logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odwrócenie dysku twardego "do góry nogami"

mrrudzin 29 Gru 2004 18:01 15505 29
  • #2 1095346
    Viszna
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Witam!
    Nie wiem jak z opcją "do góry nogami", ale kiedyś głośno było o skróceniu żywotności dysków pracujących w "nietypowych" położeniach (nie wiem czy to prawda czy jeszcze jedna plotka)
    Natomiast z mojego kilkunastoletniego doświadczenia w serwisowniu komputerów powiem, że często spotykane są takie mocowania, np. w mojej firmie jest 4 procesorowy serwer IBM z 10 dyskami pracującymi w macierzy i wszystkie dyski pracują w "pionie", tak samo w serwerach HP LH Pro, spotykałem też ustawienia "do góry nogami" w stacjach roboczych COMPAQ.
    Więc jeżeli tak markowi producenci stosują takie ułożenie to nie sądzę, aby było ono szkodliwe dla pracy dysku twardego. Ważniejszym kryterium jest chyba brak wstrząsów podczas pracy.

pozdrawiam
    Piotr W.
  • #3 1095372
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 207
    Kiedyś sprzedawcy twierdzili że praca do góry elektroniką uszkadza dyski i praca na krótszym boku też.Nawet twierdzili że są w stanie udowodnić że od tego dysk padł i nie uznać gwarancji.Ale ja tak jak przedmówca spotykałem różne ustawienia w firmowych komputerach więc to chyba bajki o żelaznym wilku albo czarnym ludzie.Producenci dysków też o tym milczą.
  • #4 1095388
    krzysieg
    Poziom 25  
    Ocena: 26
    Mysle ze najgorzej jest jak dysk chodzi na boku , wtedy elektromagnes sterujacy raminiem z głowicami jest bardziej obciązony - przyciąganie ziemskie :)
  • #5 1095418
    -=[OLO]=-
    Poziom 24  
    Ocena: 129
    Wydaje mi się że nie ma to znaczenia. W różnych komputerach (firmowych) widziałem różnie zamocowane dyski, na boku, pionowo i raczej nic się z nimi nie działo. A skoro znane firmy komputerowe montują tak dyski, to chyba nie ma to na nie złego wpływu.

A właściwie po co montować dysk do góry nogami?
  • #6 1095442
    Pytong
    Poziom 32  
    Ocena: 81
    Wszystkie te zalecenia były po to żeby uchronić łożysko talerzy od szybszego zużycia. Dziś nie ma to aż tak dużego znaczenia bo łożyska są olejowe (ciche), ale jeszcze nie tak dawno temu miały standardową konstrukcje. Po kilku tysiacach godzin pracy dysk stawał się coraz głosniejszy, krokowy musiał dawać więcej mocy aby uzyskac te same prędkości. W końcu pada czujnik hala (elektronika nie potrafi sobie poradzić z utrzymaniem nalezytych obrotów) i żywot dysku sie kończy. Żeby to uzmysłowic wystarczy przytoczyc wentylatory procesorów. Najdłuższa i bezawaryjna praca jest w poziomie (tak jak dyski), natomiast w pionie skraca się nawet 10 krotnie. O ile przy wentylatorach nas to nie za bardzo interesuje, o tyle w dyskach zakłucenie prędkości obrotowej o bardzo niewielkie wartości prowadzi do powstawania błędów tx/rx.
  • #7 1095457
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 207
    Hmm.A gdzie on ma nogi?Raczej chodzi o to czy jest jakaś pozycja w której powinien pracować czy jest to dowolne i można się kierować wygodą ,czyli "jak pasuje".Z tą elektroniką do góry to chyba dotyczyło dysków MFM ,czyli starych o pojemności 5-20MB.Wtedy łożyska były jeszcze mało zaawansowane ,robiło się kalibrację dysków żeby wpływ przesunięcia promieniowego skasować a mimo to potrafiły szwankować po dłuższym czasie.Bywało że taki dysk mogł pracować tylko w tej pozycji w której pracował od nowości ,po odwróceniu szwankował.Przez jakiś czas jako zaszłość historyczna było to powtarzane o dyskach nowszych generacji ,teraz nikt nie mówi o tym z producentami na czele.Bo i kto pamięta jeszcze takie dyski?
  • #8 1095471
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6945
    jesli mówimy o nowych dyskach, lub ostatnich generacji raczej nie powinno miec to zadnego wpływu, a jak juz to tak minimalny ze nie bedzie tostanowić róznicy. Nie wiem jak by na to zareagowały stare dyski 5,25". U mnie dyski chodza w najrózniejszych dziwnych pozycjach, wliczajac wiszenie na samych rpzewodach, i jak do tej pory zaden nie miał nic przecowko,
    pozdrawiam
  • #9 1095479
    sq8ju
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    U mnie 2 WD Caviary pracują w macierzy RAID. Sa przykręcone do podstawy obudowy dłuższym bokiem juz tak przez rok czasu. Jak narazie praca bez zmian.
  • #10 1096241
    dzikamysz
    Poziom 16  
    Ocena: 58
    Każdy przedmiot wirujący chce ustawić się do pionu, dlatego da się jeździć na roweże. Więc czy prosto czy do góry nogami chyba wszystko jedno.
  • #11 1096303
    DEMkO
    Poziom 20  
    Ocena: 34
    moim zdaniem to wszystko jedno jeden moj dysk juz dwa latka tak bokiem chodzi i jest wszystko Ok wazne jest aby przewody a dokladniej dniazdo nie bylo ulożone do góry (wplyw czestotliwosci)
  • #12 1096334
    SylWo
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Tak jak piszą koledzy : kiedyś miało to znaczenie. teraz : jest to obojętne, którą stroną dysk leży (byle nie na ukos :) ). Możesz spokojnie zamontowac dysk "na plecach".

pzdr
  • #13 1096836
    DEMkO
    Poziom 20  
    Ocena: 34
    i z tym "ukosem" tez bym sie zastanawial przeciez to juz nie gra żadnej roli jeśli jest na boku to teoretycznie mechanizmy powinny być wiecej obciazone niż na "ukosie" poprostu sie go tak nie montuje bo zaduzo miejsca zajmował by i było by to niepraktyczne. Z drugiej strony sam sie zasnanwialem kiedys jeśli porducent montuje dyski na tzw. "boku" czy nie robi tego specjalnie? jeśli jest prawda iz dysk takim sposobem mniej pochodzi to przeciez to dla niego lepiej zawsze trzeba bedzie kupic następny... więc badz tu wielki ... :)_
  • #14 1096965
    mk20
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Teoretycznie jest to bez znaczenia. Praktycznie jak sobie popracują w danej pozycji to osobiście odradzam zmianę ustawienia. Sam montuję tylko w pozycji standartowej.
  • #15 1101216
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Ten dysk do góry nogami to po to, że chce powiesić dwa, pomiędzy nimi dziura i wentylator żeby dyski chłodzic...

Chodzi o to żeby qrz nie osadzał się na elektronice, bo to chyba najbardziej zkraca żywotność dysku - wilgotny kurz na elektronice

Szczęśliwego nowego roku! tak wogóle
  • #16 1101286
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6534
    Dysk jest tak skonstrowany aby był montowany elektroniką w dół lub na dłuższym boku (gniazdem zasialnia w dół), ze wszystkich pozycji najgorszą jest elektroniką do góry, w ten sposób łożyska dysku zużyją się najszybciej.
    Niemniej najbardziej niewskazaną rzeczą jest zmienianie pozycji dysku, jeśli pracował przez rok na boku to nie mależy go potem montować inaczej.
  • #17 1101539
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    do góry czy na dół to nie ma znaczenia, ważne zeby nie ustawiac go w pozycji pionowej w ten czas łożyska obciąząja sie z jednej strony [na chłopski rozum :)]. Dysk miałem w pozycji ''do góry nogami' przez rok w obudowie Simens, teraz jest w normalnie i nadal dobrze działa ;). Tak właściwie to dlaczego chcesz go wmontowac odwrotnie ?
  • #18 1101709
    ko_rex
    Poziom 19  
    Ocena: 2
    Proponuję odwiedzić stronę producenta, ponieważ zwykle jest to napisane w specyfikacj urządzenia i wtedy wszystko będzie jasne. To samo tyczy się jego temperatury. Żadzen dysk nie wymaga dodatkowego chłodzenia (mowa o produktach "komercyjnych"), więc jeśli pracuje w normalnych warunkach... Jeśli jednak jesteś zaniepokojony, możesz sprawdzać jego temperarurę na bierząco za pomocą jakiegoś programu do obsługi SMART'a (np. DTemp http://private.peterlink.ru/tochinov/).
  • #19 1101966
    sieger
    Poziom 24  
    Ocena: 31
    W ustawieniu standardowym są najlepsze warunki chłodzienia konwekcyjnego. Pytanie jest takie: jak tempertra pracy wlywa na dysk?

- łożyska:

czy jest realne zjawisko wysychania łożysk?

- zapis magnetyczny

bliżej punktu Curie nośnika danych
  • #20 2295784
    piotrek68
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Widze ze to jest juz stary temat ale chyba nadal aktualny.
    Otoz mialem doswiadczenie z dyskiem sagate 40Gb. Pracowal 2.5 roku w pozycji pionowej az zaczal szwankowac. Powstawaly bledy na dysku, tracil czesc partycji. Pogarszaly sie parametry smart. Wymienilem go na WD, ktory jak na razie od ponad roku chodzi i nic sie z nim nie dzieje. A tego seagate'a wsadzilem do innego kompa jako dodatek na filmy zeby dokonczyl zywota ale juz w pozycji poziomej. I co sie okazalo ze ten dysk nagle troche ozdrowial. Troche sie poprawily parametry i przestaly sie pojawiac bledy. Moral z tego ze jednak pozycja nie jest obojetna dla dysku nawet nowego oraz zalezy jakiego producenta jest dysk.
  • #21 2296728
    dave_19
    Poziom 23  
    Ocena: 17
    z wlasnego doswiadczenia na dysku samsung 20 gb 5400. dysk pracowal w pozycji " do gory nogami" przez ponad rok i nic sie nie dzialo poza tym ze bylo ciszej. ostatnio postawnowailem rozebrac stara maszyne i ustawilem dysk standardowo i zaczely sie dziwne piski z okolic glowicy. hmm trudno stwierdzic czy to nietypowa pozycja jest przyczyna tych piskow czy to dysk po prostu konczy swoj zywot. zaznaczam ze nie ma zdnych bledow w strukturze logicznej dysku.
  • #22 3462288
    Jareen
    Poziom 21  
    Ocena: 234
    Witam, mialem wlasnie ten problem i przegladajac strone producenta WD mamy taką oto odpowiedz (nie znam dobrze angielskiego, bardziej niemiecki :P ale chyba sie nie myle ze nie ma wymagan co do montazu):

Secure the hard drive:
    WD drives will function normally whether they are mounted sideways or upside down (any X, Y, Z orientation). Of course, the physical design of your system may limit the positions in which the drive can be mounted. However, in all cases, you should mount the drive with all four screws for good grounding. Also ensure that there is enough air space around the drive for adequate air flow, and avoid mounting the drive near sources of excessive heat (such as some CPUs).
  • #23 3464291
    Romek_xx
    Poziom 24  
    Ocena: 25
    Panowie poruszyli temat dysku HDD, ja natomiast nie jeden raz zastanawiałem się nad logiką projektantów harware, i nęka mnie pytanie, dlaczego niezgodnie z zasadami grawitacji skonstruowano kartę grafiki? Elementy na płytce grafiki są umieszczone od spodu (zakładając typową konstrukcję obudowy typu tower, oraz desktopowych modeli wyposażonych w przejściówkę do której są montowane karty w sloty będące w pozycji poziomej, mam takiego dell'a w firmie), więc mając od spodu płytki laminatu elementy, pamięci, procesor i inne utrudnia to grawitacyjne ulatnianie się ciepła z procesora do góry. Ciepło to zatrzymuje się na płytce ogrzewając, według mnie zbędnie, pamięci i inne elementy (może też wpływać na kartę zamontowaną w niższy slot PCI), jest często chłodzenie wiatrakiem i wymuszony obieg, ale nie każda karta ma takie chłodzenie, i wiele z nich ma rozwiązanie pasywne. Czy jest na ten temat jakieś logiczne wytłumaczenie? Teoretycznie zakładając, według mnie, byłoby dużo lepiej i efektywniej dla chłodzenia, gdyby elementy znajdowały się po górnej stronie płytki. Ciepło z procesora i pamięci grawitacyjnie unosiłoby się do góry, pozostałe elementy byłyby przez to chłodniejsze. Myślałem, że konstrukcja była taka aby wyeliminować kurz z elementów, ale czy osadzający się kurz na ścieżkach laminatu, przy takich częstotliwościach nie powoduje nieprawidłowości? Poza tym, ciepłe powietrze i tak przyciąga naelektryzowany kurz, nawet jak elementy są od dołu. Miałem kiedyś problem z kurzącym się RAMem (płyta soltek), który tak nieszczęśliwie był usadowiony, że wentylator z procka dmuchał kurz i ciepłe powietrze na płytkę RAMu (DDR), musiałem co jakiś czas wyjmować ddr-y i je odkurzać, inaczej po 3-4 tygodniach pojawiały się "krzaki". Dlaczego więc elementy na grafice są od dołu?
  • #24 3464773
    tzok
    Optymalnym ułożeniem kart jest pionowe... jak w obudowie desktop (bez riser card)... zauważ, że wentylator dmucha zimnym powietrzem na radiator z nie wyciąga powietrze z raditora. W przypadku chłodzenia pasywnego i radiatora od górnej strony laminatu dostęp chłodnego powietrza do środkowej części radiatora byłby mocno ograniczony.

Co do dysku - może pracować praktycznie w dowolnej pozycji ale nie należy jej zmieniać.
  • #25 3465212
    Jareen
    Poziom 21  
    Ocena: 234
    Romek_xx - logiczne uzasadnienie jest takie: zimne powietrze usadawia sie w dole obudowy (atmosfery) cieple unosi sie do gory. Taki wentylek na karcie zasysa sobie zimne powietrze wlasnie z dolu. Gdyby elektronika byla na gorze, wentyl zaklocalby naturalny obieg powietrza. Pozdrawiam
  • #26 3466883
    Romek_xx
    Poziom 24  
    Jareen napisał:
    Romek_xx - logiczne uzasadnienie jest takie: zimne powietrze usadawia sie w dole obudowy (atmosfery) cieple unosi sie do gory. Taki wentylek na karcie zasysa sobie zimne powietrze wlasnie z dolu. Gdyby elektronika byla na gorze, wentyl zaklocalby naturalny obieg powietrza. Pozdrawiam

Gdyby właśnie ów wentylator był na górze, i elementy od góry, nie musiałaby cała fizyka się przewracać... ciepło grawitacyjnie unosiłoby się do góry, wentylator dmuchając chłodniejsze powietrze na procesor (ku dołowi) wydmuchiwałby ciepłe powietrze na boki, które automatycznie unosiłoby się do góry, a od dołu jak są elementy, to laminat działa jak ekran termiczny, i grzeją się wszystkie podzespoły, powstaje poduszka ciepłego powietrza. Gorsza sytuacja robi się, gdy pod grafiką zamontowana jest w slot PCI inna karta... utrudnia to cyrkulację powietrza, a co w sytuacji gdy owa karta pod grafiką, wytwarza też spore ilości ciepła? wtedy wentylator dmucha na procesor ogrzane powietrze. Kolegi teoria (a także konstruktorów) działa trochę przeciw fizyce, wentylator dmucha zimne powietrze do góry, a ciepło kieruje gdzie? w dół, bo do góry nie ma odejścia. Oczywiście jakoś to działa do tej pory, ale zastanawia mnie, czy nie byłoby lepiej odwrócić płytkę.
  • #27 3467525
    tzok
    Nie, kiedyś (PCI) tak było i było gorzej... wentylator zassie z góry ciepłe powietrze. Przy pasywnym chłodzeniu radiator jest najcieplejszy na środku i gdy jest skierowany w dół powietrze płynie od środka i wypływa bokami, gdy jest skierowany do góry powietrze wpływa bokami a wypływa w okolicy środka ale nie docierając do niego.

Ja tak to widzę (chłodzenie pasywne):
    Odwrócenie dysku twardego "do góry nogami"
  • #28 3468626
    Romek_xx
    Poziom 24  
    tzok napisał:
    Nie, kiedyś (PCI) tak było i było gorzej... gorąca powietrza radiatora nie zassie z góry powietrza (zresztą ciepłego). Radiator jest najcieplejszy na środku i gdy jest skierowany w dół powietrze płynie od środka i wypływa bokami, gdy jest skierowany do góry powietrze wpływa bokami a wypływa w okolicy środka ale nie docierając do niego.

Powiem szczerze, że musiałem kilka razu przeczytać post kolegi, aby go zrozumieć (bez urazy). Przecież kolega dokładnie zaprzeczając mi, zaprzecza sam sobie, to co jest opisywane, to właśnie jest cyrkulacja powietrza, ciepłe powietrze unosząc się, powoduje podciśnienie w radiatorze i samoczynnie powietrze jest zasysane z boków.... gdyby było inaczej, w jako sposób kolego, grzałyby grzejniki w domach? proszę wziąć zwykłą kartkę papieru i sprawdzić, ciepło przy grzejniku unosi się do góry zasysając zimne, czy chłodniejsze powietrze z boków oraz od dołu... czysta grawitacja. Natomiast w elementach od dołu, ciepło nie ma gdzie się unosić.... ale nie dyskutuję więcej na ten temat, widzę że nie rozumiemy się i nie ma sensu dyskutować.
    PS: Problem zaczął mnie nurtować, w sytuacji kiedy w komputerze (miałem budę tower), miałem zajęte wszystkie sloty PCI, naturalnie też zajęte było AGP, i jeszcze musiałem wykorzystać wolnego śledzia nad gniazdem AGP, tam gdzie nie było żadnego slotu. Zainstalowałem tam optical kit z karty dźwiękowej, która była w jednym z PCI. Sporo nawojowałem się wtedy z problemami odprowadzania ciepła z budy, gdyby nie ów optical zamontowałbym tam wentylator w śledziu, wyciągający powietrze... ale nie mogłem z braku miejsca. Zamontowanie wentylatora wyciągającego pod zasilaczem, też nie wchodziło w grę (tam musi dmuchać do środka, bo procesor potrzebuje dużo chłodu, i wyciąg w tamtym miejscu powodował podwyższoną temperaturę procka), ze względu na fabryczne ustawienia i kierunki dmuchania/wyciągania wentylatorów w komputerze... ale to już miniony temat, tylko pamiętam i często myślę o tym, czemu tak to rozwiązano.
  • #29 3469849
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    mrrudzin napisał:
    Ten dysk do góry nogami to po to, że chce powiesić dwa, pomiędzy nimi dziura i wentylator żeby dyski chłodzic...

Chodzi o to żeby qrz nie osadzał się na elektronice, bo to chyba najbardziej zkraca żywotność dysku - wilgotny kurz na elektronice...

No to zobacz sobie co skraca żywotność bardziej:
    http://www.ontrack.pl/porada012.php
    Ponadto gdzie w komputerze masz "wilgotny kurz"? Przy tych temperaturach we wnętrzu!?

Tak na marginesie, to dokładnie taki temat wałkowany był już kilkanaście razy.
  • #30 3473093
    domhnall
    Poziom 1  
    Ja mam dysk zamontowany "do góry nogami" ze względu na chłodzenie radiatorem i wiatrakiem (przy montażu kierowałem się bardziej wyglądem niż zaleceniami producenta). W tym położeniu dysk wisi od ponad 1,5 roku i nie zauważyłem żadnych zmian w jego pracy.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wpływu montażu dysku twardego "do góry nogami" na jego żywotność. Większość uczestników zgadza się, że współczesne dyski HDD są zaprojektowane tak, aby mogły pracować w różnych pozycjach (pionowo, poziomo, do góry nogami) bez istotnego wpływu na ich trwałość, pod warunkiem, że pozycja nie jest zmieniana podczas eksploatacji. Starsze modele dysków, zwłaszcza MFM i 5,25", miały większe wymagania dotyczące orientacji ze względu na konstrukcję łożysk i mechanizmów, co mogło wpływać na ich żywotność. Współczesne łożyska olejowe oraz zaawansowana konstrukcja minimalizują te problemy. Ważniejszym czynnikiem jest unikanie wstrząsów i zapewnienie odpowiedniego chłodzenia oraz czystości elektroniki, gdyż osadzający się wilgotny kurz może skracać żywotność dysku. Zaleca się montaż dysku z użyciem wszystkich śrub dla stabilności i zapewnienie odpowiedniej cyrkulacji powietrza. Praktyczne przykłady z serwerów IBM, HP, COMPAQ oraz doświadczenia użytkowników potwierdzają, że montaż "do góry nogami" nie powoduje uszkodzeń. Jednak niektórzy zwracają uwagę, że zmiana pozycji dysku po dłuższym czasie pracy w jednej orientacji może być niekorzystna. Dyskusja porusza także kwestie chłodzenia i cyrkulacji powietrza w obudowach komputerowych, choć są to tematy poboczne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA