logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ardo chłodziarka 1,2m – zamrażalnik działa, chłodziarka nie chłodzi, przyczyny?

jabi 17 Mar 2005 20:04 6670 22
REKLAMA
  • #1 1323716
    jabi
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    witajcie
    Mam problem z lodowka , efekt jest taki iz zamrazalnik mrozi jak trzeba natomiast w komorze chlodziarki jest temp pokojowa. To zwykla lodowka ardo nie pamietam teraz dokladnego jej oznaczenia ale jest jednokomorowa i niweielka ok 1,2m wysoka. Czym moze byc to spowodowane ze zamrazalnik mrozi dobrze a chlodziarka nie to chyba ten sam uklad chlodzenia ???
  • REKLAMA
  • #2 1323779
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 1323795
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 1323825
    jabi
    Poziom 12  
    wlasnie tu na forum szukam fachowca ktory dalby mi jakies wskazowki .
    Nie mam za duzo kasy a taki fachowiec to troszke kosztuje Tak wiec jak ktos ma jakis pomysl to niech mi podpowie ,pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 1323918
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 1324403
    rangi
    Poziom 18  
    Ocena: 102
    Musisz wezwac fachowca bo sam tego nie naprawisz z powodu braku sprzetu do naprawy , wiec zadne wskazowki ci w tym wypadku nie pomogą niestety. Cokolwiek by to nie było nieszczelnosc czy blokada ukladu to w obu przypadkach trzeba napełnic lodówe. Troszke kasy ci skubnie od 130 do 200 stówek, zalezy na kogo trafisz.
    Powodzenia
  • #7 1324547
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 1327123
    jabi
    Poziom 12  
    sorki bleble ale mnie juz nie bylo

Tak wylacza sprezarke

pozdrawiam

Dodano po 2 [minuty]:

Teraz dopiero widze Bleble ze twoj post byl przed moim nie wiem ale jakis go przeoczylem jeszcze raz sorki
  • REKLAMA
  • #9 3467979
    wojto737
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Ja tez bym chetnie posluchal co z tym fantem zrobic.Obiawy identyczne.Sprezarka chodzi,nie chodzi za to wiatraczek z tylu lodowki(podlaczony na krotko chodzi),i grzeje sie silowniczek odpowiedzialny za otwieranie kratki w gornej komorze(chlodziarki).Prosze pomozcie
  • #10 3468564
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1406
    Kol. wojto 737.Ty masz lodówkę typu "no frost" jeśli u Ciebie nie działa wentylator to prawdopodobnie uszkodzony moduł.Siłowniczek ma się grzać i kratka powinna być otwarta.W niektórych typach w module był bezpiecznik ;sprawdź czy nie jest spalony.
  • #11 3469093
    wojto737
    Poziom 12  
    Kol. cezet masz racjie.Slilniczek stoi a silowniczek od kratki jest goracy(ale kratke otwiera i zamyka).Myslalem ze ten silowniczek sie zepsol bo jak go rozebralem to w srodku byly poprzypalane plastiki.Bezpiecznik tez znalazlem.Jak go mierzylem to mial przerwe ale zwarlem go na krotko i zadnych zmian(lodowka nie chodzi jak nalezy) po za jedna-jak pokalem lekko po przekaznikach to patrzac od frontu tej plytki to ten po lewej po puknieciu zaiskrzyl i wysiadly korki.Czy to znaczy ze trzeba ta plytke wymienic czy szukac gdzie indziej?
  • REKLAMA
  • #12 3469757
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1406
    Niestety nie jestem elektronikiem,ale w takich przypadkach wymieniałem moduł.Nie wiem czy są one jeszcze dostępne.Dwa razy z braku laku zastosowałem u moich znajomych zegar czasowy(stosowany m.in. w ladach chłodniczych) i ustawiałem czas rozmrażania co 6 godz. po 15 min.(wyłączenie sprężarki i wentylatora a załaczenie grzałek).Chodzą już dobrych 6 lat bez zarzutu.Może któryś z elektroników coś doradzi.
  • #13 3470099
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 3470169
    wojto737
    Poziom 12  
    Mnie jednak zastanawia fakt, ze pukniecie w pierwszy przekaznik na plytce powoduje wywalenie korkow.
    Bleble mowisz o sondzie w zamrazalce, czy o jakiejs innej?
  • #15 3470222
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 3470278
    wojto737
    Poziom 12  
    Cos jednak musi byc nie tak bo jak wspomnialem wczesniej bezpiecznik tez byl przepalony Pytanie tylko dlaczego.I teraz pytanie czy cos jest nie tak z plytka i czy oplaca sie ja kupic czy moze gdzie indziej szukac.Jaka jest wogole cena takiej plytki,pewnie sporo bo to jak mi sie wydaje caly mozg ukladu.
  • #17 3470756
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 3472025
    wojto737
    Poziom 12  
    Wizualnie jest prawie identyczny.Czyli radzisz kupic nowy modul?Przekaznik ten co iskrzyl jest na rysunku po lewej.
  • #19 3472152
    miron_102
    Poziom 15  
    Ocena: 37
    ,,Myslalem ze ten silowniczek sie zepsul bo jak go rozebralem to w srodku byly poprzypalane plastiki.Bezpiecznik tez znalazlem.Jak go mierzylem to mial przerwe ale zwarlem go na krotko i zadnych zmian (lodowka nie chodzi jak nalezy)''

Myślę, że tu jest cały problem.
    Pozdrawiam
  • #20 3472703
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 3473268
    miron_102
    Poziom 15  
    Ocena: 37
    Skoro pali bezpieczniki przy siłowniku, to może jest uszkodzony siłownik.
  • #22 3474199
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #23 3477206
    wojto737
    Poziom 12  
    Na poczatek mysle aby wymienic ten silowniczek od kratki i bezpiecznik.Zobacze co sie bedzie dzialo.Pozniej najwyzej pojdzie plytka do wymiany.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy lodówki Ardo jednokomorowej o wysokości około 1,2 m, w której zamrażalnik działa prawidłowo, natomiast chłodziarka nie chłodzi i utrzymuje temperaturę pokojową. Lodówka posiada jeden układ chłodzenia i jedną sprężarkę, która się wyłącza. Przyczyną może być nieszczelność lub blokada układu chłodzenia, co wymaga interwencji fachowca z odpowiednim sprzętem do naprawy i uzupełnienia czynnika chłodniczego. W przypadku modeli typu "no frost" problem może wynikać z uszkodzonego modułu sterującego, termicznego przekaźnika lub wentylatora chłodzącego, który uruchamia się na podstawie sygnału z czujnika NTC zamontowanego na parowniku w zamrażalniku. Uszkodzenia mogą obejmować przepalone bezpieczniki na module, uszkodzony siłownik otwierający kratkę powietrzną w chłodziarce lub wadliwe przekaźniki. Zaleca się wymianę uszkodzonych elementów, takich jak moduł sterujący (dostępny w serwisach Ardo w cenie około 150 zł), siłownik kratki oraz bezpieczniki. W niektórych przypadkach stosowano zastępczo zegar czasowy do sterowania rozmrażaniem. Naprawa wymaga diagnozy elektronika i serwisu, gdyż samodzielne próby mogą prowadzić do dalszych uszkodzeń.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA