logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować sieć domową między PC a laptopem z Windows XP?

mateuszf190 22 Lis 2008 17:42 1478 9
REKLAMA
  • #1 5770165
    mateuszf190
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam mam komputer i laptopa w laptopie mam kartę beż przewodową
    i dziś wsadziłem kartę beż przewodową do Pc i teraz proszę wasz o pomoc w utworzeniu sieci pomiędzy nimi na Pc mam 512kb/s
    i chciałby żeby net tez był na laptopie system mam Xp professional.
    Jestem całkowici zielony w tych sprawach za pomoc z góry dziękuje
  • REKLAMA
  • #2 5770467
    FlyBoy
    Poziom 28  
    Ocena: 168
    Jakie masz łącze na komputerze stacjonarnym Neostrada, kablówka, łącze radiowe, sieć LAN? Generalnie możesz skorzystać z usługi ICS w Windowx XP i połączyć ze sobą kartę WiFi laptopa i PC w trybie Ad-Hoc. Możesz też spróbować postawić Access Point używając karty WiFi w PC używając odpowiedniego oprogramowania, jednak nie wszystkie karty WiFi na to pozwalają.
  • REKLAMA
  • #3 5770608
    mateuszf190
    Poziom 11  
    Mam łącze radiowe na LAN a

karta bez przewodowa do
    LAN kartę mam TP-LINK 11\g
  • #4 5771891
    FlyBoy
    Poziom 28  
    W takim przypadku najlepszym rozwiązaniem będzie zakup sprzętowego routera z AP WiFi. Ewentualnie można by użyć jakiegoś zewnętrznego programu do podziału łącza np Kerio Winroute. Usługa ICS jest przeznaczona do udostępniania połączeń modemowych i kiepsko sobie radzi w sieciach z innymi serwerami dhcp, bramami itp.
  • REKLAMA
  • #5 5772518
    mateuszf190
    Poziom 11  
    to jaki router proponujesz ???mogę wydać tylko max 200zl
  • REKLAMA
  • #6 5774865
    FlyBoy
    Poziom 28  
    TP-Link TL-WR543G
  • #7 5782026
    buska3
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Ale on nie podzieli łącza tym routrem ponieważ może dostawać internet po wifi na mac czyli na jeden komp.

Polecam może drożej ale za to bez powiadamiana dostawcy internetu dołączeniu kompa drugiego (zazwyczaj jest tak iż dodatkowo płacimy za przyłączenie następnych kompów)

Jeśli zrobimy tak

internet -> ap client (np: TP-Link TL-WA501G) -> ap mode (np: TP-Link TL-WR542G) -> komputery

Może być ten ap mode co wyżej kolega pisał, ważne jest by miał clon mac.

Wtedy mamy jedno łącze podzielone na ile się chce komputerów po kablu (skrętce) czy po radiu (wi-fi)
  • #8 5784445
    FlyBoy
    Poziom 28  
    Kolega napisał że ma łącze radiowe na LAN, ja z tej wypowiedzi wywnioskowałem że ma już AP w trybie "Client" na dachu zainstalowany przez dostawcę i od AP do komputera PC idzie skrętka do karty sieciowej LAN.
  • #9 5784889
    mateuszf190
    Poziom 11  
    FlyBoy napisał:
    Kolega napisał że ma łącze radiowe na LAN, ja z tej wypowiedzi wywnioskowałem że ma już AP w trybie "Client" na dachu zainstalowany przez dostawcę i od AP do komputera PC idzie skrętka do karty sieciowej LAN.

zgadza się właśnie tak mam neta zrobionego
    a co do rutera to nie mieli w sklepie TP-LINK
    i kupiłem D-link DI-624 i podłączyłem już go
    net jest na obu PC
    i teraz jak w nim przydzielić IP i prędkość do wybranego PC
    bym chciał mieć na obu 256????
  • #10 5785677
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6481
    Na tej "zabawce" tego nie zrobisz, w ogóle równoważenie obciążenia łącza, to tylko na profesjonalnym sprzęcie. W tej chwili pasmo łącza jest dzielone po równo między otwarte połączenia, możesz jedynie na komputerach poinstalować jakieś programy do ograniczania łącza, lub ustawiać odpowiednie ograniczenia w samych programach.

W ustawieniach domyślnych ten router sam sobie pobiera IP dla interfejsu WAN i sam przydziela IP komputerom podłączonym do interfejsu LAN (czy to po WiFi czy przewodowo). Co najwyżej w LAN - DHCP możesz na stałe powiązać adresy MAC kart sieciowych z IP, tak żeby komputery zawsze dostawały to samo IP.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada komputer stacjonarny i laptop z systemem Windows XP Professional oraz karty sieci bezprzewodowej (WiFi) – w laptopie i w PC (TP-LINK 11g). Posiada łącze radiowe LAN z dostępem do internetu. W celu utworzenia sieci domowej i udostępnienia internetu na laptopie, zaproponowano wykorzystanie usługi ICS w Windows XP w trybie Ad-Hoc lub postawienie Access Pointa na karcie WiFi w PC, jednak nie wszystkie karty to umożliwiają. Zalecane jest zakupienie sprzętowego routera z funkcją Access Point (AP) WiFi, np. TP-Link TL-WR543G, mieszczącego się w budżecie do 200 zł. Jednakże, aby efektywnie dzielić łącze radiowe, lepszym rozwiązaniem jest konfiguracja z AP w trybie klienta (np. TP-Link TL-WA501G) oraz routera z funkcją AP (np. TP-Link TL-WR542G) z klonowaniem adresu MAC, co pozwala na podział łącza na wiele urządzeń. Użytkownik zakupił router D-Link DI-624, który umożliwia dostęp do internetu na obu komputerach, ale nie posiada funkcji zaawansowanego zarządzania pasmem (QoS) do równoważenia prędkości. Router automatycznie przydziela adresy IP przez DHCP, a stałe IP można przypisać poprzez powiązanie adresów MAC kart sieciowych z adresami IP w ustawieniach DHCP routera. Ograniczanie prędkości na poziomie routera w tym modelu nie jest możliwe, można to realizować jedynie za pomocą oprogramowania na komputerach.
REKLAMA