Chciałbym zmierzyć cisnienie rzeczywiste powoetrza atmosferycznego np. za pomocą czujnika MPX5010. Te czujniki mierzą ciśnienie róznicowe +-10kPa. Czyli po jednej stronie musialbym utrzymać stałe ciśnienie,żeby zmierzyć ciśnienie atmosferyczne przypuśćmy 950-1050 hPa. Można też pewnie zablokować jakąś objętość powietrza po jednej stronie, mierzyć jego temperature i odpowiednio obliczyć jego zmiane cisnienia pod wplywem zmian temeratury,a pozniej dopiero zmierzyć ciśnienie badane. Oczywiście wszystkie obliczenia na btach. Nie doszukałem sie wzoru zmin ciśnienia pod wpływem zmian temperatury. Wydaje mi sie również że mozna by to zrobić prościej, ale jak ??
To tylko moje przypuszczenia co do pomiaru ciśnienia, w praktyce pewnie robi sie to całkiem inaczej. Prosze o jakies matariały, bądź gotowe rozwiązania takich mierników,jeśli ktoś juz initeresował sie takim pomiarem. Dziekuje za wszelkie info
To tylko moje przypuszczenia co do pomiaru ciśnienia, w praktyce pewnie robi sie to całkiem inaczej. Prosze o jakies matariały, bądź gotowe rozwiązania takich mierników,jeśli ktoś juz initeresował sie takim pomiarem. Dziekuje za wszelkie info