logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elektronika Plus Bascom - Montaż układu, zwory i punkty A, B, C

Asimo 16 Mar 2005 21:09 1214 7
  • #1 1321678
    Asimo
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Kupilem tą gazete już dawno jednak nigdy nie mialem czasu jakos na złozenie tego uklady gdy już sie zabrałem zaczely sie problemy słabo opisany jest montaż .O pomoc zwracam sie do osob mających złożony ten układ(plytke testową ) ponieważ nie posiadam skanera i nie moge wam udostępnic schematu .Chodzi o punkty oznaczone napisem zwora po co je lączyć skoro scieżka itak je łączy i o punkty A A B B i C C czy te punkty trzeba połączyć . Może ktos posiada ten schemat to niech wrzuci go tu wtedy inni by mi pomogli .
  • Pomocny post
    #2 1322388
    karlos79
    Poziom 33  
    Ocena: 77
    Więc otwórz ją na stronie 65 i popatrz na rysunek do ćw5.
    Na niebiesko masz zaznaczone zwory AA, BB, CC.
    Jest tam też zaznaczona zwora o którą pytasz w pierwszej częsci Twojego postu.
  • #3 1322636
    Asimo
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    no tak tego nie zauważylem dziękuje ślicznie za pomoc pozdrawiam
  • #4 1322866
    karlos79
    Poziom 33  
    Prosze bardzo.
    W razie problemów postaram się służyć pomocą.
    Pozdrawiam
  • #5 1323891
    raci
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam,
    Też mam tą gazetkę i postanowiłem ostatnio złożyć sobie programator wg. zamieszczonego w niej schematu. I tu pojawia się problem, bo mogę skasować zawartość atmela, mogę odczytywać, ale jak zapisuje, to nie weryfikuje poprawnie tego co zapisal. Po prostu zapisuje coś innego. Może ty złożyłeś ten programator i Ci działa, jeśli tak, to jaki masz sprzęt i jakie ustawienia port delay w bascomie?
  • #6 1324265
    karlos79
    Poziom 33  
    Nie składałem jeszcze tego zestawu.
    Na razie bawię się kitem AVT3500.
    Mam walnięty port LPT.
    Płytke testową podłączam do pony proga i procek programuje z poziomu programu Ponyprog.
  • #7 2161620
    M4r0
    Poziom 12  
    moglby mi ktos podeslac artykul jak zrobic ten programator? (bez polskich liter ;p) na snake.m(_at_)wp.pl

z gory fenks

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemów z montażem układu programatora opisanego w gazecie Elektronika Plus, wykorzystującego Bascom. Głównym zagadnieniem są punkty oznaczone jako zwory oraz punkty A, B, C na płytce testowej. Wyjaśniono, że zwory AA, BB, CC oraz inne zwory są zaznaczone na rysunku w ćwiczeniu 5 na stronie 65 gazety, co rozwiewa wątpliwości dotyczące ich łączenia, mimo że ścieżki mogą je już łączyć. Jeden z uczestników zgłasza problem z programatorem – odczyt i kasowanie pamięci Atmela działają poprawnie, ale zapis nie weryfikuje się prawidłowo, co może być związane z ustawieniami portu LPT i opóźnieniami w Bascomie. Inny użytkownik korzysta z zestawu AVT3500 i programuje procesor za pomocą programu Ponyprog, mając uszkodzony port LPT. W dyskusji pojawiły się także prośby o udostępnienie artykułu z instrukcją montażu programatora oraz link do strony z dodatkowymi informacjami na ten temat.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA