logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kenwood KX-600 - brak dźwięku po naprawie bezpiecznika i mechanizmu

mizyn 10 Lis 2013 18:40 3684 20
  • #1 12936659
    mizyn
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam. Proszę o pomoc w ustaleniu uszkodzeń na płycie decka Kenwood KX-600.
    Magnetofon ten został przywieziony z Niemiec i był całkowicie martwy. Postanowiłem go uratować z uwagi na ładny stan frontu (wygląda niemal jak wyjęty z fabrycznego kartonu: ktoś musiał o niego dbać przez te 30 lat!) oraz ciekawe i solidne wykonanie. Po zdjęciu obudowy stwierdziłem przepalony bezpiecznik 800mA, po wymianie pojawiło się napięcie-świecą się kontrolki i wskaźniki wysterowania sygnału. Dzięki pomocy doświadczonego Kolegi z forum Audiostereo udało mi się przywrócić do życia mechanizm oraz założyć poprawnie nowe paski. Po włożeniu kasety przewija prawidłowo, działa play i zapis jednak wskazówki ani drgną, na słuchawkach i kolumnach cisza. Po nagraniu fragmentu muzyki słychać delikatny pisk. Prawdopodobnie poprzedni właściciel doprowadził do zwarcia na płycie gdyż widać ślady amatorskiego lutowania na ścieżkach od spodu płyty (może szukał i poprawiał zimne luty). Bardzo byłbym wdzięczny za wskazówki od czego zacząć sprawdzanie. Wstępnie dokonałem pomiarów w okolicach większych kondensatorów i układu regulacji napięcia: wartości zbliżone do podanych na schemacie. Dokładnie obejrzałem głowice: czoła w ładnym stanie, kable nienaruszone. Proszę o wyrozumiałość gdyż nie mam wykształcenia i dużego doświadczenia w elektronice a jedynie dzięki zamiłowaniu do analogowego sprzętu audio nauczyłem się podstawowych umiejętnosci. W załączeniu schemat elektryczny. Oczywiście załączę stosowne fotki.
    Załączniki:
    • kenwood_kx-600_sch.pdf (1.52 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 12936725
    Grzegorz Markowski
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 751
    Myślę, że należy zacząć od dokładnego i zgodnego z zasadami sztuki, wyczyszczenia styków przełącznika zapis/odczyt. W trakcie czyszczenia należy kilka razy poruszyć cięgłem napędzającym przełącznik. Magnetofon ma być wyłączony w trakcie tej operacji.

GM
  • #3 12937162
    mizyn
    Poziom 10  
    Dziękuję za szybką odpowiedź. Ten przełącznik to na samym początku czyściłem już Kontaktem i przełączałem, niestety żadnej poprawy. Gwoli ścisłości chodzi o ten na początku toru sygnałowego zaznaczony na foto?
    Załączniki:
    • Kenwood KX-600 - brak dźwięku po naprawie bezpiecznika i mechanizmu kenwood_02.jpg (111.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 12937212
    Grzegorz Markowski
    Tak, o ten przełącznik chodzi. Jeśli środek czyszczący został podany na górną powierzchnię suwaka, np. przez otwór w obudowie, to czyszczenie było niewłaściwe.
    Magnetofon należy ustawić tak, aby ten przełącznik znalazł się w pozycji pionowej, a środek czyszczący należy wstrzyknąć od spodu suwaka, pomiędzy suwak, a płytkę drukowaną. Odczekać paręnaście sekund aż środek czyszczący spenetruje wnętrze przełącznika i dopiero wtedy poruszać suwakiem.
    Czy magnetofon nie odtwarza kaset nagranych w innym magnetofonie?
    Połączenia drukowane należy sprawdzić dokładnie, usunąć "zimne" luty i ew. zwarcia.

GM
  • #5 12937640
    mizyn
    Poziom 10  
    Ponownie przyjrzałem się temu przełącznikowi. Postanowiłem go rozebrać. No i okazało się, że jest uszkodzony mechanicznie. W suwaku, w gniazdach są metalowe blaszki zwierające odpowiednie styki w przełączniku, jak widać na fotce są one pozaginane a nawet wyłamane. Wygląda na to, że przełącznik był już rozbierany i ktoś niestarannie to złożył ( może nawet spowodował zwarcie na płycie głównej).
    A zatem pytanie do Kolegów: czy jest szansa nabyć taki przełącznik, może ktoś posiada? Oznaczenie części: ALPS 018J.
    Załączniki:
    • Kenwood KX-600 - brak dźwięku po naprawie bezpiecznika i mechanizmu IMG_598.jpg (114.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 12938367
    Grzegorz Markowski
    Zakup dokładnie takiego przełącznika jest, obawiam się, obecnie niemożliwy. Można wymienić same styki ruchome.
    Podaj wymiary, długość i szerokość, wnęk na styki w suwaku i wysokość ruchomych styków.
    Może coś znajdę u siebie.

GM
  • #7 12941688
    mizyn
    Poziom 10  
    Wydlubałem ostrożnie te styki z myślą o ewentualnym wyprostowaniu, niestety okazało sie że były przyklejone jakimś klejem no i po stykach :(
    Wneki w plastiku mają wymiary: dł-5mm, szer-3mm, gł-3mm. Styk w najlepszym stanie ma: dl-5mm,szer-3mm,wys-5mm. W załączeniu fotki.
    Załączniki:
    • Kenwood KX-600 - brak dźwięku po naprawie bezpiecznika i mechanizmu DSCF0117.jpg (224.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Kenwood KX-600 - brak dźwięku po naprawie bezpiecznika i mechanizmu DSCF0115.jpg (151.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 12954128
    mizyn
    Poziom 10  
    Dziękuję za pomoc. Będę szukał tego przełącznika, może znajdę jakiegoś dawcę.
    Pytanie do czytających ten temat: czy może ktoś wskazać jakieś decki gdzie montowano takie przełączniki?
  • #10 13192921
    mizyn
    Poziom 10  
    Witam ponownie!
    Pragnę odświeżyć temat. Jak dotąd nie udało mi się zdobyć podobnego przełącznika zapisu/odczytu. Zastanawiam się czy jest możliwe uruchomienie tego decka bez przełącznika (ten uszkodzony wylutowałem z płyty). Na razie wystarczyło by mi gdyby magnetofon działał wyłącznie w trybie odtwarzania.
  • #11 13193310
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1946
    Jest to możliwe. Trzeba porobić mostki na płytce w taki sposób aby zwarte były te punkty lutownicze po wylutowanym przełączniku, które są zwarte podczas normalnej pracy poprzez przełącznik.
  • #12 13199081
    mizyn
    Poziom 10  
    Dziękuję za odpowiedź. Zamierzam zmostkować wg załączonej fotki. Proszę o korektę jeżeli się mylę. Druga sprawa to sprawdziłem wzmacniacz operacyjny IC3 i na nóżce nr4 występuje napięcie o prawie zerowej wartości (miernik wskazuje 0,004V). Czy tak powinno być czy też jest to skutek uszkodzenia, o którym pisałem wcześniej. Na pozostałych nóżkach jest:
    2-9,07V
    3-9,03v
    5-8,98V
    6-9,02V
    7-9,03V
    8-18,99V
    Kenwood KX-600 - brak dźwięku po naprawie bezpiecznika i mechanizmu Kenwood KX-600 - brak dźwięku po naprawie bezpiecznika i mechanizmu
  • #13 13199113
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Tak, to jest prawidłowy rozkład mostków jeśli ten biały plastik od przełącznika był podczas odtwarzania przesunięty w prawo patrząc na zdjęcie płytki.

Jeśli jest to podwójny wzmacniacz operacyjny i jest on zasilany niesymetrycznym napięciem, to na nóżce 4 zerowe napięcie jest jak najbardziej prawidłowe.
  • #14 13207882
    mizyn
    Poziom 10  
    To mnie Kolega zmartwił. Myślałem, że będzie to wskazówką do zlokalizowania uszkodzenia na płycie. Deck bowiem (po wykonaniu mostków dla trybu odtwarzania) ma takie objawy: wskaźniki wychyłowe ani drgną, nie gra w ogóle prawy kanał a kanał lewy słychać bardzo cicho. Proszę o sugestie od czego zacząć pomiary.
    Schemat elektryczny tego decka załączyłem na początku tematu.
  • #15 13208081
    Grzegorz Markowski
    Skoro schemat jest dostępny, a mostki wykonane zostały prawidłowo, to proponuję odsłuchać tor sygnałowy. Zaczynając od wyjścia pierwszego stopnia wzmacniacza odczytu, a kończąc na wyjściach liniowych magnetofonu. Odsłuch zewnętrznym wzmacniaczem pozwoli na ustalenie miejsca, w którym ginie sygnał.

GM
  • #16 13208116
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Wydaje mi się że mostki są wlutowane nieprawdłowo. Sprawdź czy wskaźniki zareagują kiedy podasz sygnał na wejście line in
  • #17 13208531
    mizyn
    Poziom 10  
    Punkty lutownicze połączyłem wg niebieskich kresek, czerwone wskazują pierwotnie przesunięty w prawo przełącznik w trybie zapisu. Po podaniu sygnału do obu wejść żaden z wskaźników nie drgnął. Niestety nie posiadam zewnętrznego wzmacniacza sygnału.
    Załączniki:
    • Kenwood KX-600 - brak dźwięku po naprawie bezpiecznika i mechanizmu IMG_6163.JPG (158.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 13208588
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    To całkiem zmienia postać rzeczy, myślałem że podłączyłeś to według poprzedniego rysunku.

Wylutuj tranzystor Q25. W ten sposób sprawdzimy czy muting z jakichś przyczyn nie blokuje sygnału
  • #19 13210307
    mizyn
    Poziom 10  
    Po wylutowaniu tego tranzystora (A733 API9Y) lewy kanał gra normalnie (trochę szumów), lewy wskaźnik działa! Prawy kanał i wskaźnik nadal milczą. Wrócił mi optymizm, co dalej?
  • #20 13211244
    Grzegorz Markowski
    Dalej pozostaje w mocy moja propozycja. Odsłuchać tor sygnałowy. Jakiś wzmacniacz audio zapewne posiadasz. Wzmacniacz podłączasz do punktu badanego poprzez szeregowy kondensator 100nF - 1µF.

Jeśli to jest ten sam magnetofon, w którym występuje problem wyłączającego się, zaraz po uruchomieniu, mechanizmu przesuwu taśmy, to dopóki tej usterki nie usuniesz, tranzystor Q25 musi pozostać wylutowany. Myślę, że analiza schematu pozwoli Ci na stwierdzenie dlaczego tak ma być.

GM
  • #21 13212036
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Można jeszcze inaczej, zamiast podsłuchiwać go przez inny wzmacniacz, można podawać jakiś sygnał począwszy od końca toru i cofając się do samego początku. Gdzieś on musi zginąć. Sygnał może być nawet z palca.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w diagnozowaniu problemów z magnetofonem Kenwood KX-600, który po naprawie bezpiecznika i mechanizmu nie odtwarza dźwięku. Po wymianie przepalonego bezpiecznika i przywróceniu mechanizmu, magnetofon działa, ale nie reaguje na sygnał audio, a jedynie wydaje delikatny pisk. Użytkownik zauważył uszkodzenia w przełączniku zapisu/odczytu, co może być przyczyną problemów. Forumowicze sugerują dokładne czyszczenie styków przełącznika oraz sprawdzenie połączeń na płycie. Po rozebraniu przełącznika, użytkownik odkrył uszkodzone blaszki, co skłoniło go do poszukiwania zamiennika. W międzyczasie, użytkownik rozważa możliwość mostkowania punktów lutowniczych, aby uruchomić magnetofon w trybie odtwarzania. Po wylutowaniu tranzystora Q25, lewy kanał zaczął grać, ale prawy nadal milczy. Użytkownik planuje dalsze testy toru sygnałowego, aby zlokalizować źródło problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA