logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Compaq CQ60 Dysk 250Gb - Jak przywrócić dane z dysku D po instalacji Windowsa 7

luzikseba 30 Wrz 2013 16:36 2166 6
REKLAMA
  • #1 12794255
    luzikseba
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam! Mam ogromny problem. Stawiałem dzisiaj na laptopie dziewczyny (Compaq Presario CQ60-140EW) nowy system (windows 7) ponieważ stary był już strasznie zawalony. Wszystkie ważne dane (zdjęcia rodzinne, pliki tekstowe) były skopiowane na partycję "D". Z rozpędu w biosie zamiast dysku "C" wybrałem dysk "D". Sformatowałem więc przez nieuwagę partycję "D",a później zainstalowałem na niej system. Chciałbym odzyskać chodź część utraconych danych. Na jej laptopie mam teraz dwa Windowsy 7 na dysku C stary, a na dysku D nowy. Odpaliłem system na starym windowsie (dysk C) by ściągając programy takie jak GetDataBack for NTFS czy Active@ File Recovery i nie nadpisywać plików i tym samym tracić cennych danych z dysku D. Aktualnie w programie Active@ File Recovery 8.1.0 robię SuperScan na dysku D. Pytanie moje brzmi co dalej? Co mam zrobić gdy program zeskanuje do końca dysk ? Będę już widział te stare utracone pliki i poprostu sobie je skopiuje na dysk C jakby nigdy nic?
  • REKLAMA
  • #2 12794277
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1131
    Jeszcze zależy od rodzaju formatowania: szybkie czy pełne?
  • REKLAMA
  • #3 12794288
    luzikseba
    Poziom 9  
    Szybkie naszczęście
  • REKLAMA
  • #4 12794440
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Nie ma znaczenia szybkie czy pełne, ponieważ pełne to tylko dodatkowe skanowanie (bez zapisu) obszaru partycji. Co widzi ten program? Daj screen?
  • REKLAMA
  • #5 12794513
    luzikseba
    Poziom 9  
    A więc tak:
    1. Zrobiłem SuperScan dysku D
    2. Wybrałem plik "Local disc #20 (21:)" o wadze 58,8 GB i dałem Create.

3. Utworzył się obraz "Disk Image (RAW).DIM.001" 58,8 GB oraz "Disk Image (RAW).DIM 289 bajtów
    4. Dałem Open Image (jeden i drugi plik) ale zasadniczo nic się nie zmieniło, pojawiły się te obrazy ale nie rozwijają się poniżej screen (te czerwone)

staram się robić jak tu ale nie wyskakuje mi okno "Properties"
    http://file-recovery.com/recovery-open-disk-image.htm
    5. Z bezsilności robię kolejny obraz pliku "Dysk lokalny #17 (18:) ... 66,3 GB - to na niebiesko.
    6. W połowie robienia obrazu wyskoczył błąd. Czuje, że coś robię źle. Widziałem na YT, że ludzie nie robią obrazu ale dają recovery, robię odnowa SuperScan i tym razem dam recovery
  • #6 12794644
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2341359-30.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2339563-30.html#11122592
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2378238.html#11312672
    Jak będziesz miał szczęście to trochę odzyskasz. Nadpisane przez instalację windowsa pliki są już oczywiście stracone i nie ma żadnego sposobu na ich odzyskanie.
    Pozdrawiam
  • #7 15703485
    luzikseba
    Poziom 9  
    wszystko odzyskane zostało, za pomocą w/w linków. Temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał problem z przypadkowym sformatowaniem partycji "D" na laptopie Compaq Presario CQ60-140EW podczas instalacji systemu Windows 7. W celu odzyskania danych, skorzystał z programów takich jak GetDataBack for NTFS oraz Active@ File Recovery. Po przeprowadzeniu skanowania SuperScan na dysku D, użytkownik utworzył obrazy dysków, jednak napotkał trudności w ich otwieraniu. Ostatecznie, po zastosowaniu wskazówek z forum, udało mu się odzyskać wszystkie utracone dane. Warto zauważyć, że pliki nadpisane przez instalację systemu są nieodwracalne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA