logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Corsa 1.7d 2000r - zamula powyżej 3tyś obrotów i gaśnie

XxPakoxX 09 Paź 2013 18:27 2766 6
REKLAMA
  • #1 12825929
    XxPakoxX
    Poziom 2  
    Witam.
    Mam następujący problem, a mianowicie mój Opel Corsa 1.7d isuzu 2000r. po dłużej jeździe na obrotach przekraczających 3 tysiące obrotów zaczyna zamulać tak jakby w ogóle nie reagował na pedał gazu. Gdy zaczyna zamulać i wcisne sprzęgło obroty odrazu spadają do 700 zostają tak na 1 sekunda i odrazu spadają do 0. Po czym żeby go odpalić musze chwile pokręcić żeby znowu ruszył. Dzieje się tak bez znaczenia czy silnik jest nagrzany czy zimny, tak samo jak mam pełen bak jak i mam już rezerwę. Paliwo lane zawsze na Shellu, żadnych zlewek z tirów czy innej maści dziadostwa. Wymieniłem już świece bo były zjarane, filtr paliwa, filtr powietrza. I zastanawiam się co może być tego przyczyną. Z tego co mówił mi znajomy przyczyną może być sterownik pompy, pompa elektryczna paliwa lub wtryski. Za auto dałem 5 tysięcy i już dołożyłem do niego troche więc zastanawiam się czy inwestować w to dalej czy oddać go do żyda. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 12826092
    markslew
    Poziom 27  
    Ocena: 478
    Puszcza jakiś dym z wydechu podczas tego zjawiska? Zawór EGR może się zacinać.

XxPakoxX napisał:
    oddać go do żyda

Nazwy narodowości się pisze z dużej litery.
  • REKLAMA
  • #3 12826139
    XxPakoxX
    Poziom 2  
    no można powiedzieć że co rano to wybierałem nowego Papieża, ale po wymianie świec jest ok, potym jak zgaśnie to bywało, że za mną było siwo natomiast teraz już nie pojawia się żaden dym. EGR mam zaślepiony, tzn wyciągnięty wężyk od podciśnienia i jego zaślepiłem, bo auto miało strasznego muła przez EGR.
  • #4 13269492
    XxPakoxX
    Poziom 2  
    Witam, temat nadal aktualny z nieco nowymi usterkami. Samochód zaczyna mnie zadziwiać bo gdy myślałem, że już nic więcej stać się nie może pokazuje mi, że jestem w błędzie.
    Samego gaśnięcia do tej pory nie ogarnąłem. Bylem u mechanika, sprawdził pompę powiedział że jest sprawna. Do tego gaśnięcia się już przyzwyczaiłem bo gdy nie jedzie się zbyt szybko i nie skręca Bóg wie jak szybko to auto cały czas ładnie pali, natomiast wczoraj spotkała mnie nie miła niespodzianka gdyż wracając z uczelni samochód nie chciał w ogóle wejść na obroty. Na jałowym biegu schodzi czasami nawet do ~500 RPM i zaczyna go dławić, gdy dodam gazu wszystko jest ok na chwile i z powrotem spada do ~500-600 RPM. Natomiast gdy wcisne gaz w podłoge nawet obroty sięgają zaledwie 1500. Czasami coś jakby się odblokowywał i wskakuje nawet do 4000 ale za chwilke z powrotem spada.
    Byłbym wdzięczny za jakieś podpowiedzi od czego zacząć poszukiwania. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 13269497
    Staszek49
    Poziom 35  
    Ocena: 1139
    Nie pamiętam, czy w Twoim aucie jest tzw. przepływomierz, a jeśli jest i nikt go nie "badał" , to odłącz wtyczkę i spróbuj, czy będzie poprawa. Odnoszę wrażenie, że silnik ma problem z paliwem, może instalacja się zapowietrza, sprawdź w rurkach (wężykach) przeźroczystych, czy nie ma w nich baniek powietrza. Czy filtr paliwa założono poprawnie (szczelnie). Jeśli za pompę wtryskową gwarantujesz, to nie komentuję, a co z wtryskiwaczami.
  • REKLAMA
  • #6 13269703
    XxPakoxX
    Poziom 2  
    Filtr paliwa jest wymieniony i szczelny, przepływki natomiast nie ma z tego co mi wiadomo a przynajmniej ja nie znalazłem jej w miejscu, w którym być powinna. Jak będę miał czas w weekend to zajrzę do wtrysków i przewodów. Sprawdzę też jeszcze na wszelki wypadek ciśnienie na pompie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Opel Corsa 1.7d z 2000 roku, który po przekroczeniu 3000 obrotów zaczyna "zamulać", a silnik gaśnie. Po wymianie świec, filtra paliwa i powietrza, problem nadal występuje. Użytkownik podejrzewa, że przyczyną mogą być sterownik pompy, pompa elektryczna paliwa lub wtryski. W odpowiedziach sugerowane są różne możliwe przyczyny, takie jak zacięcie zaworu EGR, problemy z przepływomierzem, zapowietrzenie instalacji paliwowej oraz konieczność sprawdzenia wtryskiwaczy. Użytkownik planuje dalsze sprawdzenie ciśnienia na pompie i wtrysków.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA