logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szlifierka Bosch GWS 14-125 CE przestała działać

Magik8877 05 Paź 2017 01:32 3399 6
REKLAMA
  • #1 16738753
    Magik8877
    Poziom 2  
    Witam serdecznie jako że jestem nowy na tym forum prosze o wyrozumiałość jeżeli popełniłem jakiś błąd w założeniu tego postu. Problem mój polega właśnie z wyżej wymienioną szlifierką, która podczas zwykłej przydomowej pracy przestała działać. Nie mam pojęcia co mogło się stać, bo ani nie było żadnego strzału, dymu itp. Wszystko było ok. do momentu, kiedy odłożyłem szlifierkę aby zapalić papierosa. Po 3 minutach chcę pracować dalej a tu zonk, dioda na szlifierce się pali ale niestety sprzęt nie działa. Czy jest ktoś może kto mi podpowie, od czego zacząć sprawdzanie co mogło się uszkodzić, że sprzęt przestał działać? Proszę o poradę. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 16738763
    Krzys55
    Poziom 28  
    Ocena: 301
    Sprawdź szczotki. Być może zadziałał bezpiecznik zużycia.
  • REKLAMA
  • #3 16740513
    Magik8877
    Poziom 2  
    Niby szczotki wyglądają ok chociaż z doświadczenia jakie miałem dość nie dawno z wentylatorem gdzie tez szczotki wygladaly na nowe jednak okazalo sie ze to wlasnie one byly powodem awari. A jest jakas szansa sprawdzenia szczotek oprocz oględzin zewnętrznych czy to faktycznie one są uszkodzone czy jedyne wyjście to kupić i zamontować nowe i wtedy dopiero się przekonać. A ten bezpiecznik to jakiś wymiany element ? Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 16741382
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2555
    Niby szczotki wyglądają ok? Wyjmij je w całości ze szczotkotrzymacza bo bezpiecznik podnosi szczotkę. Wtedy będziesz widział czy bezpiecznik wyskoczył. Nie spotkałem się z uszkodzeniem wyłącznika w szlifierkach tego typu. Czasami ale bardzo rzadko uszkodzeniu ulega elektronika - w takim przypadku naprawa jest nieopłacalna. Pamiętaj że są zabezpieczenia np. na samostart przy podłączeniu do prądu.
  • #7 16766227
    Narzędzia Bosch
    Poziom 12  
    Ocena: 32
    Najbezpieczniejszym rozwiązaniem będzie oddanie narzędzia serwisu. Jeśli szlifierka ta została wyłączona poprzez odłączenie od prądu, później nie włączyła się ze względu na zabezpieczenia. Wystarczy jednak wyłączyć i włączyć ją ponownie przyciskiem, szlifierka powinna zadziałać. Jeśli się tak nie stało, nie warto samodzielnie próbować jej naprawiać. W serwisie będziemy dodatkowo w stanie powiedzieć, czy świecące się diody nie oznaczają zużycia szczotek. Informacje kontaktowe do serwisu Bosch można znaleźć na stronie: http://www.bosch-professional.com/pl/pl/professional/service/contact/contact.html

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z szlifierką Bosch GWS 14-125 CE, która przestała działać po krótkiej przerwie. Diody na urządzeniu świecą, ale nie uruchamia się. Użytkownicy sugerują sprawdzenie szczotek, które mogą być uszkodzone mimo dobrego wyglądu, oraz wyłącznika, który można przetestować multimetrem. Wskazują również na możliwość uszkodzenia przewodu zasilającego lub zabezpieczeń, które mogą blokować urządzenie. Zaleca się oddanie szlifierki do serwisu, jeśli proste próby naprawy nie przyniosą efektów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA