logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak utworzyć grupę domową (Windows XP + 8.1) przez Wi-Fi?

mamakapcia 19 Paź 2013 20:36 11436 16
REKLAMA
  • #1 12860506
    mamakapcia
    Poziom 17  
    Ocena: 64
    Hej!
    Jakby co to w temacie sieci jestem zielony jak liść na wiosnę :)
    Chciałbym dowiedzieć się jak zrobić grupę domową przez wifi. Router jest od Multimedia Polska (dostawcy internetu). Model to: Cisco EPC2425 :) Możecie mnie poprowadzić za rączkę? :D Próbowałem zrobić, ale mi się nie udało.

Liczę na Waszą pomoc
    mamakapcia :)
  • REKLAMA
  • #2 12861631
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 12861726
    mamakapcia
    Poziom 17  
    A jakąś sieć roboczą?
  • #4 12861934
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 12863066
    mamakapcia
    Poziom 17  
    my41s napisał:
    Udostępnianie plików
    Tak, to.
    my41s napisał:
    Jeśli chcesz komunikować się między komputerami to w systemie Windows XP i 8 musisz sprawdzić w ustawieniach czy wszystkie komputery należą do tej samej grupy roboczej.

Ustawiałem właśnie grupę roboczą na obu kompach, ale i tak nie było ich widać (ani na XP , ani na 8.1)

Dodano po 2 [minuty]:

A XP to mam Professional :)
  • #6 12864200
    mamakapcia
    Poziom 17  
    Pomoże ktoś? :)
  • #7 12864324
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #8 12864437
    mamakapcia
    Poziom 17  

-(XP) Nie pinguje laptopka z 8.1
    -(XP) Nie widzi w "Moich miejscach sieciowych" lapka z 8.1
    -(8.1) Brak dostępu do internetu IPv6
    -(8.1) Pinguje laptopka z XP
    -(8.1) Połączyłem się z XP Pulpitem Zdalnym! Cud!

XP - laptop z Windowsem XP Prof.
    8.1 - laptop z Win. 8.1
    :(
  • #9 12868460
    mamakapcia
    Poziom 17  
    Halo? :)
  • REKLAMA
  • #10 12868810
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 873
    mamakapcia napisał:

:(

nie zadziała powyższe.
    jedynie \\ip_kompa_z_XP\c$ (udział administracyjny, musisz mieć admina)
    musi być IP gdy nie masz w sieci DNS-a
  • #11 12869333
    mamakapcia
    Poziom 17  
    Działa tylko gdy łączę się z komputerkiem z XP...

Może to pomoże:

XP

8.1
  • #12 12869540
    freetz_master
    Poziom 31  
    Ocena: 156
    Moze wez kogos, kto sie na tym troche zna.

Sprobuje opisac, co modzisz:

1. Cisco EPC2425 jest skonfigurowany jako repeater. Efekt jest taki, ze X ludzi ma bezposredni dostep do twoich komputerow, BEZ JAKIEGOKOLWIEK FIREWALLA

2. Twoje IP za kazdym razem bedzie inne, wiec szukanie za kazdym razem swoich kompow po sieci to lekki bezsens. Dzierzawa wygasa po godzinie :-)

3. Pewnie, udstepnij wszystkie pliki bez hasel i zadnych zabezpieczen :-) , cala okolica bedzie miala ubaw (~4000 ludzi) , najlepiej sciagniete firmy z torrenta, wlasne zdjecia, pisma bankowe itp.

Podsumowanie:
    1. Zamow kogos, kto ma o tym pojecie.
    2. Potrzebny jest router/AP, ktory utworzy wlasna zabezpieczona podsiec z NAT, gdzie nikt w niczym nie bedzie myszkowal i kazda maszyna bedzie miala stale IP.
  • #13 12869548
    sq3evp
    Poziom 39  
    Zrób na XP i win 8 usera na prawach admina, to samo hasło, na Win8 i sprawdzić czy z kompa na Win8 dostaniesz sie do katalogu, który udostępniasz

Dodano po 6 [minuty]:

freetz_master napisał:
    Moze wez kogos, kto sie na tym troche zna.

Sprobuje opisac, co modzisz:

1. Cisco EPC2425 jest skonfigurowany jako repeater. Efekt jest taki, ze X ludzi ma bezposredni dostep do twoich komputerow, BEZ JAKIEGOKOLWIEK FIREWALLA

2. Twoje IP za kazdym razem bedzie inne, wiec szukanie za kazdym razem swoich kompow po sieci to lekki bezsens. Dzierzawa wygasa po godzinie :-)

3. Pewnie, udstepnij wszystkie pliki bez hasel i zadnych zabezpieczen :-) , cala okolica bedzie miala ubaw (~4000 ludzi) , najlepiej sciagniete firmy z torrenta, wlasne zdjecia, pisma bankowe itp.

Podsumowanie:
    1. Zamow kogos, kto ma o tym pojecie.
    2. Potrzebny jest router/AP, ktory utworzy wlasna zabezpieczona podsiec z NAT, gdzie nikt w niczym nie bedzie myszkowal i kazda maszyna bedzie miala stale IP.

Ale to za dużo roboty ;)
  • #14 12869805
    mamakapcia
    Poziom 17  
    Ew. mogę załatwić router Dlinka. Gdzieś do mam...
  • #15 12872793
    mamakapcia
    Poziom 17  
    Dobra, za pomocą tego D-linka (model dir-501) stworzyłem sieć, która prawie działa. Niestety z laptopka z XP nie mogę się dostać do dysku tego z 8.1. Nie mogę nigdzie znaleźć uprawnień, żebym mógł się połączyć.
  • #16 12872824
    freetz_master
    Poziom 31  
    Ocena: 156
    Sorry. Zgadywac sie nikomu nie chce. Bez dokladnego opisu zero pomocy.
    Na marginesie: Grupy robocze musza miec takie same nazwy na obu maszynach.
  • #17 12872835
    sq3evp
    Poziom 39  
    bo to nie sa problemy z siecią wifi jako taka, tylko kwestia protokołu TCP-IP i związanych z obsługą zabezpieczeń. XP ma niższy poziom niż Win8. technicznie rzecz ujmując - jeżeli masz 2 komputery w tej samej sieci, pingują do siebie, a nie możesz sie dostać to pozostaje kwestia uprawnień. Sprawdź czy na WinXP możesz zamapowac zasób z WinXP i analogicznie Win8.
    Wifi to tylko medium - po LAN'ie pewnie będą te same problemy, ponieważ to nie WiFi jest tu problemem. Ta sama grupa robocza też pomoże w konfiguracji sieci.

Dodano po 2 [minuty]:

freetz_master napisał:
    Sorry. Zgadywac sie nikomu nie chce. Bez dokladnego opisu zero pomocy.
    Na marginesie: Grupy robocze musza miec takie same nazwy na obu maszynach.

Nie grupy robocze tylko GRUPA ROBOCZA. Grupy robocze rożne to oddzielone od siebie sieci od strony logicznej, choć mogą mieć IP z tej same sieci. Na obydwu ma być TA SAMA GRUPA ROBOCZA.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, jak utworzyć grupę domową przez Wi-Fi między komputerami z systemami Windows XP Professional i 8.1, korzystając z routera Cisco EPC2425. Odpowiedzi wskazują, że Windows XP nie obsługuje grupy domowej, ale można skonfigurować sieć roboczą. Użytkownicy sugerują, aby oba komputery były w tej samej grupie roboczej oraz aby sprawdzić ustawienia udostępniania i zapory sieciowej. Wskazówki obejmują wyłączenie udostępniania chronionego hasłem w Windows 8 oraz użycie adresów IP do łączenia się z zasobami. Problemy z widocznością komputerów mogą wynikać z różnic w protokołach TCP/IP oraz uprawnieniach dostępu. Użytkownik rozważa również użycie routera D-Link DIR-501, co poprawia sytuację, ale nadal występują trudności z dostępem do dysku z systemu XP.
REKLAMA