logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błędy przy programowaniu Atmega8-16PU przez avrdude i usbasp

Darkness Deep 05 Paź 2013 11:40 1395 10
REKLAMA
  • #1 12810358
    Darkness Deep
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam.
    Jeśli chodzi o mikrokontrolery to jestem strasznie początkujący, w zasadzie dopiero zaczynam zabawę z tym. Zakupiłem uC (Atmega8-16pu) i programator na allegro, zwykły taki za 20 zł. sterowniki do programatora zainstalowane, odpaliłem Code::Blocka, skonfigurowałem wszystko pod programator - w edycji narzędzia w okienku programator wpisałem ' avrdude -p m8 -c usbasp -P usb -U flash:w:”${PROJECT_DIR}bin\Release\${PROJECT_NAME}.elf.hex”:a '
    i przy próbie użycia tego narzędzia avrdude wywala takie oto informacje:
    Błędy przy programowaniu Atmega8-16PU przez avrdude i usbasp

w MkAVRCalculatorze znajduje mi podłączony procesor (atmega8), nawet udaje się zmienić fusebity. próbowałem też cos zdziałać przez Eclipse a na koniec Atmega Studio i za każdym razem to samo. co może byc przyczyną? może coś zrobiłem źle ale co? ma ktoś jakiś pomysł jak to naprawić?
  • REKLAMA
  • #2 12810398
    sl4yer
    Poziom 11  
    Masz jakieś dziwne ” w ścieżce do hexa
  • #3 12810464
    Darkness Deep
    Poziom 9  
    kiedy je usune dopisuje mi do niektórych błędów "no such file or directory", a tak dalej to samo. Spróbowałem wgrać samego HEXa przez MkAvrCalculator i nie było żadnego problemu, wszystko działa jak należy.
  • REKLAMA
  • #4 12810467
    sl4yer
    Poziom 11  
    A próbowałeś je zamienić na zwykłe " ?
  • #5 12810495
    Darkness Deep
    Poziom 9  
    tak, kopiowałem ten kod z jakiegoś tutoriala ;) po komentarzach wywnioskowałem że jest dobry jednak jak widać coś nie działa.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 12810519
    PROXAQQ
    Poziom 14  
    A po co jest to .elf w nazwie pliku ? Powinno być: nazwa_projektu.hex
  • REKLAMA
  • #7 12810551
    tronics
    Poziom 38  
    Ocena: 838
    Cytat:
    ' avrdude -p m8 -c usbasp -P usb -U flash:w:”${PROJECT_DIR}bin\Release\${PROJECT_NAME}.elf.hex”:a '

A spróbuj tak:
    Cytat:
    avrdude -p m8 -c usbasp -P usb -U flash:w:${PROJECT_DIR}\bin\Release\${PROJECT_NAME}.elf.hex:a

Poza tym czy rzeczywiście "release" kompilujesz, czy może "debug" ? :)
  • #8 12810632
    Darkness Deep
    Poziom 9  
    PROXAQQ - niesamowite dziekuje! usunąłem to .elf i teraz działa jak należy :D nie wierze ile ja sie nad tym meczyłem a rozwiązanie takie proste... no nic dziekuje bardzo :D
  • #10 12810698
    McMonster
    Poziom 32  
    Ocena: 57
    Jeśli kopiowałeś ze strony internetowej, to tam zapewne były jakieś stylizowane cudzysłowy zamiast zwykłych podmienione przez formatowanie strony. Dlatego trzeba zwracać uwagę na to, co się kopiuje.
  • #11 12810832
    PROXAQQ
    Poziom 14  
    Darkness Deep, cieszę się, że pomogło. Też nieraz siedziałem masę czasu nad jakimś głupim błędem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik, będący początkującym w programowaniu mikrokontrolerów, napotkał problemy przy programowaniu Atmega8-16PU za pomocą avrdude i programatora USBasp. Po skonfigurowaniu narzędzi w Code::Blocks i próbie wgrania pliku HEX, otrzymał błędy związane z nieprawidłową ścieżką do pliku. Użytkownicy zasugerowali, aby sprawdzić cudzysłowy w ścieżce oraz upewnić się, że plik ma odpowiednie rozszerzenie (.hex zamiast .elf). Po usunięciu .elf z nazwy pliku, programowanie zakończyło się sukcesem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA