wczoraj telewizor zaswiecil, chociaz pojawil sie kolejny problem. przyczyna braku wizji byla zbyt mala rezystancja jednego z rezystorow zamontowanego u dolu plyty glownej. jako ze posiadam tylko fragment schematu a ten rezystor byl uszakodzony, zastosowalem rezystor 33 ohmy (tak niby wynikalo z nieco skopconego kodu paskowego). po wywaleniu tego rezystora pojawil sie obraz, ale niestety czarno-bialy... po zapieciu potencjometra 47kohm okazalo sie, ze w zakresie 500ohm - 47kohm jest caly czas czarno-bialy, ponizej wartosci minimalnej znika. niestety nie wiem nawet, jaki jest numer owego rezystora - na plycie glownej nie jest opisany... wiem tylko tyle, ze z jednej strony jest podpiety do katody diody D907, z drugiej prawdopodobnie do masy. teraz daze do wskrzeszenia kolorow.dowiedzialem sie, ze zanim ten telewizor kompletnie padl, tracil co jakis czas kolory. przerwy na plycie w tym momencie wykluczam. problem jest w tym, ze brtakuje mi troche wiedzy na temat tv;) dlatego zwracam sie do was(szczegolnie do dizmara;)) z zapytaniem, czy powinienem szukac raczej w okolicach scalaka tda3566 czy gdzies indziej? zasilanie 12v dochodzi do tda (dokladnie 12,75).telegazeta ma barwy nalezyte, zmieniajac ustawienia potencjometrow na plytce kineskopu mozna dostrzec zmiane barwy bialej na r, g lub b. i jeszcze jedna, mysle ze dosc cenna informacja - telewizor po wlaceniu domyslnie ustawia sie w trybie secam (komunikat na ekranie) i tak mu juz zostaje na kazdym programie. na pilocie nie a mozliwosci recznego przelaczenie tv w tryb pal...