logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

czujniki serii MPX motoroli a ciśnienie bezwzględne

Łukasz Patorski 01 Lis 2005 13:27 4595 7
  • #1 1946144
    Łukasz Patorski
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Chciałbym zmierzyć cisnienie rzeczywiste powoetrza atmosferycznego np. za pomocą czujnika MPX5010. Te czujniki mierzą ciśnienie róznicowe +-10kPa. Czyli po jednej stronie musialbym utrzymać stałe ciśnienie,żeby zmierzyć ciśnienie atmosferyczne przypuśćmy 950-1050 hPa. Można też pewnie zablokować jakąś objętość powietrza po jednej stronie, mierzyć jego temperature i odpowiednio obliczyć jego zmiane cisnienia pod wplywem zmian temeratury,a pozniej dopiero zmierzyć ciśnienie badane. Oczywiście wszystkie obliczenia na btach. Nie doszukałem sie wzoru zmin ciśnienia pod wpływem zmian temperatury. Wydaje mi sie również że mozna by to zrobić prościej, ale jak ??
    To tylko moje przypuszczenia co do pomiaru ciśnienia, w praktyce pewnie robi sie to całkiem inaczej. Prosze o jakies matariały, bądź gotowe rozwiązania takich mierników,jeśli ktoś juz initeresował sie takim pomiarem. Dziekuje za wszelkie info
  • #2 1947747
    diag
    Poziom 29  
    Ocena: 209
    Zastosuj czujnik MPX5115.
  • #3 1947827
    sharic
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Tylko sugestia zatkaj tak jak myślisz i dokonaj pomiarów przy stałym ciśnieniu zewnętrznym dla zakresu temperatur wyni będzie pokazywał zmiany ciśnienia w tel zatkanej części.
  • #4 1948661
    marek_Łódź
    Poziom 36  
    Ocena: 66
    Łukasz Patorski napisał:
    Wydaje mi sie również że mozna by to zrobić prościej, ale jak ??
    Trzeba zastosować czujnik ciśnienia absolutnego najlepiej od razu z wbudowaną elektroniką.

Łukasz Patorski napisał:
    Nie doszukałem sie wzoru zmin ciśnienia pod wpływem zmian temperatury.
    Ta nauka nazywa się FIZYKA (podstawy). Równanie

pV/T=const

gdzie p - ciśnienie
    T - temperatura absolutna (w Kelwinach)
    V - objętość

tak więc przy stałej objętości

p1/T1=p2/T2

W temperaturze pokojowej (prawie 300K) oznacza to mniej więcej 0,34% na jeden stopień (w pierwszym przybliżeniu można to w ogóle pominąć, w drugim przybliżeniu można przyjąć zależność liniową). Kolejny problem to skalibrowanie bazy (musisz wyznaczyć ciśnienie przy którym zaślepiłeś czujnik), do tego potrzebujesz znać dokładną wartość U(p,T) choć w jednym punkcie pracy czujnika. No i oczywiście kolejny problem, to czujnik temperatury, który nie wniesie do pomiaru zbyt dużych błędów...Cholernie kłopotliwe.
  • #5 1949284
    Łukasz Patorski
    Poziom 11  
    Dziekuje wszystkim za rady , problem jest mniej klopotliwy niz myslalem. Masz rację marek_Łódź, moje lenistwo i niezdarność zdaje się być ogromna, wybacz.
    Ale z tego co zauwazylem dzieki "diagowi" , to niektore czujniki Motoroli mogą mierzyć ciśnienie różnicowe jak i absolutne. W tych czujnikach ciśnienia absolutnego jeden otwór jest zamknięty całkowicie np. w MPX4115. Czyli jesli ma zakres od 15 do 115kPa to obejmuje również ciśnienie atmosferyczne (115kPa=1150hPa). Jeśli tak, to wystarczy go podłączyć do przetwornika ACDpóżźniej być może odpowiednio skorygować offset i bezpośrednio obliczyć z tego ciśnienie na podstawie napięcia!.Czy mój tok myślenia coś przeoczył?
    Mam jeszcze takie pytanko. Jak działa w takim razie czujnik np.MPX5100 który posiada dwie komory do których można doprowadzić zewnętrzne ciśnienie, a mimo to literatura podaje że jest w stanie mierzyć ciśnienie zarówno różnicowe jak i absolutne?
  • #6 1949555
    marek_Łódź
    Poziom 36  
    Ocena: 66
    Łukasz Patorski napisał:
    Masz rację marek_Łódź, moje lenistwo i niezdarność zdaje się być ogromna, wybacz.
    Bez przesady, każdemu sie zdarza coś przeoczyć.

Łukasz Patorski napisał:
    Jeśli tak, to wystarczy go podłączyć do przetwornika ACDpóżźniej być może odpowiednio skorygować offset i bezpośrednio obliczyć z tego ciśnienie na podstawie napięcia!.Czy mój tok myślenia coś przeoczył?
    Chyba wszystko OK.

Łukasz Patorski napisał:
    Jak działa w takim razie czujnik np.MPX5100 który posiada dwie komory do których można doprowadzić zewnętrzne ciśnienie, a mimo to literatura podaje że jest w stanie mierzyć ciśnienie zarówno różnicowe jak i absolutne?
    Jak szczegółowo przejrzysz datasheet to zobaczysz, że to jest seria czujników o dwóch różnych konstrukcjach. W pierwszym przypadku membrana ma z drugiej strony komorę, w drugim układ pracuje na własnej sprężystości. Oznaczenia odpowiednio z literką D i A na końcu.

Przy okazji ciekawe rozwiązanie czujnika na interfejsie 1-wire (z DS2438), jakie rzuciło mi się w oczy w trakcie poszukiwań. Układ ten może przy okazji mierzyć temperaturę.

http://davidbray.org/onewire/barometer.html
  • #8 2259617
    Łukasz Patorski
    Poziom 11  
    Dziekuje wszystkim za pomoc ,rzeczywiście najlepiej zastosować czujnik ciśnienia absolutnego i tak też zrobilem:-). Co do czujników różniowych nadają się tez do do pomiaru np. głębokości wody. Jeszcze raz wszystkim dziekuje. Temat uważam za zamknięty

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy pomiaru ciśnienia bezwzględnego atmosferycznego za pomocą czujników serii MPX firmy Motorola, takich jak MPX5010, które są czujnikami ciśnienia różnicowego o zakresie ±10 kPa. Wskazano, że do pomiaru ciśnienia absolutnego najlepiej użyć czujników z wbudowaną elektroniką, np. MPX4115, które mają jedną stronę membrany zamkniętą i mierzą ciśnienie absolutne w zakresie obejmującym ciśnienie atmosferyczne (np. 15–115 kPa). Omówiono również wpływ temperatury na pomiar ciśnienia, wykorzystując równanie stanu gazu doskonałego pV/T=const, co wymaga kompensacji temperaturowej i kalibracji czujnika. Czujniki różnicowe mogą być stosowane do pomiarów, gdzie jedna strona jest zablokowana lub utrzymywana pod stałym ciśnieniem, jednak pomiar ciśnienia absolutnego jest prostszy i bardziej praktyczny. Wskazano także na różnice konstrukcyjne w serii MPX, gdzie modele z oznaczeniem „A” mierzą ciśnienie absolutne, a z „D” ciśnienie różnicowe. Zaproponowano alternatywne czujniki firmy Honeywell (SenSym) jako lepsze jakościowo. Podsumowując, najlepszym rozwiązaniem do pomiaru ciśnienia atmosferycznego jest zastosowanie czujnika ciśnienia absolutnego z odpowiednią kalibracją i kompensacją temperaturową.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA