Nigdzie nie mogę znaleźć rozwiązania mojego problemu... :sm1: Mam urządzenie, które na wyjściu ma 230V prądu stałego pojawiające się w losowych odstępach czasu z losowa częstotliwością a ja chciałbym żeby:
- każdy impuls z tego urządzenia uruchamiał silniczek (gdzieś koło 3 do 5V - ze starego magnetofonu)
- każde załączenie się silniczka było w odwrotnym kierunku (przerzutnik T?)
- po załączeniu się silniczek obracał się przez około 1s
w wersji DELUX:
- płynnie regulowane napięcie na silniczku z przedziału 0 do 5V
- płynna regulacja czasu obracania się silniczka z przedziału ~0 do 10 sekund
Proszę o pomoc :sm1: . To dla mnie ważne. Jak pytałem na uczelni to się wystraszyli i zapytali co to za urządzenie co daje na wyjściu 230V prądu stałego a jak wreszcie przebrnąłem przez wiązkę drwin :sm1: to sie okazało że nie wiedzą co z tym zrobić... Koledzy też nie mają pojęcia, na Elektrodzie nic takiego nie znalazłem. Bardzo proszę o pomoc (jakiś schemat, pomysły) przyjmę wszystko. Jestem elektronikiem - samoukiem, przy małej podpowiedzi sobie poradzę, oczywiście łatwiej by mi było przy gotowcu
Dziękuję za pomoc, pozdrawiam - ŁZ. :sm23:
- każdy impuls z tego urządzenia uruchamiał silniczek (gdzieś koło 3 do 5V - ze starego magnetofonu)
- każde załączenie się silniczka było w odwrotnym kierunku (przerzutnik T?)
- po załączeniu się silniczek obracał się przez około 1s
w wersji DELUX:
- płynnie regulowane napięcie na silniczku z przedziału 0 do 5V
- płynna regulacja czasu obracania się silniczka z przedziału ~0 do 10 sekund
Proszę o pomoc :sm1: . To dla mnie ważne. Jak pytałem na uczelni to się wystraszyli i zapytali co to za urządzenie co daje na wyjściu 230V prądu stałego a jak wreszcie przebrnąłem przez wiązkę drwin :sm1: to sie okazało że nie wiedzą co z tym zrobić... Koledzy też nie mają pojęcia, na Elektrodzie nic takiego nie znalazłem. Bardzo proszę o pomoc (jakiś schemat, pomysły) przyjmę wszystko. Jestem elektronikiem - samoukiem, przy małej podpowiedzi sobie poradzę, oczywiście łatwiej by mi było przy gotowcu
Dziękuję za pomoc, pozdrawiam - ŁZ. :sm23: