainstalowałem go na dysku, gdzie mam mało miejsca, bo jedyne 1,22 gb. Przy instalacji sp3 wyczytałem, że niektóre pliki zostały zastąpione, to jakbym chciał go odinstalować i zainstalować na drugim dysku, to odinstalacja spowodowałaby, że już nie byłoby tych nowych plików i zastąpionych.
  • Pomocny post
    #7 13863409
    mikstu2
    Poziom 27  
    Rzeczywiście, 1,22GB to dla partycji gdzie jest system może być za mało, tym bardziej, że na tej partycji domyślnie instalowane są też inne programy oraz zapisywane pliki które ściągamy np. z internetu, załączniki do e-maili itp, a które wcale nie muszą na niej być.
  • #8 13864071
    pover121
    Poziom 9  
    No ale chyba już nic nie da się z tym zrobić. Programy ustawiam, żeby instalowały się na drugim dysku, więc powinno być okej.

Jakieś aktualizacje musiały się włączyć, bo zostało już tylko 500mb

Dodano po 28 [minuty]:

Myślałem o jakiejś mocnej kompresji dysku, ale zastanawiam się czy to miałoby jakiś wpływ na wydajność

Dodano po 1 [minuty]:

ewentualnie odinstalowałbym i zainstalował na drugim dysku, ale kurcze się waham, bo wydaje mi się, że komputer całkiem się zrypie
  • #9 13866264
    pover121
    Poziom 9  
    Odpowie mi ktoś czy mogę przeinstalować tego SP3 na inny dysk?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 13866354
    Alana
    Poziom 37  
    Ocena: 245
    Nie, kazdy service pack do windowsa instaluje sie do katalogu windowsa i nic z tym nie zrobisz.
    Co do malej ilosci miejsca na dysku sciagnij sobie ccleaner i/lub wise disk cleaner i przeczysc system z smieci. Mozesz tez wylaczyc przywracanie systemu lub z poziomu ccleanera skasowac stare punkty przywracania.
    Po instalacji SP3 nowy skype powinien bezproblemowo sie zainstalowac [czytaj: mi dzisiaj wywalilo to samo i bez problemu sie zaktualizowal do najnowszej wersji, windows XP SP3 angielski]
    A kompresje dysku sobie odpusc - zabojca dla jakiejkolwiek wydajnosci.
  • #11 13866498
    pover121
    Poziom 9  
    Skype działał przez jakiś czas, ale teraz jak go włączam to przez chwile jest uruchomiony, a potem sam się wyłącza.
  • REKLAMA
  • #12 13868271
    mikstu2
    Poziom 27  
    A może już czas aby postawić na nowo OS, a przy okazji przydzielić więcej miejsca dla partycji systemowej, najlepiej 5 lub nawet 10 GB.
  • #13 13868824
    pover121
    Poziom 9  
    Można przydzielić więcej miejsca dla partycji systemowej bez stawiania na nowo systemu operacyjnego ?

Znalazłem taki sposób: Wejdź w zarządzanie komputerem -> Magazyn -> Zarządzanie dyskami -> zaznacz interesującą cie partycję -> PPM Rozszerz wolumin.

Na dysku z systemem po przeczyszczeniu wise disc cleanerem mam wolne 8gb.
  • Pomocny post
    #14 13868837
    Alana
    Poziom 37  
    Ocena: 245
    Pod XP ten sposob niezadziala. Poczytaj o narzedziu Gparted.
    A z drugiej strony - skoro wise cleaner wywalil ci 8 GB smieci to prosciej bedzie regularnie czyscic dysk i niedopuscic do jego zapchania. Pamietaj tez ze to co trzymasz na pulpicie i w moich dokumentach tez zapisywane jest na dysku C i jednym z najlatwiejszych sposobow zwiekszenia ilosci wolnego miejsca na C po CClenaerze/wise cleanerze jest przeniesienie kolekcji zdjec i muzyki z pulpitu na dysk D
  • #15 13869248
    pover121
    Poziom 9  
    Alana też uważasz, że na tego skypa już tylko pomoże reinstalacja systemu? Jeszcze popróbuje z innymi instalkami skypa i coś pokombinuje jak jakieś pomysły to walcie. Jak nic nie pomoże to będzie trzeba zrobić jednak ten reinstall.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy zgłaszają problemy z uruchomieniem Skype po aktualizacji do wersji 6. Wiele osób doświadcza trudności z logowaniem oraz znikaniem aplikacji z paska zadań. Wskazówki dotyczące rozwiązania problemu obejmują instalację najnowszej wersji Skype oraz aktualizację systemu operacyjnego do Windows XP SP3. Użytkownicy sugerują również usunięcie starych plików Skype z dysku oraz czyszczenie systemu z niepotrzebnych danych, aby zwolnić miejsce na dysku. Problemy mogą być związane z niewystarczającą ilością miejsca na dysku systemowym, co wpływa na wydajność. W przypadku dalszych problemów, niektórzy rozważają reinstalację systemu operacyjnego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA