logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cienkie paski na wydrukach Brother HL-1250 po wymianie tonera i czyszczeniu bębna

kalosh 10 Maj 2007 17:46 2586 9
REKLAMA
  • #1 3870192
    kalosh
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Witam.
    Przez całą kartkę mam cieniutki (jedno-pikselowy) pasek. Czyściłem "Drum corona wire", sprawdzałem na innym bębnie, czyściłem skaner window i nadal nic. PS. Toner zmieniałem (wysypałem stary i zasyp nowym) 6 razy przy czym zmieniałem dvr przy 2 razie. Na aktualnym wydrukowałem już około 600 stron i dopiero od około 100 brudzi. Miałem wcześniej proszki z tego źródła i były ok.
    Wiecie co może być grane?

Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Drukarki, kserokopiarki i plotery [hefid]
  • REKLAMA
  • #2 3871908
    gandalf.s
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 25
    kalosh napisał:
    Witam.
    Przez całą kartkę mam cieniutki (jedno-pikselowy) pasek. Bezpośrednio na bębnie nie ma tej kreski. Czyściłem "Drum corona wire", sprawdzałem na innym bębnie, czyściłem skaner window i nadal nic. PS. Toner zmieniałem (wysypałem stary i zasyp nowym) 6 razy przy czym zmieniałem dvr przy 2 razie. Na aktualnym wydrukowałem już około 600 stron i dopiero od około 100 brudzi. Miałem wcześniej proszki z tego źródła i były ok.
    Wiecie co może być grane?

"czyściłem skaner window i nadal nic" - czy laser?
    Z tego co kojarze to jest to drukarka laserowa a nie urzadzenie wielofunkcyjne.
    Bardzo ciekawy problem... Takie objawy na wydrukach wskazuja na wyeksploatowana listwe bebna. Napisales ze podmieniales beben - caly modul czy tylko OPC?
  • REKLAMA
  • #3 3872460
    kalosh
    Poziom 15  
    Masz rację że to nie jest wielofunkcyjne urządzenie. Dysponuję angielsko-języczną instrukcją i to co czyściłem jest nazwane skanner window. Podaję obrazek w celu wyjaśnienia;) Wymieniałem OPC. Nie mam dodatkowego modułu więc nie mogę sprawdzić całości. Pisząc listwa bębna masz na myśli to co zbiera toner z bębna? Przed chwilą sprawdziłem jeszcze raz obraz na bębnie i jednak kreska jest już na nim.
    Załączniki:
    • Cienkie paski na wydrukach Brother HL-1250 po wymianie tonera i czyszczeniu bębna skannerWindow.jpg (21.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 3873635
    gandalf.s
    Masz odpowiedź - przepuszcza listwa czyszcząca bęben.
    Tak na przyszłość - jeśli chcesz dokładnie sprawdzić czy bęben stwarza problemy czy może układ grzewczy to najlepiej zrobić symulacje. Zatrzymaj wydruk w polowie i bedziesz miał jak na dłoni co jest przyczyna niewłaściwego obrazu na wydruku bądź kopii.

Teraz wystarczy wymienić moduł bębna i po kłopocie.

Pozdrawiam i życzę sukcesów w serwisie urządzeń.
  • #5 3873914
    kalosh
    Poziom 15  
    gandalf.s napisał:
    Masz odpowiedź - przepuszcza listwa czyszcząca bęben.

Czy to jest ta listwa na górze bębna? Taka z włoskami, głaszcząca go?:)
    gandalf.s napisał:
    Teraz wystarczy wymienić moduł bębna i po kłopocie.

To jest ten cały plastik w którym jest bęben wsadzony?
    gandalf.s napisał:
    Zatrzymaj wydruk w polowie i bedziesz miał jak na dłoni co jest przyczyna niewłaściwego obrazu na wydruku bądź kopii.

Tak też zrobiłem wcześniej i teraz ale wtedy akurat kreska się nie pojawiła - przypadek:)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 3875828
    gandalf.s
    Witam

Listwa czyszcząca bęben wygląda następująco:
    - jest metalowa i mniej wiecej odpowiada długości bębna
    - na metalowej części przyklejony jest trochę węższy przeźroczysty silikonowy pasek

Moduł bębna zbudowany jest następująco:
    - plastikowy korpus w którym osadzona jest rura bębna , listwa i kaseta z tonerem
    Ten właśnie moduł należy wymienić.

Możesz również cały moduł zregenerować. Tutaj masz adres gdzie możesz kupić materiały:
    http://www.agawa.pl/g6.asp?nrs=272&ln=

O listwe zapytaj czy mają na stanie.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 3875919
    kalosh
    Poziom 15  
    Dzięki bardzo. Zobaczymy co z tego wyjdzie;)
  • #8 3883630
    kalosh
    Poziom 15  
    Taka jeszcze wątpliwość mi się zakradła. Skoro listwa zbierająca jest do bani to dlaczego cienki pasek jest na bębnie tylko w momencie drukowania a jeżeli kartka już "wyjdzie górą" to bęben jest czysty?
  • #9 3884243
    gandalf.s
    Teraz się kłania "lekcja" nanoszenia obrazu na kartkę :D
    Jeśli nie wiesz to moge Ci to opisać? Żaden problem.
    Tak na marginesie - jak wydrukujesz jeszcze kilkaset stron to rysa zostanie na trwałe na OPC i będziesz miał do wymiany również bęben.

Pozdrawiam
  • #10 3885704
    kalosh
    Poziom 15  
    No to zawieszam drukowanie na jakiś czas. Co do nanoszenia to wiem jak to się dzieje ale widocznie najpierw chlapnąłem jęzorem a teraz myślę:)

PS.Zrobiłem gruntowne czyszczenie owej listwy i chwilowo kreska zniknęła. Zobaczymy na jak długo:)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z cienkim, jedno-pikselowym paskiem na całej kartce wydruku z drukarki laserowej Brother HL-1250 po wymianie tonera i czyszczeniu bębna oraz "drum corona wire". Pomimo wymiany OPC i czyszczenia różnych elementów, problem utrzymuje się. Dyskusja wskazuje, że przyczyną jest zużyta lub uszkodzona listwa czyszcząca bęben (metalowa listwa z silikonowym paskiem), która przepuszcza toner, powodując powstawanie cienkiego paska na wydruku. Listwa ta jest częścią modułu bębna, który składa się z plastikowego korpusu, rury bębna, listwy czyszczącej i kasety z tonerem. Zalecane jest wymienienie całego modułu bębna lub jego regeneracja. Cienki pasek pojawia się na bębnie tylko podczas drukowania, ponieważ proces nanoszenia obrazu na papier usuwa toner z bębna, co tłumaczy, dlaczego po wyjściu kartki bęben jest czysty. Tymczasowo czyszczenie listwy może zredukować problem, ale ostateczne rozwiązanie to wymiana modułu bębna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA