logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z WD Caviar 1200JB - "Brak dostępu do dysku 1&

piratted 18 Mar 2005 21:50 1851 12
  • #1 1327227
    piratted
    Poziom 12  
    Witam!
    Mam problem z dyskiem .Bios wykrywa twardziela, ale kiedy robię fdisk pojawia się migający napis na dole: "Brak dostępu do dysku 1" i na tym kończy się akcja.Czy można to naprawić , czy miał ktoś juz taki problem
    Na dysku nie ma systemu
  • #2 1328472
    przemo666
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    Spróbuj może użyźć jakiegos innego programu do partycjonowania niż Fdisk.
    Fdisk jest dobry do małych dysków, jezeli w twoim przypadku nie działa spróbuj podzielic HDD na partycje za pomoca Płytki z WinXP albo podłącz go do kompa z zainstalowanym systemem i podziel go za pomocą np. Partition Magica albo windowsowego managera dysków. Zanim zaczniesz podłącz go samego na tasmie z wyciągniętą zworką i ustaw w biosie tryb dostepu na LBA.
  • #3 1328769
    SQ9MLP
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    piratted napisał:
    Witam!
    Mam problem z dyskiem .Bios wykrywa twardziela, ale kiedy robię fdisk pojawia się migający napis na dole: "Brak dostępu do dysku 1" i na tym kończy się akcja.Czy można to naprawić , czy miał ktoś juz taki problem
    Na dysku nie ma systemu

Ściągnij nowszeg fdiska z www Microsoftu, albo uzyj jakiegoś programu do partycjonowanie np. Partition Magic.
  • #4 1328982
    piratted
    Poziom 12  
    W tym problem że nie mogę nawet na ten dysk zainstalować WinXP jak chce płytką z wina go sformatować to tez pisze ze nie moze uzyskać dostępu do dysku. A jak go podłącze do kompa i odpalam system z innego dysku to w biosie jest widoczny a w windowsie nie. Co to moze być. A jak go sprawdziłem programem ze strony WD Caviara to nawet nie zaczoł go testować tylko wyskoczył napis ze za duzo błędów i proszę się skontaktować z serwisem.
  • #5 1328992
    SQ9MLP
    Poziom 15  
    W takim przypadku jeżeli program do dignozowania ze strony producenta wyrzuca błędy to oddaj go do wymiany na gwarancji.

PS. Próbowałeś zamienić taśme do HDD? Jak się zachowują inne dyski na tej taśmie?
  • #6 1329023
    piratted
    Poziom 12  
    Inne dyski normalnie pracują nawet w innym kompie go podłączałem i to samo. A jak bym miał na niego gwarancje to juz dawno bym tak zrobił, teoretycznie jest ale go kupiłem na allegro (niestety), i teraz musiał bym go odsyłać do producenta a producent niestety tylko od sklepów przyjmuje i tu pies pogrzebany. Moze znasz kogoś kto się zajmuje naprawą dysków twardych
  • #7 1329031
    SQ9MLP
    Poziom 15  
    Czy na dysku jest jakiś sticker polskiego dystrybutora?
    Kilkukrotnie spotykałem się, że osoby indywidulne odsyłały dyski do producenta i im wymieniano. ZTCP to nawet na stronie producenta masz zgłoszenie do reklamacji i nadanie numeru RMA.
  • #8 1329047
    piratted
    Poziom 12  
    Niestety nie ma zadnego, ale mógł bym skołować z innego dysku, czy to mogło by przejść ;]
  • #9 1329052
    SQ9MLP
    Poziom 15  
    Tego już niestety nie wiem :( Ale spróbój zgłosić reklmacje przez www producena i odesłać im dysk. I tak wyniesie cie to zapewne taniej niż naprawa (o ile wogóle jest możliwa) lub wymiana na nowy dysk.
  • #10 1329075
    piratted
    Poziom 12  
    spróbuje moze to coś da i dzięki za pomoc. Przynajmiej na tym forum ktoś się zainteresował moim problemę
  • #11 1329647
    pawcik
    Poziom 11  
    Mialem taki problem jak moj bios byl za stary i nie widzial takich duzych dyskow (wtedy mialem P166+ i Seagate 15GB ). Zpartycjonowalem dysk u kumpla na kilka mniejszych partycji (wtedy popnizej 8.4 GB kazda ) i poszlo.
    Dysk jest widzialny w biosie ale nie w windowsie bo nie ma zadnej partycji na nim prawdopodobnie. Tak wiec masz kilka rozwiazań:

1. Sproboj ustawic zworke na "limit drive capacity to 32 gb". Czasami pomaga.
    2. Sprawdz w windowsie w menedzerze urzadzen czy dysk jest widzialny (np. u kolegi na komputerze oczywiscie).
    3. Sproboj uzyc programu Partition Magic aby go podzielic na partycje.
    4. Sproboj uzyc progarmu Norton Utilities aby zbadal ten dysk.
    5. Sproboj pod linuxem go sformatowac.
    6. Mozesz tez uzyc low level format (ostatecznosc) gdy juz wszystko zawiedzie.

W takich przypadkach pozostaje tylko kombinowac :)
    Mam nadzieje, ze sprawdzales ten dysk na "nowych" komputerkach; chodzi o to, ze bios musi go "w pełni" wykrywać u twoich znajomych. Niektore rzeczy ktore pisze sa oczywiste, no ale tak na wszelki wypadek...pozdrawiam i powodzenia.
    Załączniki:
    • Hard Disc Low Level Format.zip (6.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 1330424
    piratted
    Poziom 12  
    niestety nic nie pomogło, w low level format nie pomógł to juz chyba koniec. Podali byście jakieś namiary na serwisy które mogły by naprawić ten dysk
  • #13 1920574
    chwali
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    poniewaz jest to w miare nowy dysk byc moze masz jeszcze na niego gwarancje producenta
    sprawdz tutaj http://websupport.wdc.com/warranty/serialinput.asp wpisujac numer seryjny i wybierajac kraj-Poland

jesli masz jeszcze gwarancje dysk na pewno bedzie ci zwrocony...przepatrz moje posty na ten temat
    powodzenia

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy dysku twardego WD Caviar 1200JB, który jest wykrywany w BIOS, lecz podczas próby partycjonowania za pomocą Fdisk pojawia się komunikat "Brak dostępu do dysku 1". Próby formatowania dysku płytą instalacyjną Windows XP również kończą się niepowodzeniem, a dysk nie jest widoczny w systemie Windows mimo wykrycia w BIOS. Diagnostyka programem producenta wykazuje zbyt wiele błędów, sugerując konieczność serwisu lub wymiany dysku. Użytkownik nie posiada gwarancji producenta, gdyż dysk został zakupiony na Allegro, co utrudnia reklamację. Wskazano alternatywne metody partycjonowania i formatowania, takie jak użycie Partition Magic, menedżera dysków Windows, programów Norton Utilities, formatowanie niskopoziomowe oraz próby pod Linuxem. Zasugerowano także sprawdzenie taśmy IDE i ustawień BIOS (tryb LBA, ograniczenie pojemności do 32 GB). Ostatecznie, gdy metody programowe zawiodły, rekomendowano kontakt z serwisem lub zgłoszenie reklamacji bezpośrednio do producenta WD poprzez stronę internetową, mimo braku polskiego dystrybutora na naklejce. Dyskusja podkreśla trudności z naprawą uszkodzonych dysków twardych i ograniczenia gwarancyjne przy zakupach poza oficjalną dystrybucją.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA