logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bezpieczeństwo HDD w pionowej pozycji - wpływ na głowice i łożyska

igakow10 08 Paź 2013 13:13 20277 22
  • #1 12821564
    igakow10
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Witam mam obudowę leżąca więc i wszystko w niej leży. Proszę kolegów o opinie czy jak ja postawię pionowo, a wtedy hdd będzie w pionie coś mu się stanie? Wiadomo cewka głowic pracuje w polu magnetycznym. W poziomie jest ok ale jak przyjdzie podnieść głowicę do góry... w końcu ileś waży. Łożyska tależy do jakiej pracy są przystosowane czy im nie zaszkodzi?
  • #2 12821616
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1564
    Jedynie łożyska odcierpią nieco bardziej, natomiast nie wiem czy na tyle, by zawracać sobie tym głowę.
  • #3 12821647
    bi3dron
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    Choćby w takich xboxach 360 (pierwsze phaty, nie wiem jak teraz :D ) dysk jest montowany u góry, a xklocka możesz postawić (hdd w normalnej pozycji) albo położyć (dysk w pionie) i w sprzęcie kumpla który raz tak i raz tak używa konsoli nic się złego z dyskiem nie dzieje ;)
  • #4 12821663
    elektryk_siedlce
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 57
    igakow10 napisał:
    Łożyska tależy do jakiej pracy są przystosowane czy im nie zaszkodzi?

Nie ;)
    W dzisiejszych czasach postawienie dysku w pozycji pionowej nie ma dużego znaczenia pod warunkiem,że dysk będzie stał NIE ruchomo czyli nie będzie się ruszał. Oczywiście w pozycji pionowej szybciej mogą się zużywać elementy nośne głowicy lub innych rzeczy z łożyskami ale jeśli chodzi o przechowywane tam dane to nie ma to znaczenia. ;)
  • #5 12821676
    helmud7543
    Poziom 43  
    Łożyska są trochę bardziej obciążone w pracy pionowej, dlatego na pewno szybciej się zużyją. Nie wiem tylko czy to "szybciej" ma jakiekolwiek znaczenie w kontekście wytrzymałości reszty podsystemów dysku (nie wiem czy dysk zwyczajnie nie padnie ze starości szybciej, niż jego łożyska z powodu pracy pionowej - jeśli tak, to pozycja nie ma znaczenia).
  • #6 12821698
    igakow10
    Poziom 13  
    elektryk_siedlce napisał:
    napisał:

Nie ;)
    W dzisiejszych czasach postawienie dysku w pozycji pionowej nie ma dużego znaczenia. ;)

Co znaczy w dzisiejszych czasach? mój dysk nie jest z XIX wieku ale i ma kilka lat jest z 2009roku. Nie wiem jak pisać zrozumiale. Odpowiedzi tylko na temat. Dysk pracował kilka lat w poziomie tera chcę go postawić w pionie. Czy to wpłynie na jego żywotność. Proszę Panowie którzy śpia na kasie i chcą napisać "...kup sobie nowy i od nowości trzymaj go w pionie" niech nic nie piszą.

Dodano po 13 [minuty]:

Jeszcze jedno. Może niech elektryk nie zabiera głosu na takie tematy.

Dodano po 3 [minuty]:

helmud7543 napisał:
    Łożyska są trochę bardziej obciążone w pracy pionowej, dlatego na pewno szybciej się zużyją. Nie wiem tylko czy to "szybciej" ma jakiekolwiek znaczenie w kontekście wytrzymałości reszty podsystemów dysku (nie wiem czy dysk zwyczajnie nie padnie ze starości szybciej, niż jego łożyska z powodu pracy pionowej - jeśli tak, to pozycja nie ma znaczenia).

Myślę, że nie ma. W poziomie tylko jedno łożysko jest narażone na obciążenie - dolne. W pionie oba i przy prędkości talerzy 7200obr/min może lepiej jak oba przenoszą obciążenie niż jedno to dolne.

Dodano po 35 [minuty]:

Szanowny moderatorze a czy ja chcę naprawiać hdd? NIE!!! dobrze, że ktoś zdążył odpowiedzieć bo byś wyrzucił temat do kosza. To nie jest naprawa hdd i odzysk danych.
  • #7 12821839
    k-sierra
    Poziom 22  
    Ocena: 86
    Jakieś 4lata temu wyłamało mi się gniazdo w dysku i ciągle wypadał przewód/taśma.
    Dysk musiałem postawić w pionie żeby mniejsze naprężenie przewodu było.
    Stoi sobie już 4rok i działa do dziś. Głośniejszej pracy nie stwierdzono.
  • #8 12822166
    igakow10
    Poziom 13  
    Dziękuję bardzo. Przykładów oczekiwałem. U mnie ma to być dotychczasowy komputer adoptowany do HTPC i jako centrum rozrywki chciałem obudowę postawić w pionie w każdym razie żeby była niewidoczna i obawiałem się o dysk. Miałem przerabiać mocowanie ale w takim razie zaoszczędzę pracy. Może ktoś jeszcze się wypowie na temat pracy dysku w pionie oczywiście wolałbym żeby wypowiedź była poparta faktami a nie czysto teoretycznymi rozważaniami.
  • #9 12822317
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1074
    Dyski serwerowe w macierzach już od dawana były montowane w pionie.

Obecnie w rozwiązaniach serwerowych montuje się dyski za równo w pionie jak i w poziomie ponieważ dysk 2,5 cala mieści się w obudowie 2U w pionie. Kiedyś żeby upakować dysk 3,5 cala w pionie potrzebna była obudowa 3U.
    A ogólna konkluzja jest taka ze skoro duzi producenci sprzętu tacy jak IBM DELL HP etc montują od jakiegoś czasu dyski w pionie, czyniąc to z błogosławieństwem i przy pełnym wsparciu producentów dysków twardych i to w segmencie rynku gdzie niezawodność ma znaczenie, a producenci dysków dodatkowo nie czynią z tego tytułu problemów gwarancyjnych to wniosek jest taki ze nie należy się przejmować.

Jedno jest pewne taki dysk NA PEWNO kiedyś padnie. Jednemu to zajmie krócej drugiemu dłużej. Moim zdaniem ważniejsze są dla takiego dysku stabilność warunków pracy i temperatura czyli warunki w koło dysku i jeszcze kilka innych czynników.
  • #10 12822582
    wamal
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    Zdarzyło się jakiś czas temu... Serwer "posażnej" (czyli majętnej firmy). Stał sobie spokojnie ponad dwa lata -jako tower - do czasu modernizacji serwerowni. W szafie został umieszczony poziomo - rackowo. Pierwszy dysk padł po 2 dniach. Przyjechałem, wymieniłem, odbudowałem macierz. Drugi hdd padł po dwunastu godzinach. Gdyby użytkownik nie miał gwarancji 24/7. obudziłby się "z ręką w nocniku". Gdyby dyski od początku pracowały w pozycji bocznej, może miałyby szanse trochę dłużej działać. Jednak dwa lata pracy przy obrotach 15 000 zrobiły swoje
  • #11 12822591
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1699
    Dokładnie, wysłużonym HDD nie zmienia się pozycji.
    Dla nowego to bez znaczenia.
  • #12 12822687
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    artaa napisał:
    ...wysłużonym HDD nie zmienia się pozycji.

igakow10 napisał:
    Dysk pracował kilka lat w poziomie tera chcę go postawić w pionie.

To teraz musisz się liczyć z tym, że dysk padnie szybciej.
  • #13 12822694
    Werturko
    Poziom 12  
    artaa napisał:
    Dokładnie, wysłużonym HDD nie zmienia się pozycji.

Czy na pewno? Jakbym swojemu WD przy 38 tys. godzin pracy nie zmienił pozycji na pion, gdzie działa tak już 7.5 tys godzin, to bym uwierzył że tak jest. A póki co dysk działa prawie rok w pionie i nic sobie z tego nie robi.
  • #14 12822764
    Robert B
    Poziom 43  
    Werturko napisał:
    Czy na pewno?

A ilu dyskom zmieniałeś położenie pracy? Jednemu?
    Ja zgadzam się z wypowiedziami wamal i artaa, bo sam też nieraz musiałem wymieniać dyski po takich "przekładkach".
  • #15 12822819
    technikabasenowa
    Poziom 33  
    Ocena: 445
    Jak wyżej co najmniej nie zalecana zmiana pozycji pracy dysku który ma juz parę tysięcy h pracy.
  • #16 12822823
    Werturko
    Poziom 12  
    Robert B napisał:
    Werturko napisał:
    Czy na pewno?

A ilu dyskom zmieniałeś położenie pracy? Jednemu?
    Ja zgadzam się z wypowiedziami wamal i artaa, bo sam też nieraz musiałem wymieniać dyski po takich "przekładkach".

Kilku (Seagat , Hitachi, WD ) , tylko nie pracowały aż tyle po zmianach i przed co opisany 10 letni WD. Niemniej często moje dyski lądują w różnych "konfiguracjach" bo to nie tylko pion a i do "góry kołami - elektroniką" niemniej to jest krótszy okres ( parę dni ) dlatego o tym nie pisałem. Przykład mój pokazuję to , że dysk może tak pracować. Nie wiem czy każdy "rocznik", domniemywam , że niejeden model sobie z tym poradzi.

Wklejam SMART , że dysk pracuję 46,500 godzin jakby ktoś miał wątpliwości:

Bezpieczeństwo HDD w pionowej pozycji - wpływ na głowice i łożyska
  • #17 12822865
    helmud7543
    Poziom 43  
    igakow10 napisał:
    Dziękuję bardzo. Przykładów oczekiwałem.

1. 120GB Western Digital (3,5 cala) z 2004 roku. Pracował trochę w pionie, trochę w poziomie, do 2009 roku. Padł z powodu uszkodzeń od uderzeni podczas pracy.
    2. 100GB Hitachi do laptopa (2,5 cala). Pracował w poziomie, pionie i pod różnymi skosami. Działa do dziś, SMART ok.
    3. 250GB Seagate 2,5 cala. Jak wyżej. Działa do dzisiaj.
    Kilka starszych dysków (2000 do 2006) jako "narzędzia testowe" w jednym z poprzednich miejsc pracy - serwisie komputerowym. Praca we wszelkich możliwych pozycjach. Z tego co wiem od pracującego tam do dziś kolegi, żaden nie padł (a wiem, bo czasami dostaję takie dyski i stamtąd też na nie czekam).
    Podsumowując - trudno zauważyć widoczny wpływ na żywotność dysku.
  • #18 12822906
    Robert B
    Poziom 43  
    Więc podsumowując, jest 50% szans na to czy dysk padnie czy nie.
  • #19 12823116
    deus.ex.machina
    Poziom 32  
    Ocena: 341
    Problem wałkowany niedawno - idź na stronę producenta i sprawdź zalecane pozycje montażu - skończy się wróżenie z fusów... Jeśli jesteś zbyt leniwy to podaj choć model dysku by ktoś mógł sprawdzić to za ciebie.
  • #20 12823154
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1845
    helmud7543 napisał:
    ...Podsumowując - trudno zauważyć widoczny wpływ na żywotność dysku.

Zgadzam się z tym twierdzeniem. Dla żywotności dysku nie ma różnicy czy pracuje w pionie czy w poziomie.
  • #21 12823587
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1074
    wamal
    Dyskowi który ma za sobą parę tysięcy godzin ciągłej pracy nawet wyłączenie może zaszkodzić.

Robert B
    Ale cały czas poruszamy się na statystycznie nieistotnych wielkościach próbek. Być może jeśli tak jak pisze wamal padły dwa dyski przyczyna była gdzieś indziej?
    Może winna była nie pozycja dysku a pogorszenie chłodzenia.

W jednej z dedykowanych serwerowni (co podkreślam) obsługa co dzień wymienia kilka dysków i to bez przekładania z poziomu na pion.

Dysk twardy awarie ma wpisaną w akt urodzenia reszta to statystyka.
    I nawet jeśli autorowi padnie dysk po 5 dniach od zmiany albo po 5 latach to wnioski z tego wynikające dla odpowiedzi na pytanie czy dyski w pionie padają będą niestety żadne.
    Dla konkretnego przypadku to jest jak z kotem Schrodingera jak już powiemy "sprawdzam" nie wiemy co by było gdybyśmy nie powiedzieli.
  • #22 12921765
    igakow10
    Poziom 13  
    Proszę o zamknięcie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyski twarde (HDD) mogą być używane w pozycji pionowej, jednak ich żywotność może być nieco skrócona z powodu większego obciążenia łożysk. Wiele użytkowników potwierdza, że dyski, które były używane w różnych pozycjach, w tym pionowo, działają bez problemów przez długi czas. Producenci sprzętu, tacy jak IBM, DELL i HP, montują dyski w pionie w serwerach, co sugeruje, że nie ma istotnych problemów z ich funkcjonowaniem w tej pozycji. Kluczowe czynniki wpływające na żywotność dysku to stabilność warunków pracy i temperatura, a nie sama pozycja montażu. W przypadku starszych dysków, zmiana pozycji może być ryzykowna, ale dla nowych modeli nie ma to większego znaczenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA