logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z formatowaniem dysku WD CAVIAR 160 GB 7200rpm

ejejdi 09 Kwi 2008 18:41 4310 26
  • #1 5011990
    ejejdi
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam!
    Proszę o pomoc. Podczas reinstalacji systemu , przy próbie formatowania partycji C , formatowanie dochodzi do 10% i stoi , tzn nic sie nie dzieje.
    Próbowałem z płyty bootowalnej i podłączyłem hd do innego kompa.
    Próbowałem Mój komputer-zarządzaj , tam znalazłem tą partycję i, próbowałem format i to samo.Dysk jest nowy, podzielony na trzy partycje na part d dane normalnie widzę i mogę na nich pracować. Bardzo proszę o pomoc. Pierwszy komp to atlon xp 2000 na płycie shutle ak32a 766 dDDR , drugi atlon xp 2000 płyta gigabyte , 766 DDR.
  • #2 5012226
    Krzysztof1969
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Ja nie czaję tak własciwie o co chodzi napisz jaśniej. Do zaawansowanego formatowania służy Partition Magic.
  • #3 5012270
    ejejdi
    Poziom 10  
    Witam!
    Napisze może jaśniej. Padł system. Wkładam bootowalną płytę z XP pro do napędu, reset, instalacja, partycja, usuwam, robię nowa, ostrzeżenia i tak dalej, zaczyna się formatowanie partycji - dochodzi do 10% i stoi jak Kolumna Zygmunta. Montuje dysk w innym kompie, znajduje partycje ( Oznaczoną już jako L) Próbuję sformatować - Mój komputer -zarządzaj - znajduje dysk, zaczynam formatować tą partycje i dochodzi do 10 % i to samo.
    Próbowałem szybkiego formatowania NTFS i owszem format OK, ale po instalacji Windowsa wywala system, lub przy instalacji zaczyna coś migać i przerywa instalacje. W tej chwili mam go wpiętego w komputerze, partycje na której mam dane widzę i jest OK. Po prostu nie mogę na nim zainstalować Windowsa.
    Proszę o odpowiedz i o pomoc.
  • #5 5012347
    dominik199
    Poziom 13  
    Ocena: 31
    Kolego spróbuj sformatować dysk komendami.
  • #6 5012387
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 5012533
    ejejdi
    Poziom 10  
    Może zamiast odprawiać szamańskie czary nad dyskiem (mowa tu o HDDregeneratorze) Proszę o smart dysku z MHDD oraz wynik skanu 2XF4

ok MHDD smart zaraz zrobie nie wiem tylko czy poradze sobie ze zrzutem, a o co chodzi z tym wynikiem skanu 2XF4 ???

Proponuję zapoznać się z regulaminem tego forum.
    Regulamin p. 14. 10.2
    Mikippp
  • #9 5013300
    ejejdi
    Poziom 10  
    Przepraszam, że tak długo. Wklejam smart dysku MHDD, i wynik skanu 2XF4.
    Sorki, za indolencję.

• #10 5013954
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 415
    Kolega lepiej szybko zabezpieczy dane a dysk jeśli na gwarancji to do serwisu raczej z niego to nic nie będzie i nie ma co na niego liczyć przy takiej ilości błędów . Wcześniej czy później te błędy albo będą się powtarzać albo narastać.

Opis S.M.A.R.T.
    158 już przeniesione
    Cytat:
    Atrybut ID 05
    Reallocated Sectors Count
    Ilość relokowanych sektorów. Kiedy dysk napotyka błąd odczytu/zapisu/weryfikacji, oznacza ten sektor jako relokowany i przenosi dane do specjalnego zarezerwowanego obszaru (obszaru rezerwowego). Proces ten jest również określany mianem remapowania a relokowane sektory określa się remapami. To właśnie dlatego, na nowoczesnych dyskach, nie widzimy "bad bloków" podczas testów powierzchni

i
    Cytat:
    Atrybut ID 197
    Current Pending Sector Count
    Bieżąca ilość niestabilnych sektorów (oczekujących na remapowanie). Wartość RAW tego atrybutu wskazuje na łączną ilość sektorów oczekujących na rempowanie. Później, kiedy część z tych sektorów uda się odczytać, wartość jest zmniejszana. Jeśli błędy występują ciągle podczas próby odczytu niektórych sektorów, dysk podejmie próbę odzyskania danych, przeniesienia ich do zarezerwowanego obszaru (obszaru rezerwowego) i oznaczenia sektora jako remapowany. Jeśli wartość tego atrybutu wynosi zero, wskazuje to, że stan powierzchni dysku jest zły.

372 w kolejce
  • #11 5016177
    bikcs
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    migol21 napisał:
    Kolega lepiej szubko zabezpieczy dane a dysk jeśli na gwarancji to do serwisu a jak nie to do śmieci raczej z niego to nic nie będzie i nie ma co na niego liczyć przy takiej ilości błędów

Kolego migol21 od kiedy na forum Elektrody udzielamy szkodliwych porad w formie wyrzucenia dysku do śmieci?!

Polecam koledze migol21 poczytać tutaj, co sam napisał w tym poście w pierwszym zdaniu => https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic223567.html

Ja powiem tak, dla autora postu, zgrać dane lub zrobić kopie 1:1 a nastepnie sprawdzić, czy dysk jest na gw producenta, jeśli tak, to wymiana, jeśli nie, to spróbować za pomocą dołączonego programu w załączniku (program do zerowania wpisów S.M.A.R.Tu dla dysków WD, będzie działał tylko wtedy, gdy moduły odpowiedzialne za te wpisy w strefie SA dysku, nie sa uszkodzone) przenieść błedy G-listy do P-listy i wykonać w mhdd komendę erase i ramap a następnie w mhdd 2xF4
    Załączniki:
    • smart_czysc.zip (37.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 5017026
    Mikippp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 30
    Witam,
    Porada kolegi migol21 faktycznie jest szkodliwa...
    Dysk twardy jako, że jest urządzeniem elektronicznym nie powinien być wyrzucany do śmieci tylko przekazany do utylizacji.

U S T A W A z dnia 29 lipca 2005 r. o zużytym sprzęcie elektrycznym i elektronicznym.

Jeżeli chodzi o sam twardy dysk to niestety nie zostało podane pełne oznaczenie tego dysku!
    Z zamieszczonego zdjęcia wynika, iż jest to WD1600BB-55RDA0 Marvell Starling
    Obawiam się, iż załączony plik przeznaczony jest dla dysków na procesorze WDC i nie będzie działać z tym dyskiem.
    PS Wg mojej wiedzy dyski WDC mają statyczny translator, i podczas normalnej pracy nie korzystają z modułu P-list.

Mikippp
  • #13 5017465
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    bikcs napisał:
    program do zerowania wpisów S.M.A.R.Tu dla dysków WD, będzie działał tylko wtedy, gdy moduły odpowiedzialne za te wpisy w strefie SA dysku, nie sa uszkodzone[/b]) przenieść błedy G-listy do P-listy i wykonać w mhdd komendę erase i ramap a następnie w mhdd 2xF4

Dodam tylko , że od ponad tygodnia można ściągać ten plik , również stąd : http://www.hdd-computers.pl/pliki/smart_czysc.exe

Pozdrawiam .
  • #14 5017518
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    bikcs - "wyrzucić do kosza" było to powiedziane potocznie i nie w dosłownym znaczeniu a w sensie iż dysk nie będzie już sprawny na tyle by być dyskiem bezpiecznym. Nawet czyszczenie SMART przenoszenie listy są jedynie rozwiązaniami doraźnymi nie przynoszącymi pewności iż problemy nie zaczną się powtarzać czy też nawarstwiać . A takie tworzenie pewnego rodzaju rozwiązań sugerujących ,iż dysk będzie sprawny po tych operacjach może skutkować pojawieniem się mnóstwa używanych "sprawnych inaczej" dysków na portalach aukcyjnych.

Mikippp : Znam ustawę nie pisałem tego dosłownie. i mam nadzieję ,że również nie zostałem tak odebrany w związku z czym zmieniłem odpowiednio post by osoby które nie zorientowały się nie myślały o wyrzucaniu dosłownym do kosza.
  • #15 5017599
    bikcs
    Poziom 19  
    migol21 napisał:
    A takie tworzenie pewnego rodzaju rozwiązań sugerujących ,iż dysk będzie sprawny po tych operacjach może skutkować pojawieniem się mnóstwa używanych "sprawnych inaczej" dysków na portalach aukcyjnych.

Pozwolę sobie na sugestię w tym miejscu, że to subforum Elektrody ma w nazwie "Naprawa HDD i odzyskiwanie danych", zatem ma na celu pomagać forumowiczom, którzy mają różne problemy z dyskami twardymi i chcą je w jakiś sposób przwrócić do funkcjonalności lub odzyskać z nich dane.
    Nie ma znaczenia jakie operacje tutaj przedstawione czy też za pomocą znanego i cenionego programu mhdd czy tez innego oprogramowania będą skutkować pojawieniem się "sprawnych inaczej" dysków w serwisach aukcyjnych, bo inaczej nie miałoby sensu podawanie rozwiązań jakichkolwiek przy użyciu jakiegokolwiek oprogramowania.
  • #16 5017608
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    bikcs - Przyjąłem. Niemniej jednak sugerowanie ,że po operacjach tu podanych dysk jest sprawny wydaje mi się trochę nadinterpretacją (sugerowanie nie oznacza dosłownego napisania- to tak żeby znów nie być źle zrozumianym) tym bardziej iż nikt nie pisze ,że po tych operacjach i tak dysk nie będzie w pełni bezpieczny i ważnych danych nie ma na nim co przetrzymywać.
  • #17 5017612
    bikcs
    Poziom 19  
    migol21 napisał:
    bikcs - "wyrzucić do kosza" było to powiedziane potocznie i nie w dosłownym znaczeniu a w sensie iż dysk nie będzie już sprawny na tyle by być dyskiem bezpiecznym.

Można też powiedzieć potocznie, po co samemu odzyskiwać dane, skoro są od tego wyspecjalizowane firmy!
  • #18 5019303
    ejejdi
    Poziom 10  
    Dzięki wszystkim za zainteresowanie moim problemem.
    Oznaczenia na dysku to

MDL: WD1600BB-55RDA0
    DATE:04 SEP 2006
    DCM :HSCANTJCA
    RoH8
    LBA 312581808

Jeszcze mała drobna prośba

Ja powiem tak, dla autora postu, zgrać dane lub zrobić kopie 1:1 a nastepnie sprawdzić, czy dysk jest na gw producenta, jeśli tak, to wymiana, jeśli nie, to spróbować za pomocą dołączonego programu w załączniku (program do zerowania wpisów S.M.A.R.Tu dla dysków WD, będzie działał tylko wtedy, gdy moduły odpowiedzialne za te wpisy w strefie SA dysku, nie sa uszkodzone) przenieść błedy G-listy do P-listy i wykonać w mhdd komendę erase i ramap a następnie w mhdd 2xF4

Proszę może by mnie ktos choc troszke oswiecił ;jak to zrobic w tym programie do zerowania wpisow SMART

Z mhdd chyba sobie poradze.
    Acha dysk nie jest na gwarancji tak że moge wyczyniac cuda byleby tylko chodził.
  • #19 5026980
    ejejdi
    Poziom 10  
    Witam !!
    Chyba na zakończenie watku mam jeszcze mały problem połączony z prośbą o pomoc:
    Bardzo proszę o nakierowanie mojego myslenia kiedy pobłądzę
    Zachciało mi się wgrac system na trzeciej partycji.Już piszę dlaczego;
    Zrobiłem jeszcze raz skan 2XF4 w MHDD, i wyszło mi ,że bad sektory znajdują się w pierwszych 10% powierzchni skanowanej(czyli w pierwszych 16 Gb dysku, )usunąłem part C zrobiłem w tym miejscu dwie part po 15 Gb i probowałem zainstalowac Windows kolejno na ktorejs z nich. Nie udało mi sie to , za kazdym razem nie mogłem sformatowac part na której miałby byc zainstalowany system.
    Usunąlem obie partycje i obszar na którym pierwotnie zainstalowałem system ( 30 Gb) potraktowałem jako obszar nie podzielony na partycje

Probowałem zainstalowac system na part D

I taki mam efekt

Kiedy staram się zrobic to co wymaga odemnie instalator ( czyli format dawnej czesci part C , która jest uszkodzona)
    kólko sie zamyka; format dochodzi do 10% i d...

Prosze o rade;
    1- czy moge w jakiś sposób zainstal system na innej part niz dawna C
    2- jak tak to w jaki sposób
    3 -jeżeli nie , chciałbym uzywac dysku jako dodatkowego magazynu danych( po wyłączeniu uszkodzonej częsci)

Z góry dzięki bardzo

Proszę mi pomóc;
    1- czy jest możl
  • #20 5027633
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    tu jest opis tablic partycji https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic962055.html

Można by stworzyć partycję która rozpoczynała by się od 16 GB i kończyła w ustalonym miejscu przez ciebie jeśli miało by ich być np. więcej. Niemniej jednak w pierwszym sektorze jest wpis gdzie ta partycja się mieści np.

Aby tego dokonać przydał by się bardziej logiczny formator niż Windowsowy lub ewentualnie trzeba by wpisać to ręcznie. zmieniony musiał by być 9-12 bajt z tego opisu oraz odpowiednio bajty dotyczące gdzie się zaczyna i kończy partycja Wpisy o Botowalnej partycji w pierwszym bajcie (jeśli nie ma tam być systemu) można zostawić na 00

Cytat:
    Przy pierwszej partycji :
    1 bajt to bajt czy partycja jest botowalna tu nie jest i wpis mamy 00 (dziesiętnie 0)
    2 bajt to głowica początku partycji tu 01 (dziesiętnie 1)
    3-4 bajt sektor/cylinder początku partycji tu 01 00 (1 sektor 0 cylinder)
    5 bajt to ID partycji tu 07 - 07 oznacza NTFS. Wrzuciłem plik opisu ID partycji. (dziesiętnie 7)
    6 bajt to głowica końca partycji tu FE (dziesiętnie 254)
    7-8 bajt to sektor/cilinder końca partycji tu BF 03 (63 sektor 14 cylinder)
    9-12 bajt to offset początku partycji tu 3F 00 00 00 (dziesiętnie 63 (63 LBA))
    13-16 bajt to liczba sektorów partycji tu C5 7C 7E 00 (dziesiętnie 8289477)

Dobrze by było zobaczyć 0-100 LBA twojego dysku.

Kiedyś rozwiązywałem ten problem po przez Boot Menagera. Bootmanager BootStar ale nie istotne jaki to menadżer botowania ten jest płatny bezpłatny jest np. ten GAG funkcjonalnie jednak uboższy.

Robi się to tak ,że zakłada się partycję na obszarze początkowym wycinając początek dysku który jest problematyczny następnie tworzy się partycję druga już na obszarze który jest dobry . Potem tworzy się menu bootowania w którym ustala się , która partycja jest startowa i które są widoczne.

Oczywiście Boot Manager nie robi nic nadzwyczajnego czego nie da się zrobić bez niego to kwestia odpowiednich wpisów w partycji i programu botującego który tym zarządza.
  • #21 5033825
    ejejdi
    Poziom 10  
    Witam !!!
    Na tym dysku mam 1 partycję podstawową i 2 dyski logiczne.
    Moje pytanie:
    Jak z dysku logicznego zrobic partycje podstawową . Jak już zrobie partycję podstawową to chyba bede mogł na tym dysku zainstalowac system.
    Wiem ,że dla niektórych moje pytanie jest bajecznie proste, ale jeżeli to możliwe prosze o pomoc.

Migol21 dzieki za wyczerpującą odpowiedż, jestem Ci wdzięczny, ale chyba sobie sam nie poradze. Jeżeli jeszcze masz choc troche cierpliwosci
    pomóż mi z dysku logicznego zrobic partycję podstawową i juz sie od ciebie odczepie.:D
  • #22 5034383
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Chcesz zrobić z partycji logicznej podstawową czy chcesz po prostu zrobić podstawową partycję zaczynająca się od określonego miejsca nie od początku.
  • #23 5034422
    ejejdi
    Poziom 10  
    Chce potraktowac ta pierwszą cześc dysku(dawna partycja C, ta uszkodzona) jakby jej niebyło. Na pozostałej częsci mam partycje rozszerzoną , podzielona na dwa dyski logoczne. Na jednym z nich , zupełnie czystym, bez zednych danych chce utworzyc, lub z całego jednego dysku logicznego zrobic partycje podstawowa na ktorej moglbym postawic system.
  • #24 5034478
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Podaj 0-100 LBA programem MHDD
    jak to zrobić :
    Cytat:
    7) Jak wykonać obraz dysku?

Aby wykonać obraz dysku powiedzmy obszaru od 0-100LBA należy wydać komendę ATOF i postępować zgodnie z screenami:
    Wydajemy komende ATOF:
    Wpisujemy nazwę pliku obrazu w naszym przypadku 1 (po zgraniu przez Mhdd do nazwy automatycznie zostaną do dane 0000 –cztery zera i w naszym przypadku nazwa będzie miała postać 1000)
    Wpisujemy początek obszaru który chcemy zgrać w LBA
    Wpisujemy koniec obszaru który chcemy zgrać w LBA
    I wciskamy ENTER

Po zgraniu wpisujemy EXIT i wychodzimy z MHDD.
    Plik obrazu znajduje się w x:\MHDD\
    Gdzie x to litera dysku "ram drive" zrobionego przez MHDD.
    By skopiować plik obrazu należy zastosować dosową komendę COPY
    Oczywiscie partycja na ktora kopiujemy musi byc sformatowana w FAT

Opis MHDD https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic868490.html

Tutaj oczywiście można wpisać czy zrobić partycje podstawowa tylko zaczynam sie zastanawiać czy jest sens robić to ręcznie jeśli partycje ,które masz nie posiadają danych ,które nie chcesz utracić to może lepiej to zrobić czymś takim jak Harddisk Partitioner PartitionStar
  • #25 5034709
    ejejdi
    Poziom 10  
    Tzn. Docelowo chodzi mi o to By zupełnie wyłączyc Dawna partycje podstawowa tzn całe 30 Gb.I z tego co pozostanie (Czyli dawna partycja rozszerzona) zrobic mała parycje podstawowa.I na niej zainstal system.
    w tej chwili mam tam dwa dyski logiczne

Zrobiłem obraz dysku , ale podejrzewam ze najpierw musiałbym zrobic skan 2xF4 a tego nie zrobiłem.
    tak to wyglada ale to chyba jest kicha.

A czy jest mozliwe wlasnie zignorowanie zupelnie tej pierwszej czesci dysku?
  • #26 5034725
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Tak, ale czy nie łatwiej jest kupić dysk za 20 zł, 30 - 40 GB na nim postawić system a ten dać jako drugi ustawiając go jak sie chce. Tym bardziej że dysk już jest niebezpieczny a system na nim tylko pogorszy sprawę.

Do tego służy miedzy innymi Boot Menager ale i można ręcznie wpisać tak jak to jest opisane w informacjach o partycjach.
  • #27 5034765
    ejejdi
    Poziom 10  
    Ok.
    Tak myslałem , ze beda problemy.
    Chyba tak zrobie ,że dokupie drugi dysk , aten bedzie tylko podrecznym magazynem.

Dzieki.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy formatowania partycji systemowej (C) na dysku WD Caviar 160 GB 7200rpm (model WD1600BB-55RDA0), które zatrzymuje się na 10% podczas instalacji Windows XP. Dysk jest nowy, podzielony na trzy partycje, z których partycje danych działają poprawnie. Próby formatowania z poziomu instalatora Windows, narzędzi systemowych oraz na innym komputerze kończą się niepowodzeniem. Szybkie formatowanie NTFS jest możliwe, lecz instalacja systemu przerywa się lub zawiesza. Użytkownik wykonał skan MHDD z komendą 2xF4, który wykazał obecność bad sektorów w pierwszych 10% powierzchni dysku (około 16 GB). Dysk posiada wpisy SMART wskazujące na liczne błędy, w tym przeniesione i oczekujące sektory. Wskazano na konieczność zabezpieczenia danych i rozważenie wymiany dysku, jeśli jest na gwarancji. Zaproponowano użycie narzędzi takich jak MHDD do diagnostyki i naprawy, HDD Regenerator z zastrzeżeniem ostrożności, a także program do zerowania wpisów SMART dla dysków WD, jeśli moduły kontrolne nie są uszkodzone. Dyskusja poruszała także kwestie tworzenia partycji podstawowej z partycji logicznej, ignorowania uszkodzonego obszaru dysku i możliwości instalacji systemu na innej partycji. Ostatecznie zasugerowano zakup dodatkowego dysku do instalacji systemu ze względu na ryzyko dalszych uszkodzeń i niestabilności obecnego dysku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA