logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak działa kostka zaciskowa w oprawie świetlówki bez śrub?

uppersilesian 12 Lis 2013 21:41 1920 3
REKLAMA
  • #1 12945466
    uppersilesian
    Poziom 2  
    Dzień dobry,

W nowej oprawie do świetlówek zauważyłem kostkę przyłączeniową, z jaką wcześniej się nie spotkałem - bez śrubek, którymi dokręca się przewody. Domyślam się, że to kostka zaciskowa.
    Proszę mnie uświadomić jak to działa. Wystarczy włożyć przewód w otwór i docisnąć?
    Jest to zapewne operacja odwracalna?
    Teraz, na sucho (bez przewodów) te elastyczne blokady( dźwignie?) nie działają, tzn. nie blokują się.
    Jeśli z każdego gniazda N, ziemia i L "wychodzą" dwa otwory, to ma znaczenie, w który wetknę przewód, czy nie? Muszę (powinienem) w te, w które są wetknięte
    przewody wchodzące do kostki.
  • REKLAMA
  • #2 12945469
    TWK
    Specjalista elektryk
    Ocena: 510
    Są różne rodzaje kostek do łączenia bez śrub. Prosimy o zdjęcie.
  • REKLAMA
  • #3 12945500
    uppersilesian
    Poziom 2  
    Chętnie, ale może już nie dzisiaj.
    Czy to jest tak, że każdy rodzaj kostki zaciskowej działa według innej zasady?

Moderowany przez kkas12:

Kolega w dalszym ciągu jest przekonany, że złośliwą nonszalancją świat zwojuje. \Otóż moderator nie potrzebuje "nagrody" od kolegi za wykonywanie swych czynności.
    Dwa tygodnie odpoczynku od pisania forum i na zapoznanie się z jego regulaminem.
    "Pomoga" tradycyjnie kasuję.

• #4 12945518
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4281
    LinkPatrz pkt. 11.
    Kolega w dalszym ciągu uporczywie dąży do zostania bohaterem we własnym domu.
    Tymczasem zasób wiadomości kolegi w zakresie tematu świadczy o czymś innym.
    Dowodem są trywialne pytania w tym i w poprzednim wątku.
    Ta lampa nie jest przeznaczona do łączenia jej z przewodem giętkim co kolega ma zamiar zrobić, a przewód z wtyczką nie może być innym przewodem jak linką.
    Temat zamykam
REKLAMA