logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Brother HL-1050 - jak usunąć jaśniejsze paski na wydruku?

marekdzi 20 Mar 2005 23:12 2152 8
ADVERTISEMENT
  • #1 1333695
    marekdzi
    Level 12  
    Rate: 13
    Witam wszystkich speców od drukarek!
    Mam następujący problem.
    Otóż podczas drukowania bardzo duzych liter lub jednolitych np. czarnych pasków to po prawej stronie kartki są pionowe (na całej długosci kartki) pasy jaśniejszego druku (nie całkiem białego ale jaśniejsze od normalnego druku).
    Co może być przyczyną (podobno brudny bęben, ale niewiem bo przetarłem go suchym wacikiem i żadnego efektu, moze trzeba jakiś płyn, ale niewiem jaki).
    Proszę o jakąś pomoc, najlepiej łopatologicznie bo mam laserówkę od tygodnia. :-)
  • ADVERTISEMENT
  • #2 1334101
    marek216
    Level 43  
    Help: 1077
    Rate: 932
    łopatologicznie to płyny do bebnów na firma arbiko.
    ale ja stawiam na elektrode dolna
    najpierw ja wyczyść i zrób test

jeśli to nie pomoże to sprawdź styki bębna
  • ADVERTISEMENT
  • #3 1334244
    marekdzi
    Level 12  
    Dzięki za zainteresowanie!
    Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale te paski (szt. 10) są szerokości ok. 1 milimetra rozłożone nierównomiernie.
    Dodatkowo Przy drukowaniu np. dużych liter (kilku - kilkunastocentymetrowych) pod nimi widać jest jakby resztki tonera (jakby rozmazane) jest to mało widoczne ale jednak.
    Pozdrawiam wszystkich.
  • #4 1334650
    a_pawel
    Level 27  
    Help: 111
    Rate: 25
    Można jeszcze wyczyścić laser skaner, może to coś da.
    Pozdrawiam
  • ADVERTISEMENT
  • #5 1334834
    marekdzi
    Level 12  
    Prubowałem, aleskoro laser oświetla tą część która nie przenosi tonera to w tym miejscu musi świecić.

Pozatym czy może ktoś wie, czy ona umie drukować zwykły tekst w odcieniach szarości, i jak, bo grafike owszem drukuje bez problemu, ale tekst to tylko na czarno no chyba że ustawi się biały to wtedy wcale.
    Używam sterownika Brother HL-1050 series w systemie WIN XP Prof.
  • ADVERTISEMENT
  • #6 1335512
    daza
    Level 16  
    Help: 11
    Rate: 3
    To zużyty wałek nanoszący toner zostawia takie ślady, ten wałek zużywa się niestety szybciej niż bęben i jest niedostępny. Trochę pomoże wyczyszczenie całego zespołu bębna i śmietnika. Osobiście przetarłem go delikatnie papierkiem ściernym 100 co nieco poprawiło sytuację.
  • #7 1540466
    kris21
    Level 17  
    Help: 8
    Rate: 22
    Witam.
    Może spróbój rozebrać wkład i zdjąć wałek nakładający toner tam jest listwa zbierająca wyczyśc ją może to pomoże!!!
    Pozdrowienia.
  • #8 12038959
    marekdzi
    Level 12  
    Sprzedałem drukarkę, zatem dziękuję za porady.
  • #9 12039112
    rys57
    Moderator
    Help: 212
    Rate: 436
    Brak wniosków. Autor zamknął. Kosz.

Topic summary

LABEL_AI_GENERATED
Problemem jest pojawianie się pionowych jaśniejszych pasków o szerokości około 1 mm na wydrukach z drukarki laserowej Brother HL-1050, szczególnie przy drukowaniu dużych, jednolitych czarnych elementów. Paski te są rozłożone nierównomiernie i towarzyszą im rozmazane resztki tonera. Przyczyną mogą być zabrudzenia lub zużycie elementów zespołu bębna, w szczególności wałka nanoszącego toner, który zużywa się szybciej niż bęben i jest trudno dostępny. Zalecane jest czyszczenie bębna i styku bębna, użycie specjalistycznych płynów do czyszczenia bębna (np. firmy Arbiko) oraz czyszczenie elektrody dolnej i listwy zbierającej toner. Próby czyszczenia laserowego skanera nie przyniosły efektu. Dodatkowo, użytkownik pytał o możliwość drukowania tekstu w odcieniach szarości, co w sterowniku Brother HL-1050 na Windows XP nie jest standardowo dostępne. Ostatecznie problem nie został rozwiązany, a drukarka została sprzedana.
AI summary based on the discussion. May contain errors.
ADVERTISEMENT