logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uciekający kursor myszki. Kursor ucieka w górę lub w dół ekranu.

Łuk_F 06 Lut 2005 09:37 103699 45
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego kursor w myszce optycznej sam ucieka w górę lub w dół ekranu i jak to naprawić?

Najpierw sprawdź podkładkę i powierzchnię pracy: mysz optyczna najlepiej działa na jednolitej, matowej, gładkiej powierzchni, bez błyszczących wzorów, a kolorowe lub chropowate podkładki potrafią powodować „gubienie” kursora [#1202525][#1202617][#1260076] Przetrzyj też podkładkę i oczyść tor optyczny myszy, bo kurz, paproch albo zabrudzenie mogą wywoływać samoistne ruchy kursora [#1202525][#1293484] Jeśli mysz jest przewodowa, sprawdź także kabel przy wejściu do myszy, bo uszkodzony lub przerwany przewód może dawać podobne objawy [#1259946] W wątku pojawia się też sugestia, że w niektórych przypadkach winne mogą być sterowniki lub konkretny model myszy, więc warto przetestować działanie na standardowych sterownikach systemu lub na innej myszy [#1292812][#1294666]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 1202513
    Łuk_F
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Mam problem z myszką optyczną. Działa ona normalnie ale ma czasami pawny odchył od normy objawiajacy się tym że w pewnym momencie kursor ucieka na dół lub góre ekranu. Na ekranie widać jakbym szybko przesunął myszką.
    Słyszałem że to może być wina podkładki. Jeśli tak jest to poradźcie jaka podkładka jest najlepsza do myszy optycznej.

P.S. Komputer nie ma żadnych wirusów. Skanowałem go On-line MKS-Vir'em. Nic nie wykrył.
  • REKLAMA
  • #2 1202525
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Podkładka z litego materiału - bez żadnych wzorków i pierdółek. Czyli np. cała czarna matowa.
    Spróbuj przeczyścić optykę myszy - może wpadł tam jakiś paproch i miesza...
  • #3 1202530
    MIREK54
    Poziom 26  
    Ocena: 34
    Miałem taki sam problem ale przy zwykłej myszy.Okazało się że przyczyną tego zachowania kursora były włoski ruszające się w przestrzeni pomiędzy nadajnikiem i odbiornikiem tam gdzie porusza się zębatka przekazująca ruch myszy.Może to pomoże.
  • #4 1202552
    budzik88
    Poziom 18  
    Przeciez to jest myszka optyczna wiec nie ma zebatek! tylko laserek chyba ze sie myle
  • #5 1202577
    MEGUSMAN
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    hyhy tak sie składa że mam ten sam problem mam myche laserówe (opto 415) jak ją zostawie czasami a nawet często sama sie porusza tak to jest wina podkładki ja mam tekturke przyklejone taśmą :Zmień
    podkładke a zobaczysz wszystko bendzie ok więc sie nieobawiaj że myszka jest zła czy wirusy nie to jest wina podkładki sam sprawdź.Dzieje sie tak jak powierzchnia podkładki jest chropowata i jak zostawisz ją na jakimś nawet okruszku myszka będize myśleć że ją poruszasz i sam widzisz dlatego sama sie porusza:D a najlepiej będzie działać na powierzchni gładkiej sam sprawdź:D
  • #6 1202617
    gader
    Poziom 26  
    Ocena: 21
    mrrudzin napisał:
    Podkładka z litego materiału - bez żadnych wzorków i pierdółek. Czyli np. cała czarna matowa.
    Spróbuj przeczyścić optykę myszy - może wpadł tam jakiś paproch i miesza...

heh chyba kolega nie wie jak mysz optyczna dziala !

poprawna wersja:
    podkladka jasna z drobnym wzorkiem nie blyszczaca sie
  • REKLAMA
  • #7 1202623
    budzik88
    Poziom 18  
    Czy to jest mysz bezprzewodowa bo moze w tym tkwi problem a nie dlatego ze ejst optyczna

Wystarczy ze zle bedzie ulozony odbiornik i juz beda sie dzialy cuda niewidy
  • #8 1202635
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    budzik88 napisał:
    Przeciez to jest myszka optyczna wiec nie ma zebatek! tylko laserek chyba ze się myle

Chyba jakaś dioda LED - gdzieś czytałem że takie przejście pomiędzy laserem a diodą LED... myszki laserowe mają sie pojawić niedługo.

Trzeba przeczyścić tor optyczny myszy. Czasami tam coś się jakoś wciśnie - włos czy cokolwiek.

Jeżeli chodzi o podkładkę - wystarczy, że w sklepie komputerowym poprosisz o taką pod mysz optyczną.

Najważniejsze żeby była jednolita... Wystarczy zrobić prosty eksperyment - położyć myszę optyczną np na okładce od zeszytu z jakimś rysunkiem kolorowym - mysz będzie się gubić.
    Później próba na zeszycie jednolitym kolorze - np. zielony - i mysz działa super...
  • #9 1202639
    MIREK54
    Poziom 26  
    Ocena: 34
    Tam może być nawet pająk w środku!!!!!!!
  • #10 1203153
    Innco
    Poziom 15  
    Mysze optyczne najlepiej działają jeżeli mają jedno kolorową podkładkę jeżeli masz podkładkę w jakieś wzorki różno kolorowe to ją zmień. Ponieważ różne kolory różnie odbijają światło rzucane przez mysz dlatego występują różne niespodziewane zachowania kursora.
  • #11 1203168
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10452
    :arrow: Łuk_F
    Masz moze XP i SP2? Jezeli tak to "normalne" ;-)
    Zobacz czy bez SP2 tez bedzie uciekac, juz na paru forach widzialem tego typu posty i wynikalo z nich, ze to SP2 jest winny, oczywiscie moge sie mylic, ale sprawdzic warto :-)
  • #12 1205725
    Łuk_F
    Poziom 17  
    Dzieki za pomoc.

A tak przy okazji małe sprostowania do odpowiedzi dla innych mających taki sam problem:
    1. To jest myszka z przewodem
    2. Mam WIN 98 SE

Od kolegi słyszałem że jego kolega kupił sobie patelnie pokrytą teflonem i podobno na tym swietnie się czuje myszka optyczna.
  • #13 1205806
    mateuszkiek
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Zaku sobie podstawkę w jednym kolorze. Powinno pomódz.
  • #15 1259700
    su
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    U mnie rozwiązanie problemu znalazł 1.5 roczny syn ,po wylaniu soku jabłkowego na biurko problemy ustaly .Po umyciu wruciły.okazało sie że mysz elektryzowała sie i smechy skakały od lewej do prawej, problem defi...rozwiazał płyn antystatyczny do ubrań.

Dodano po 39 [sekundy]:

U mnie rozwiązanie problemu znalazł 1.5 roczny syn ,po wylaniu soku jabłkowego na biurko problemy ustaly .Po umyciu wruciły.okazało sie że mysz elektryzowała sie i smechy skakały od lewej do prawej, problem defi...rozwiazał płyn antystatyczny do ubrań.
  • #16 1259879
    stefcio
    Poziom 21  
    Ocena: 27
    A ja posiadam myszkę optyczna Genius PowerScroll Eye. Żadnej podkładki tylko biurko kolor olcha, WinXp i kursor stoi tam gdzie go zostawię. W starym szczurku to mi się ślizgała kuleczka i podkładka musiała być, ale do optycznej to mnie zastanawia, do czego służy podkładka – względy estetyczne?
  • REKLAMA
  • #17 1259908
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    hmm nie patelnie teflonowa tylko jakies takie podstawki na stol w ikea :)
    A moze slonce przez okno zaglada i mieszw myszy w glowie? Ale raczej podkladka.
  • #18 1259918
    bestler
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 894
    Ja mam podobnie, zadnych podkladek tylko biórko. A jesli chodzi o kursor to troszke biega po ekranie, ale to jest pewnie wina zanieczyszczen.

Kolego "megusman", my tu wszyscy mówimy o poruszajacym sie kursorze, myszka jako taka stoi w miejscu :lol:

Miłego wieczoru :)
    Pawel
  • #19 1259946
    maser81
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Jak mysz jest na przewodzie i skacze kursor, to mam niemal 100% pewności że jest uszkodzony (złamany) przewód u wejścia do gryzonia.
    Rozebrać, kabel skrócić, przylutować po kolorach i powinno być ok.
    Sam to miałem na kilku myszach jakie przewineły mi się przez ręce(dlatego mam teraz bezprzewodową).
    Zrób jeszcze potem "sekcję zwłok" w miejscu w którym prawdopodobnie jest uszkodzony przewód... Dla pewności czy to to.
    Pozdrawiam
  • #20 1260076
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    ale teorie nie ma co......
    albo to wina podkładki(zazwyczaj) albo jak sie czasem zdarza w myszkach a4tech za wysoko połozony układ odczytu(sensor) ale to objawia sie raczej problemami z poruszaniem kursora....

no i standart który opisał maser....

ale bzdury z elektryzowaniem? czy te z myszka radiową?(bedzie kursor sie chaczyl co najwyzej)

co do podkladek to gladkie najlepiej z grafika rastrową(nigdy nie jednolite) lub z jakąś delikatną fakturą bo w końcu sensor musi miec jakis punkt odniesienia

biurko tez musi być gładkie bo jesli posiada fakture drewna to niektóre myszki głupieja(brak równomiernego odbicia swiatla)

kolobos no juz nie przesadzaj z tym sp2 - to jakas bzdura maksymalna.....(ale czego to nie wymyslą no nie?)
  • #21 1260298
    Dydzio
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Ja mam mysz Trusta bez przewodową na czarnej podkładce i nie mam problemów. Moja dziewczyna ma mysz A4Techa (8 przyciskowa albo i więcej) bez podkładki i... szaleje (kursor ucieka a co gorsze do tego same naciskaja sie klawisze - np. zamyka sie aktualny program, pojawia sie jakies menu kontekstowe itp.) Jeżeli też masz taką wypasioną myszke z ośmioma przyciskami, sprawdź czy masz jeszcze na nia gwarancję, to może byc po prostu jakiś felerny model. Moż eto też być wina sterowników - spróbuj ściągnąć nowsze!!
  • #22 1269194
    adiplo
    Poziom 12  
    A do czego ci podkładka przy myszy optycznej? Moja za 30 zł działa nawet na kolanie. Właśnie podkładka może byc problemem jeżeli np odbija mocno swiatło jest pokryta materiałem itp.
    Jeżeli nie zadziała kup nową myszke! (No chyba ze masz Logitecha za 300)

Pozdro
  • #23 1292672
    kaszeszczuk
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Ja rowniez mialem identyczny objaw!! w myszce optycznej Mediatech (50 zl)wydaje mi sie ze to byla wada ktorej nie da jakos naprawic. w koncu podczas gry sie wkurzylem i walnelem ze scroll sie polamal:) i kupilem nowa Vobis Digital za 50 i miodzio!!
  • #24 1292713
    Dydzio
    Poziom 30  
    Zaczynam się martwić, bo moja Trust (komplet z klawiaturą) też cos zaczyna spi..... do góry:(
  • #25 1292812
    Bartek_K
    Poziom 14  
    mam a4techa z 5 przyciskami i 2 rolkami i zauważyłem że jak zainstaluje sie sterowniki firmowe to szaleje po pewnym czasie a gdy nie instaluje firmowych sterów i chodzi na standardowych sterach winXP to nie sprawia zadnych problemów.
  • #26 1292841
    Dydzio
    Poziom 30  
    Bartek_K napisał:
    mam a4techa z 5 przyciskami i 2 rolkami i zauważyłem że jak zainstaluje się sterowniki firmowe to szaleje po pewnym czasie a gdy nie instaluje firmowych sterów i chodzi na standardowych sterach winXP to nie sprawia zadnych problemów.

No tak, ale wtedy taka mysz pracuje jak zwykła 2-przyciskowa z 1 lub 2 scrolami (nie pamietam). Wtedy tracisz wszystkie funkcje, jakie ma ta mysz:(
  • #27 1292950
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    witajcie

zauważyłem także u kilku klientów taką sytuację z myszkami optycznymi - dokładnie kursor "drgał" przesuwał się samoistnie, lub z trudami przesuwał się we wskazane miejsce - tak jakby użytkownikowi się ręka częsła ;)

wszystkie te myszki były na podkładce kolorowej - dokładnie takiej która jest pokryta "szorstką owijką" - na początku myslałem, że to nie ma związku, po przeczytaniu tego tematu się upewniłem
  • #28 1293010
    Dydzio
    Poziom 30  
    kasprzyk napisał:
    witajcie

zauważyłem także u kilku klientów taką sytuację z myszkami optycznymi - dokładnie kursor "drgał" przesuwał się samoistnie, lub z trudami przesuwał się we wskazane miejsce - tak jakby użytkownikowi się ręka częsła ;)

wszystkie te myszki były na podkładce kolorowej - dokładnie takiej która jest pokryta "szorstką owijką" - na początku myslałem, że to nie ma związku, po przeczytaniu tego tematu się upewniłem

To nie ma związku, bo ja mam czarna podkładkę (nie odblaskową, jak niektóre), a kursor zaczął uciekać dopiero ostatnimi czasy:(
  • #29 1293484
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    to wyczysc podkladke.....
    ja mam kolorowa z nadrukiem i czasem szaleje..
    po przemysciu dziala dobrze do czasu..
    pot ,brud i kurz robi swoje - oczko tez myszce tzeba czasem czyscic
  • REKLAMA
  • #30 1294034
    CODICO
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Bywa tez tak że kursor drga bo na mychę działa duże pole elektromagnetyczne. Dzieje się tak coraz częściej poniewaz sprzęt robiony jest badziewnie, brak jest dobrego ekranowania albo jest ono źle zrobione.
    Moja badziewna myszka optyczna lata po ekranie jak zaczyna dzwonic komórka i później w czasie romowy. Może masz inne stałe źródło zakłucające pracę.

Pozdrawiam
    CODI

Podsumowanie tematu

✨ Problem z uciekającym kursorem myszy optycznej objawia się samoczynnym przesuwaniem się kursora w górę lub dół ekranu, co przypomina szybkie przesunięcie myszy. Przyczyną najczęściej jest niewłaściwa podkładka – zaleca się stosowanie jednokolorowych, matowych podkładek bez wzorów, które zapewniają równomierne odbicie światła lasera lub diody LED myszy optycznej. Zanieczyszczenia optyki myszy, takie jak kurz, włoski czy paprochy, mogą powodować błędne odczyty ruchu i wymagają czyszczenia. Uszkodzony przewód w myszy przewodowej także może powodować skoki kursora. W przypadku myszy bezprzewodowych zakłócenia elektromagnetyczne, np. od telefonów komórkowych lub sieci Wi-Fi, mogą wpływać na stabilność kursora. Niektóre modele myszy, zwłaszcza tańsze, mogą mieć wadliwą konstrukcję sensora lub problemy ze sterownikami, co również skutkuje niestabilnym działaniem. Zaleca się testowanie myszy na różnych powierzchniach, czyszczenie elementów optycznych, sprawdzenie sterowników oraz ewentualną wymianę podkładki na gładką i jednolitą. W niektórych przypadkach problem rozwiązuje użycie płynu antystatycznego lub zmiana myszy na model wyższej jakości. W systemach Windows XP SP2 pojawiały się doniesienia o problemach z kursorem, jednak nie jest to potwierdzony czynnik.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA