Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Relpol przekaźnikiRelpol przekaźniki
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lodówka Whirlpool ARC 4190/2 IX - mrozi ale nie chłodzi.

25 Oct 2013 10:00 10140 3
  • Level 2  
    Witam,
    Mam problem z lodówką Whirlpoola ARC 4190/2 IX.
    Po pierwsze po wyłączeniu jej z prądu ma problem z ruszeniem - słychać jak pstrykają przekaźniki, agregat rusza i staje. Jak już wystartuje to działa jak ta lala ale przez dwa, trzy dni.
    Zamrażalnik mrozi, do lodówki płynie zimne powietrze i wszystko jest ok. Przy otwieraniu zamrażalnika ze środka bucha ogromna ilość pary. I tu moje pierwsze pytanie - czy tak ma być? Mam co do tego wątpliwości ze względu na kolejne problemy, mianowicie po tych kilku dniach w zamrażalniku jest temperatura jaka powinna być w lodówce a w lodówce temperatura pokojowa. Powodem tego jest potężna ilość lodu który pojawia się za obudową zamrażalnika (za plastykową osłoną jest moduł przypominający chłodnicę). Cały tył jest pokryty warstwą 3-4cm lodu, pozamarzane są wloty powietrza do lodówki. Towarzyszy temu zniknięcie temp. zamrażalnika na wyświetlaczu.

    Czy ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem? Co może być przyczyną?
    Z góry Dziękuję za pomoc!
    Trendy 2021 w branży Internetu rzeczy [Webinar 02.07.2021, g.12.00]. Zarejestruj się za darmo
  • Relpol przekaźnikiRelpol przekaźniki
  • Level 2  
    No cóż, laikiem jestem więc proszę o wyrozumiałość.
    Para jest zimna. Lodówka Whirlpool ARC 4190/2 IX - mrozi ale nie chłodzi. To jest element, na którym co trzy dni jest 4 cm warstwa lodu. Lód powstaje również w tunelikach prowadzących zimne powietrze do lodówki przez co w lodówce jest poprostu ciepło.

    A tu są informacje o lodówce. http://www.ceneo.pl/630709#tab=spec
  • Relpol przekaźnikiRelpol przekaźniki
  • Moderator of Home appliances
    Grzałka rozmrażania p.p. jest uszkodzona,albo problem z jej sterowaniem. Ale tego nie będę wiedział bez stosownych pomiarów.
  • Level 19  
    Ja też u siebie mam problem z tą lodówką, mianownicie bardzo słabo chłodzi. Pomimo ustawienia na panelu na 4 lub 5 stopni temepratura wewnątrz spada max do 9 -10. Rozebrałem w niedzielę ten tylni panel w zamrażalniku, ale lodu nie było niestety. Myślałem, że może ten kanał jest zalodzony ale nie. Wszystko ok. Lodówka postała wyłączona niemal dobę, ale nie jest nic lepiej. Może termostaty szlag trafił? Agregat się włącza.
    Dodam, że dwa lata temu był magik, wymienił "moduł" (jak przypominam sobie program Usterka to zawsze był winny moduł) zainkasował 800 zł a teraz od dłuższego czasu lipa. Dodam, że czasem po otwarciu lodówki nie załącza się światło.
    Raczej jej nie będę reanimował (ma już prawie 10 lat), chyba, że warto ale mam już upatrzoną nową lodówkę.
    Coś doradzicie ?

    EDIT:
    znalazłem jeszcze filmik, że problem może być na płytce z wypalonym lutem/ ścieżką
    https://www.youtube.com/watch?v=9Z3h_AGUqwk

    spróbuję się dobrać do niej i sprawdzę jeszcze miernikiem sprężarkę
    https://www.youtube.com/watch?v=M4NSnX3jykQ

    Tu jeszcze ciekawy filmik niestety thermostat jest na stałe, tzn nie ma wtyckzi do odpięcia więc ew pozostaje odcięcie przewodów
    https://www.youtube.com/watch?v=sylSVZKGB9I