logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Piec ROTEX A1 - Palnik nie działa mimo iskry i podawania paliwa, co sprawdzić?

mleczarz 17 Mar 2005 15:52 4347 5
REKLAMA
  • #1 1323098
    mleczarz
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Mam problem z wymienionym wyżej piecem. dwa dni temu "zdechł" i nie chce mimo moich usilnych strań ożyć. Po wymontowaniu palnika okazało się że iskra jest, paliwo jest podawane, czujnik podczerwienii w normie. Jedynym moim domysłem jest że może ciśnienie oleju jest zbyt niskie. Olej na pewno się pali sprawdziłem. Ma ktoś pomysł co z tym piecem nie tak?? A może trzeba do wróżki zadzwonić???
  • REKLAMA
  • #2 1324016
    riki1
    Poziom 12  
    Nie trzeba wróżki.Ciśnienie oleju na palnik można regulować na pompie
    regulatorem,ale jeżeli nikt go ne ruszał to zbędne są własne nastawy bo prawdopodobnie zrobisz jeszcze gorzej.Często zdaża się zanieczyszenie dyszy/pomimo filtrów/ dyszę można samemu wykręcić i delikatnie by nierozkalibrować przemyć,filtry też mogą bć niedrożne lub uszkodzone.
    Próbuj ostrożnie, elektronika raczej rzadko się psuje jeżeli nikt nie kombinuje.
    Pozdrawiam powodzenia!
  • REKLAMA
  • #3 1324335
    mleczarz
    Poziom 15  
    Dyszę wymieniłem na inną (bo mam zapas zostawiony przez serwis w sumie 2 sztuki) Dziwi mnie tylko że grzeje się rurka (ta mosiężna tuż przed dyszą a te wcześniejsze są chłodne) czy tam mógł zrobić się zator z brudów które są w oleju???
  • REKLAMA
  • #4 1326680
    kamilkolo
    Poziom 12  
    "rurka" się grzeje bo pewnie jest na niej podgrzewacz oleju, nie wiem co to za kocioł ale może chodzi tu o wypozycjonowanie elektrod względem dyszy
  • REKLAMA
  • #5 1330981
    KKK
    Poziom 31  
    Ocena: 63
    Instrukcja do pobrania http://www.rotex.de
    Ciekawa konstrukcja koła, chyba trochę delikatna, proponowałbym jednak wezwać serwis.
    Jeśli tego nie zrobiłeś a jest możliwość spróbuj odpalć palnik wyjęty z kotła (przed zapłonem fotoelement musi być nieoświetlony!)
    Zobaczysz czy napewno jest iskra i jaka, czy jest podawane paliwo.
    Spróbuj zmniejszyć ilość powietrza przy zapłonie.
  • #6 1986947
    mleczarz
    Poziom 15  
    Temat juz zakończony serwis nic nie pomógł jak zaczął ustawiać palnik tak dalej nie palił pomogło niestandardowe ustawienie elektrod zapłonowych
REKLAMA