logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

opel, corsab, 1,2 benzyna - Stukanie z okolicy głowicy na zimnym silniku

krukj 23 Paź 2013 14:20 8166 14
REKLAMA
  • #1 12872762
    krukj
    Poziom 14  
    Ocena: 48
    Witam

Pytanie: jak odpalam silnik i pochodzi ze 30 -40 sekund (najbardziej słyszalne podczas jazdy (czyli obciążeniu silnika) zaczyna pukać, taki stukot miarowy w zależności od obrotów rośnie jego częstotliwość, jakby stukniecie raz na obrót wału, to trwa około 1,5 minuty i potem już cisza. Na jałowych obrotach tego nie słychać, wiadomo zawory troszkę klekoczą ale słychać wszystkie. Na ciepłym chodzi jak pszczółka i jest cichutki.
    Czy to może być popychacz, chociaż one z reguły stukają zaraz po odpaleniu albo po rozgrzaniu ??
  • REKLAMA
  • #2 12872837
    johnny99
    Poziom 17  
    Ocena: 33
    Może to być popychacz tak jak i wiele innych części.
    Kiedy ostatnio olej wymieniałeś?
  • REKLAMA
  • #3 12872868
    krukj
    Poziom 14  
    Samochodzik świeżo kupiony, jest kartka, że na oleju zostało jeszcze jakieś 4 tysiące, tylko jak odkręciłem korek to zobaczyłem pod nim masło,
  • #4 12874053
    lato8
    Poziom 16  
    Ocena: 148
    jaki silnik dokladnie bo może to stukać łańcuch rozrzadu
  • #5 12875163
    krukj
    Poziom 14  
    Silnik to najzwyklejsze 8 zaworów na pasku rozrządu, który wymieniłem wraz z pompą trzy dni temu. Niestety stukanie pozostało. Ale wczoraj jak było 15 stopni na dworze nie wystąpiło żadne stukanie .... może rzeczywiście zacznę od zmiany oleju.
  • REKLAMA
  • #6 12875188
    jurmun
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Miałem kiedyś corse b z silnikiem 1.2 eco, miałem też pod korkiem masło, okazało się, że była pęknięta uszczelka pod głowicą i mieszały się płyny.
  • #7 12875215
    niziak
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Zanikające stukanie to typowy objaw dla hydraulicznych popychaczy ale nie znamy szczegółów. Potrzeba więcej danych: jaki rocznik, jaki kod silnika?

Masło pod korkiem może być też efektem jazdy miejskiej na niedogrzanym silniku.
    Trzeba przegonić auto po autostradzie i wtedy zobaczyć co się dzieje. Na razie obserwuj poziom płynu i oleju oraz wygląd spalin. Jak wyglądają świece?
  • REKLAMA
  • #8 12875655
    krukj
    Poziom 14  
    Już uzupełniam: rok 97, silnik X12SZ (moduł zamiast kopułki),
    Autko jeździło niedogrzane, ale przy okazji rozrządu wymieniłem termostat. Płyn chłodniczy czyściutki i żadnego zapachu spalin, olej wygląda normalnie. Świece sprawdzę wieczorkiem, zapach spalin .... hm jak w benzynie, żadnego dymka nie ma przy tych temperaturach, wydech odrobinkę przykopcony na końcówce zero śladów oleju.

Świeczki wszystkie jednakowe, lekko szaro-brązowe.
  • #9 12877284
    krzysiek11
    Poziom 12  
    Ocena: 23
    Może głupie pytanie ,ale na jakim oleju jeździ te auto?
  • #10 12877918
    krukj
    Poziom 14  
    Udało mi się uzyskać tylko: olej 10W40, na przywieszce nie ma marki, poprzednia właścicielka mówi, że zawsze wymieniał go pan Kazio :). Na dniach dla swojego spokoju wymienię olej, a wracając do usteki na zimnym i wolnych obrotach cisza, dopiero po obciążeniu silnika słychać miarowe stukanie i to trwa z minutę ??.
  • #11 12878755
    johnny99
    Poziom 17  
    Ocena: 33
    Spróbuj dodać stabilizator oleju (zagęszczacz czy jak to tam się nazywa). Może na jakiś czas ustanie to stukanie. ale jeśli to są rzeczywiście te popychacze to wymiana nieunikniona.
  • #12 12879920
    krzysiek11
    Poziom 12  
    Czyli właściwie nie wiadomo co smaruje silnik..Pisząc o obciążeniu silnika masz na myśli jazdę ,czy również wyższe obroty na postoju.
  • #13 12889312
    krukj
    Poziom 14  
    Po przygazowaniu na postoju tez słychać miarowe stukanie, a w czasie jazdy jest to bardziej słyszalne.
  • #14 12889376
    krzysiek11
    Poziom 12  
    Na początek wymień ten olej. Zobaczysz, czy coś się zmieni.
  • #15 12927460
    krukj
    Poziom 14  
    Wymieniłem olej, nieco ucichło. Wymiana popychaczy załatwiła temat. Dzięki za dyskusję.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z silnikiem 1.2 benzynowym w Oplu Corsie B, który po uruchomieniu na zimno wydaje miarowe stukanie, szczególnie podczas obciążenia. Stukanie ustaje po około 1,5 minuty. Wymiana oleju oraz termostatu nie przyniosła poprawy, a pod korkiem oleju zauważono "masło", co może sugerować problemy z uszczelką pod głowicą. Użytkownik wymienił rozrząd, ale stukanie pozostało. Po wymianie oleju stukanie nieco ucichło, a wymiana popychaczy rozwiązała problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA