logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mitsubishi Lancer V GLXi - Przestał kręcić rozrusznikiem

Atreyu Makiavel 05 Lis 2013 03:13 3810 10
REKLAMA
  • #1 12916725
    Atreyu Makiavel
    Poziom 34  
    Ocena: 322
    Witam.
    Jak w tytule. Przekręcam stacyjkę, słychać z tyłu jak pompka paliwowa pracuje i jak jakieś przekaźniki zaskakują w kabinie, kontrolka od akumulatora delikatnie przygasa ale rozrusznik nie kręci. Zrobił tak raz jakiś czas temu ale nie przejąłem się tym zbytnio bo zaraz po następnym przekręceniu zapalił jak gdyby nigdy nic. Dzisiaj po entym razie przekręcania stacyjki ani drgnie. Na zapych normalnie pali i czasem po tym jest jakiś czas normalnie a czasem jak zgaszę tak już znowu nie kręci. Da radę pomóc zdiagnozować bo nie wiem od czego się wpierw zabrać i od czego zacząć? Jakoś podejrzewam elektrykę, że coś może nie mieć kontaktu, to tylko domysły. A może szczotki od rozrusznika, z nimi coś się dzieje? To możliwe w ogóle? Chociaż nie zauważyłem żeby gorzej kręcił czy coś, do ostatniego momentu palił "na dotyk". Co mogę samemu sprawdzić?
    Mechanik? Owszem, gdy tylko będzie mnie stać...
    Silnik 1.6 16V 113KM (CB4W, 4G92) kombi z LPG
    Liczę na kreatywne i konstruktywne pomysły.
    Z góry dzięki, pozdrawiam.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #2 12916921
    tatanka
    Poziom 21  
    Ocena: 122
    Szczotki.
  • REKLAMA
  • #3 12916934
    Atreyu Makiavel
    Poziom 34  
    Dzięki za zainteresowanie ;)
    Czy gdyby była to wina tylko szczotek to nie zauważyłbym/poczuł różnicy w kręceniu? Spadku obrotów czy ciężkim kręceniu z rana i te sprawy? Tak nagle ot przestaje kręcić bez cienia podejrzenia że coś się dzieje? Ciężko mi w to uwierzyć. Jak mogę to jakoś sprawdzić, potwierdzić lub wykluczyć? Oprócz logicznej podmiany na nowy/sprawny. Bardziej organoleptyczne sposoby mam na myśli, nie wymagające nakładu finansowego póki co.
    Z góry dzięki, pozdrawiam.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 12916986
    Józef Struzik
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Sprawdzić żarówką lub woltomierzem czy
    dochodzi sterownie po przekręceniu kluczyka w pozycje "ROZRUCH"
    jeśli nie ma tego napięcia usunąć przyczynę stacyjka, przewód, złącze.

jeśli tak, czy słychać pracę stycznika, dość głośne stuknięcie.
    Jeśli nie słychać, cewka stycznika ma przerwę, usunąć przerwę.
    Jeśli stycznik słychać, mogą być nadpalone styki robocze ww stycznika.
    Można to sprawdzić bez rozbierania
    zewrzeć na krótko wyprowadzone dwa styki robocze
    jeśli tu tkwi przyczyna rozrusznik ruszy.
    Jeśli nie, wtedy najczęściej wymiana szczotek.
    Wymontować wtedy rozrusznik, wyczyścić całość, przeszlifować komutator na gładko, sprawdzić stan tulei, łożysk, założyć szczotki nowe
    złożyćw całość, zamontować do pojazdu
    i można się cieszyć pewną jego pracą.
    /pomijam inne usterki które bywają rzadkością/
    życzę powodzenia
    odpowiedz czy sobie poradziłeś.
  • REKLAMA
  • #5 12926640
    mp79
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    U mnie niedawno był podobny problem.
    Winnym okazał się... brak kontaktu akumulatorowego minusa z "budą".
    Po wyczyszczeniu klemy i zacisku, odpalił "od strzała".
    A wcześniej też robiłem cuda wianki na kiju - pierdylion razy wyciągałem, rozbierałem, sprawdzałem, składałem i wkładałem - najpierw rozrusznik; później kostkę stacyjki... :roll:
  • #6 12927400
    Józef Struzik
    Poziom 14  
    mp79 napisał:
    U mnie niedawno był podobny problem.
    Winnym okazał się... brak kontaktu akumulatorowego minusa z "budą".
    Po wyczyszczeniu klemy i zacisku, odpalił "od strzała".
    A wcześniej też robiłem cuda wianki na kiju - pierdylion razy wyciągałem, rozbierałem, sprawdzałem, składałem i wkładałem - najpierw rozrusznik; później kostkę stacyjki... :roll:

Zgoda, takie przypadłości/słaby kontakt Aku/ się często zdarzają
    Wtedy, kontrolki na tablicy wskaźników gasną całkowicie w chwili przekręcenia kluczyka, wg opisu kolegi w omawianym przypadku, nie ma takiego zjawiska .
    Czekamy na jego ruch.
  • #7 13242476
    Atreyu Makiavel
    Poziom 34  
    Czy ktoś podjąłby się diagnozy takiego auta: Padło sprzęgło, biegi normalnie są, do samego końca dawało się umiejętnie wrzucać biegi podczas jazdy i podczas postoju na zgaszonym silniku a następnie odpalić na biegu. Z czasem pojawił się problem z rozrusznikiem, auto normalnie paliło na pych z biegu (tak! bez sprzęgła! trzeba było dwóch ludzi co najmniej ale dało radę!) do czasu aż po dłuższym postoju na parkingu akumulator padł, jest kompletnie rozładowany. Wiem, że wygląda to tragicznie. Teoretycznie można by znów spróbować go pchnąć we dwóch ale dobrze mi się wydaje, że przy rozładowanym do cna akumulatorze może to być o wiele trudniejsze niż wcześniej kiedy i tak wymagało to dwóch silnych i kilkunastu metrów pchania. Ktoś powie: naładuj akumulator i/lub zaciągnij do mechanika. Miejsce w jakim auto aktualnie stoi nie pozwala na podpięcie prostownika a że mam sensowniejsze wydatki w tej chwili nie bardzo widzę pchania kasy w auto teraz. Rozważam też opcję jego sprzedaży w całości albo na części. Najlepiej odholować do kogoś na podwórko niech sobie grzebie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 13242573
    Józef Struzik
    Poziom 14  
    Aku nie może mieć zero napięcia, do uruchomienia potrzebny jest zapłon /silnik benzynowy/ a to daje odpowiedź min 10,5 V przeważnie na postoju jest to 12,5 V GDY AKU słabo naładowane, zasiarczone lub po prostu zużyte nie zakręci rozrusznikiem lecz zapłon zadziała, auto popchnięte zapala. Do takiego uruchomienia musisz mieć sprawne sprzęgło na tyle aby, przenieść napęd z kół na silnik np: na drugim biegu, inaczej nic nie zrobisz. Chyba że korba, niestety dziś nie stosowana :) Zabrać więc aku do domu, podładować i ew. próba. Powiadom jak sobie poradziłeś. Pozdrawiam ciepło.
  • #9 13242621
    Atreyu Makiavel
    Poziom 34  
    Sprzęgło jest, nie ślizga się czy coś, po prostu rozsprzeglić się nie da przy pomocy pedału.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 13242672
    Józef Struzik
    Poziom 14  
    Sprawdź mechanizm sterowania sprzęgłem, połączenie - pedał linka dźwignia przy skrzyni od sprzęgła .
    Może być po prostu luz na dźwigni przy sprzęgle zdjąć linkę ustawić i mocno dociągnąć zacisk wielofrezu, następnie założyć linkę, koszt zerowy, trochę własnej pracy. Powodzenia.
  • #11 13242711
    Atreyu Makiavel
    Poziom 34  
    Nie posiadam narzędzi a i aura na zewnątrz nie zachęca do dłubania. Ktoś z Łodzi pomógłby mi?
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z rozrusznikiem w Mitsubishi Lancer V GLXi, który przestał kręcić po przekręceniu stacyjki. Słychać pracę pompki paliwowej oraz przekaźników, ale rozrusznik nie reaguje. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, w tym uszkodzenie szczotek rozrusznika, problemy z połączeniami elektrycznymi, a także brak kontaktu akumulatorowego. Użytkownicy radzą sprawdzić napięcie na stykach, stan stycznika oraz ewentualne uszkodzenia akumulatora. W przypadku braku napięcia, zaleca się sprawdzenie stacyjki i przewodów. Dodatkowo, poruszany jest problem sprzęgła, które może być uszkodzone, co utrudnia uruchomienie pojazdu na biegu. Użytkownik poszukuje pomocy w diagnostyce i naprawie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA