logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A4 B6 2001 - Twardy pedał hamulca po rozgrzaniu silnika, czy to serwo?

michalaudi 01 Lis 2013 14:45 16359 8
REKLAMA
  • #1 12903067
    michalaudi
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam!!Posiadam samochód Audi A4 B6 2001r.Mam problem z hamulcami!Gdy zaczynam jazdę samochodem (zimny silnik) pedał hamulca na początku jeszcze w miarę "bierze",ale gdy dłużej pojeżdżę to hamulec staje się twardy i wogule samochód nie hamuje, dopiero za drugim razem " łapie" jak cofnę pedał lekko do tyłu,i hamuje strasznie gwałtownie.Może miał ktoś podobny przypadek!!Znajomy mówił mi że servo mi pada??czy napewno jest to servo?? Z góry dzięki :)
  • REKLAMA
  • #2 12903808
    lato8
    Poziom 16  
    Ocena: 146
    diesel czy benzyna ?
  • REKLAMA
  • #3 12903878
    michalaudi
    Poziom 9  
    Diesel 1.9 130km!a co to ma do rzeczy?
  • Pomocny post
    #4 12904069
    lato8
    Poziom 16  
    Sprawdz czy vacum pompa daje podciśnienie jak i szczelność układu, hamulce odpowietrzone ? plyn nie ucieka ?
  • REKLAMA
  • #5 12904119
    michalaudi
    Poziom 9  
    pompa vacum jest ok, z tego co sprawdzali mi!!wycieków nie widać.być może są zapowietrzone, a mechanik mówi mi że mi serwo pada!!dzięki za poradę!!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 12904153
    lato8
    Poziom 16  
    Serwo jak pada to znaczy, że jest dziurawe i powinno coś syczeć, można je sprawdzić pompą podciśnienia - ręczną pompa i zobaczyć czy podcisnienie spadnie i wtedy bedzie wiadomo.

Usterki serwa zdarzają się, ale rzadko, prędzej przewody się uszkadzają, złączki.
  • #7 12904162
    michalaudi
    Poziom 9  
    Dzięki Wielkie!!na pewno najpierw to sprawdzę!!
  • #8 12904221
    markslew
    Poziom 27  
    Ocena: 476
    Jak wdusisz pedał i zapalisz silnik trzymając pedał wciśnięty to jak serwo działa to pedał powinien opaść.
  • #9 12904333
    michalaudi
    Poziom 9  
    Ok. Dzięki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z twardym pedałem hamulca w Audi A4 B6 z 2001 roku, który występuje po rozgrzaniu silnika. Na początku pedał działa poprawnie, ale po dłuższej jeździe hamulec staje się twardy, co utrudnia hamowanie. Użytkownik zastanawia się, czy problem może być związany z serwo hamulcowym. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, takie jak sprawdzenie podciśnienia z pompy vacum, szczelności układu hamulcowego oraz ewentualnych zapowietrzeń. Zwrócono uwagę, że uszkodzenia serwa są rzadkie, a częściej występują problemy z przewodami lub złączkami. Podano również metodę testowania działania serwa poprzez wciśnięcie pedału hamulca podczas uruchamiania silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA