logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

T4 transporter - niedomaga elektryka, dym spod deski rozdzielczej

malefisto 01 Lis 2013 08:57 2943 11
  • #1 12902164
    malefisto
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Witajcie otóż przed chwilą miałem taki problem włączyłem dmuchawę na 4 bieg chodziła normalnie po czym spadły obroty jak by zmieniła na 2 bieg więc wyłączyłem i znów włączyłem wtedy coś pykneło - strzeliło z lewej strony pod deską rozdzielczą i zaczął się wydobywać biały dym sporo , odłączyłem na szybko akumulator wywietrzyłem i po zdjęciu obudowy kierownicy zobaczyłem że na pewno są spalone dwa przewody od wiązki do stacyjki jeden zielono czarny idący do kostki bodajże 8 pinowej a drugiego koloru nie mogę rozpoznać , teraz co z tym robić wymieniać pojedyncze przewody?
    Muszę rozbierać całą deskę żeby tam się dostać? Czy są dostępne schematy elektryczne który przewód za co odpowiada?

Edit.
    Wyjąłem skrzynkę bezpieczników odpiąłem wszystkie kostki zeby byl dobry dostęp , wieć przyczyna najprawdopodobniej był kabelek idący do radia do kostki iso brązowo czerwony , łączy się w kostce z plusem stałym i ktoś go słabo przylutował - odłaczył się i zrobił zwarcie, jest to pewnie plus po stacyjce przepalony na całej długości od kostki do skrzynki bezpieczników i od stacyjki do skrzynki. reszta wiązki wygląda ok więc może obejdzie się bez jej wymiany.
    Przy okazji przejrzałem trochę instalację i jest niezły bałagan poprzedni właściciel sporo namieszał, nie wiem jak z tym dojść do ładu wiele kostek nie podłączonych także wiszące kable poobcinane nie zaizolowane <szok> usterki elektryczne które sa od czasu zakupu
    -Dmuchawa na tył nie działa (mam jedno pokrętło) pokrętło jest ok sprawdzone
    -lampki wewnętrzne te włączane na desce rozdzielczej także nie działają
    -wylączniki krańcowe w przednich drzwiach - bo ich nie ma ale z tym to sobie poradzę zakupię podłącze i powinno hulać.
    -migająca lampka oleju i sygnał dźwiękowy - bardzo denerwujący włącza się po 2 minutach jazdy i piszczy
    -podświetlenie skrajnych pokręteł nawiewów
    -No i nie działa pokrętło od zimnego i ciepłego powietrza nie ważne w jakim położeniu leci ciepłe, chyba ze tak ma być, ze środkowych nawiewów leci zimne ale już taka jest konstrukcja rozebrałem dmuchawę i jest tam taki plastik separujący dzięki niemu do środkowych dostaje się tylko powietrze z zewnątrz.
    -Nie przełącza obiegu na zamknięty też się do tego dobrałem ale nic nie wyszło niby tłoczek chodzi ale nie doprowadza chyba ciśnienia.

proszę pomóżcie w jakimś stopniu przy rozwikłaniu tych problemów, najbardziej pomocne były by schematy elektryczne, te kabelki są oznaczone plastikami z liczbami więc pewnie gdzieś taki schemat z tym od czego taki kabelek oznaczony konkretną liczbą jest istnieje tylko gdzie ?
  • #2 12902471
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3627
    No jeśli masz instalację w tak opłakanym stanie, to myślę, że zdjęcie deski i prześwietlenie jej, w zasadzie przewód po przewodzie, to najwłaściwsza rzecz do zrobienia.
    Schematy znajdziesz bez trudu w sieci. Google i "t4 schemat elektryczny", "volkswagen transporter schemat elektryczny". Ponieważ masz nietypową usterkę spowodowaną przez działania poprzednika, to ciężko będzie doradzać jakieś konkretne działania, a jedynie ogólne zasady postępowania.
    W najgorszy wypadku skończy się wymianą wiązki, jeśli oryginalna będzie w złym stanie.

Ze środkowych nawiewów zawsze leciało zimne.
    Kody cyfrowe, które tam znajdziesz, to standardowe oznaczenia instalacji wg Boscha. Pełny opis masz na forum. Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #3 12903426
    T5
    Admin grupy Samochody
    Ocena: 4182
    malefisto napisał:
    -Nie przełącza obiegu na zamknięty też się do tego dobrałem ale nic nie wyszło niby tłoczek chodzi ale nie doprowadza chyba ciśnienia.
    Zobacz pod maską czy w okolicach węży doprowadzających płyn do nagrzewnicy masz podłaczone podciśnienie. Kup wiązkę- T4 składa się jak klocki lego.
    malefisto napisał:
    -Dmuchawa na tył nie działa (mam jedno pokrętło) pokrętło jest ok sprawdzone
    Sprawdź samą dmuchawę.Lubi tam sobie podgnić.
    malefisto napisał:
    -migająca lampka oleju i sygnał dźwiękowy - bardzo denerwujący włącza się po 2 minutach jazdy i piszczy
    Jaki licznik- było 3 rodzaje.
    malefisto napisał:
    -No i nie działa pokrętło od zimnego i ciepłego powietrza nie ważne w jakim położeniu leci ciepłe
    Tak nie ma być.Sprawdź czy linka na zaworze pod maską się przesuwa- jak nie to patrz przy pokrętle w środku.
    malefisto napisał:
    -podświetlenie skrajnych pokręteł nawiewów
    Tam jest jedna żaróweczka na środku a światło jest rozprowadzane takim śmiesznym plastikiem.
  • #4 12905711
    malefisto
    Poziom 11  
    Przewody przepalone zmieniłem , wtyczkę do radia która była przyczyną a raczej kabelek który odczepił się i zwarł do masy też wymianiłem.Po złożeniu całości raczej wszystko działa jedynie światła tylne świecą po przekręceniu zaplonu nawet jak przełącznik jest na wyłaczone.
    Wiązki są w dobrym stanie tylko jest w nich bałagan nie pdołaczone przewody i wtyczki chcę to uporządkować.

Cytat:
    Zobacz pod maską czy w okolicach węży doprowadzających płyn do nagrzewnicy masz podłaczone podciśnienie. Kup wiązkę- T4 składa się jak klocki lego.

Pod maską jest taka cienka rurka zaśłepiona śruba więc podejrzewam że to o nią chodzi tylko gdzie ona ma być doprowadzona?

Cytat:
    Sprawdź samą dmuchawę.Lubi tam sobie podgnić.

Włąściciel porpzedni mówił ze ją odłączył, widzę że dochodzi do niej jedna wtyczka ale jest jedno gniazdo 3 pinowe nie podłaczone , czy powinny być oba podłaczone? Nie widze w pobliżu żadnej kostki wiszącej.
    W panelu od dmuchawy na tył nie mam podłaczonej jednej wtyczki , widoczne na zdjęciu gniazdo na samym dole 2 pinowe.
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Cytat:
    Jaki licznik- było 3 rodzaje.

Licznik zielony z elektroniczną godziną i obrotomierzem, podłaczyłem jeden kabelek w wiązce od licznika bo był rozłączony i przestał piszczeć ale kontrolka miga.

Cytat:
    Tak nie ma być.Sprawdź czy linka na zaworze pod maską się przesuwa- jak nie to patrz przy pokrętle w środku.

przy pokrętle się przesuwa , pod maską nie patrzyłem gdzie tego szukać mniej więcej ?
    Cytat:
    Tam jest jedna żaróweczka na środku a światło jest rozprowadzane takim śmiesznym plastikiem.

Wymieniłem tą żaróweczkę i mimo to te skrajne nie są podświetlane , nie wiem czy nie brakuje jakiś światłowodów u mnie wygląda to tak.

No i za panelem nawiewów jest jakaś duża wtyczka biała nie podłączona nigdzie.
  • #5 12905835
    T5
    Admin grupy Samochody
    Zaznaczyłem na rysunku podciśnienie do nagrzewnicy. Jak pójdziesz po wężach znajdziesz zawór od ciepłego powietrza (prawie jest widoczny na foto)
    Przy pokrętłach brakuje elementu rozrzucającego światło.
    Resztę wieczorkiem;)
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #6 12913367
    malefisto
    Poziom 11  
    Te elemanty do światła da się kupić? Na allegro jak mają gotowe zestawy do podświetlenia ledami to dodają same te elementy ale tak jako część odrębna nie mogę tego odszukać.

Pojawił się gorszy problem auto zaczeło się grzać temperatura na wskaźniku około 100 C otworzyłem zbiorniczek wyrównawczy to zakipiało.
    Możliwe że czegoś nie podlączyłem? Wiatraki się nie włączają wcześniej działały.
  • #7 12913692
    Błażej
    malefisto napisał:
    Pojawił się gorszy problem auto zaczeło się grzać temperatura na wskaźniku około 100 C otworzyłem zbiorniczek wyrównawczy to zakipiało.

To chyba normalne. Poczytaj sobie o ciśnieniowych układach chłodzenia i zmianie punktu wrzenia w zależności od temperatury. Poza tym, w każdej instrukcji auta jest napisane, że kategorycznie nie wolno odkręcać korka na gorącym silniku.
  • #8 12913960
    malefisto
    Poziom 11  
    100 c to chyba za duzo powinno byc na 90?
  • #9 12914610
    Błażej
    Błażej napisał:
    Poczytaj sobie o ciśnieniowych układach chłodzenia i zmianie punktu wrzenia w zależności od temperatury.
  • #10 12914959
    T5
    Admin grupy Samochody
    100 to za dużo- T4 pokazuje 90 i ma stać. Wentylatory sprawdzisz odpinając wtyczkę od termowłącznika(w chłodnicy w okolicach prawego reflektora) i zwierając piny ze sobą( obojętnie jak dwa ze sobą) Jak nie ruszą przekaźnik do sprawdzenia (nad lewym reflektorem)Nie zapomnij sprawdzić bezpieczników.9(rok podaj i jaki silnik będzie łatwiej)
  • #11 12915318
    malefisto
    Poziom 11  
    Bezpieczniki sprawdzone mikrometrem wszystkie są ok. 1996 rok silnik 2.0 + lpg.
  • #12 12915338
    trans-serwis
    Poziom 39  
    Ocena: 2259
    malefisto napisał:
    Bezpieczniki sprawdzone mikrometrem
    To dobre jest. Opisz jak to zrobiłeś?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z elektryką w Volkswagenie T4, gdzie po włączeniu dmuchawy na 4 bieg obroty spadły, a następnie pojawił się dym spod deski rozdzielczej. Po odłączeniu akumulatora i zdemontowaniu obudowy kierownicy, odkryto spalone przewody, w tym zielono-czarny prowadzący do kostki 8-pinowej. Użytkownik zidentyfikował, że przyczyną usterki był źle przylutowany kabelek od radia, który spowodował zwarcie. Po wymianie uszkodzonych przewodów, użytkownik zauważył inne problemy, takie jak świecące tylne światła po włączeniu zapłonu oraz przegrzewanie się silnika. Użytkownicy forum doradzili sprawdzenie wiązek elektrycznych, podciśnienia do nagrzewnicy oraz wentylatorów chłodnicy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA