logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch GWS 660 - W trakcie pracy przestałą działać

mnowak35 01 Sie 2016 12:49 2811 9
  • #1 15842535
    mnowak35
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witam
    Bardzo przyjemna w "ręce" i poręczna szlifierka kątowa w trakcie pracy przy zmianie położenia przestała działać.
    Odkręciłem obudowę z ryłu chcąc sprawdzić stan szczotek. Szczotek jeszcze trochę zostało zaniepokoiła mnie jednak rysa na komutatorze. Sprawdziłem też włącznik. Po włączeniu szlifierki do sieci i włączeniu włącznika napięcie pojawia się tylko na jednej parze spinek podających prąd do szczotek. Wyłącznik podpięty jest też do jak mi się zdaje kondensatora.
    Moje pytanie jest następujące jak zdiagnozować czy uszkodzony jest włącznik lub kondensator.
    Będę wdzięczny za podpowiedzi Bosch GWS 660 - W trakcie pracy przestałą działać .
    Po włączeniu pojawia mi się prąd na jednej parze tych wsuwek a na drugiej nie. Chyba tak nie powinno być.

Pozdrawiam.
  • #2 15842567
    piotrek22101
    Poziom 39  
    Ocena: 1416
    Sprawdż ciągłość przewodów doprowadzających. Często pękają przy samym wejściu do sprzętu.
  • #3 15842606
    elektronikq
    Poziom 25  
    Ocena: 614
    Sprawdź szczotki, prawdopodobnie szcztoki mają bezpiecznik w środku który odpycha szczotkę od komutatora. Jak nie wyjmiesz szczotki to się nie przekonasz. Pozdrawiam.
  • #4 15842634
    mnowak35
    Poziom 11  
    Jeśli chodzi o przewód to sprawdziłem go w pierwszej kolejności-jest sprawny.

Co do szczotek to faktycznie ich wymiana wydaje się logiczna i najmniej kosztowna. Spróbuję kupić i wymienić.

Nie orientujecie się czy włącznik powinien dawać prąd na obie pary tych wsuwek ze zdjęcia?
  • #5 15842802
    elektronikq
    Poziom 25  
    Nie kupuj szczotek tylko je wymontuj i sprawdź. Jak sprawdzisz to dopiero będzie wiadomo. Przyłóż omomierz do zacisków szczotek i sprawdź czy jest przejście.

Jeśli do przełącznika wchodzi L i N to powinno wychodzić L i N. Czyli na wyjściu powinno być ok 230V w zależności od sieci elektroenergetycznej.
  • #6 15842879
    mnowak35
    Poziom 11  
    Posprawdzam jutro.
    Przejście o którym piszesz ma być między szczotkami a wyłącznikiem czy przez wirnik?
    Sprawdzę też wyjście z przełącznika.

Pozdrawiam
  • #7 15843519
    elektronikq
    Poziom 25  
    Przejście ma być przez szczotka 1 - komutator - szczotka 2 czyli podłączasz omomierz: jeden przewód do jednego zacisku szczotki a drugi przewód omomierza do drugiego zacisku szczotki. Oczywiście odłącz urządzenie od napięcia!:)

Dodano po 30 [minuty]:

Sprawdź czy przewody mają ciągłość. Sprawdź też wyłącznik. Umiesz obsługiwać omomierz?
  • #8 15850400
    mnowak35
    Poziom 11  
    Witam
    Wydaje się że problemem są szczotki . Jak napisał jeden z Kolegów szczotka ma taką sprężynkę która odepchnęła ją od komutatora. Jak kupię i wymienię szczotki dam znać czy rozwiązałem problem. Pozdrawiam
  • #9 15851307
    elektronikq
    Poziom 25  
    Ta sprężynka to tzw. bezpiecznik. Kup firmowe szczotki ok 30 zł nie kupuj "uniwersalnych" szczotek.
  • #10 15851977
    mnowak35
    Poziom 11  
    Witam
    Szczotki kupione i wymienione, szlifierka działa. Za oryginały w Bosch-u zapłaciłem 18 zł.
    Dziękuję wszystkim za pomoc. Zdjęcie wrzucam dla potomności.

Pozdrawiam

Bosch GWS 660 - W trakcie pracy przestałą działać

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z szlifierką kątową Bosch GWS 660, która przestała działać podczas pracy. Po rozkręceniu obudowy zauważył rysę na komutatorze oraz sprawdził stan szczotek i włącznika. Użytkownicy forum zasugerowali sprawdzenie ciągłości przewodów oraz wymianę szczotek, które mogą mieć wbudowany bezpiecznik. Po wymianie szczotek na oryginalne, szlifierka zaczęła działać poprawnie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA