logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Golf IV 1.9 TDI - sporadyczny brak mocy po odjęciu gazu, co sprawdzić?

Michal232323 19 Paź 2013 19:23 2115 6
REKLAMA
  • #1 12860173
    Michal232323
    Poziom 15  
    Ocena: 30
    Auto jeździ normalnie, ale raz na jakiś czas po odjęciu gazu silnik zaczyna mulić.
    Zaczyna się wolno wkręcać na obroty ,albo rozpędzi się tylko do jakiejś tam prędkości.Mogę dodać że po ponownym odpaleniu problem znika.Możecie powiedzieć od czego można zacząć szukanie przyczyny.Z góry dzięki za porady
  • REKLAMA
  • #2 12860219
    tomasz0703
    Poziom 26  
    Ocena: 488
    Diagnostyka to podstawa . Ale stawiam przekroczone lub nie osiągniete ciśnienie doładowania (sztanga się przycina )
  • REKLAMA
  • #3 12860230
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6404
    Michal232323 napisał:
    Mogę dodać że po ponownym odpaleniu problem znika.Możecie powiedzieć od czego można zacząć szukanie przyczyny.Z góry dzięki za porady

Problem jest jeden, masz TDI który z powodu niesprawnosći ukłądu zasilania, chroni się przed całkowitym zniszczeniem ograniczając moc.
  • REKLAMA
  • #4 12861625
    Michal232323
    Poziom 15  
    tomasz0703 napisał:
    Ale stawiam przekroczone lub nie osiągniete ciśnienie doładowania (sztanga się przycina )

Idzie to może jakoś rozebrać i wyczyścić? .Kumpel mi mówił żeby sprawdzić te podciśnienia od tego zaworu
    Ps. Sorry za głupie pytania ale nigdy nie miałem diesla i ten też nie jest mój, dodatkowo jesteśmy teraz za granicą i trzeba najpierw samemu coś posprawdzać, bo niemieccy mechanicy będą chcieli odrazu turbo wymieniać albo pół silnika
  • REKLAMA
  • #5 12861666
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6404
    Nie rozbierzesz turbiny na chodniku.
    Po drugie nie przekraczając 120km/h można jechać.
  • #6 12861709
    Michal232323
    Poziom 15  
    Strumien swiadomosci swia napisał:
    Nie rozbierzesz turbiny na chodniku.

Garaż i parę kluczy się znajdzie (podstawy jestem w stanie sprawdzić)
    Strumien swiadomosci swia napisał:
    Po drugie nie przekraczając 120km/h można jechać.

Jechałem tym samochodem tylko raz,ale do 180km/h normalnie się wkręcał.Dopiero po z jechaniu z autostrady i ruszeniu ze świateł złapał muła (ponowne uruchomienie silnika i problemu znowu nie ma)
  • #7 12863292
    Arti19811
    Poziom 1  
    Nie do końca musi to być sztanga. Zależy od tego jaki tryb jazdy masz, ja powolny to mogą być to zapieczone łopatki od zmiennej geometrii. Może to być zaworek który to reguluje, jak i również gruszka, taka puszka przy turbinie. Jedyne wyjście to diagnoza, najlepiej podczas jazdy. Wiele o tym temacie jest w necie, poszukaj bo nawet instrukcje czyszczenia turbo są.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza sporadyczny brak mocy w Golfie IV 1.9 TDI po odjęciu gazu, co objawia się wolnym wkręcaniem na obroty lub ograniczeniem prędkości. Po ponownym uruchomieniu silnika problem znika. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, w tym problemy z ciśnieniem doładowania, niesprawności układu zasilania, zapieczone łopatki zmiennej geometrii turbiny oraz uszkodzenia zaworów regulacyjnych. Zaleca się diagnostykę oraz sprawdzenie podciśnień i ewentualne czyszczenie komponentów turbiny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA