logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć antenę pokojową przez gniazdka antenowe w mieszkaniu?

deny88 13 Lis 2013 12:26 2745 11
REKLAMA
  • #1 12946919
    deny88
    Poziom 10  
    Witam. Jestem początkujący i mam pewien problem.

W każdym z 3 pokoi mam gniazdka antenowe, które pozostały po telewizji kablowej (aktualnie nie mam już kablówki i korzystam z telewizji cyfrowej). W dużym pokoju znajduje się telewizor natomiast antena pokojowa znajduje się w 2 pokoju i jest połączona bezpośrednio kablem antenowym. Problem jest w tym że kabel "idzie" przez całe mieszkanie. Czy jeżeli podłącze kabel antenowy z telewizora do gniazdka antenowego nr 1 i 2 kabel z gniazdka nr 2 do anteny pokojowej to uzyskam sygnał ? Jak podłączyć antenę pokojową przez gniazdka antenowe w mieszkaniu?
  • REKLAMA
  • #2 12947056
    telbod
    Poziom 32  
    Ocena: 239
    Antena aktywna czy pasywna (ma wzmacniacz)? Gniazdka połączone szeregowo (gniazda przelotowe) czy równolegle (gniazda końcowe)? Jak daleko masz do nadajnika? Jaki jest odbiór na tej antenie obecnie (siła i jakość sygnału)?
  • #3 12947285
    deny88
    Poziom 10  
    Antena ma wzmacniacz. Do nadajnika nie wiem ile jest ale obecnie sygnał jest bardzo dobry. Gniazdka również nie wiem w jaki sposób są podłączone
  • REKLAMA
  • #4 12948133
    [QQQ]
    Poziom 17  
    Ocena: 53
    deny88 >>> po prostu sprawdź ( będzie szybciej ) - jako kabla od gniazdka do TV możesz użyć starego kabla VIDEO ( magnetowid - TV ) - jak zaczniesz rozkręcać gniazdka aby sprawdzić jak są połączone dopiero sobie namieszasz ;)
  • #5 12948484
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 12949255
    [QQQ]
    Poziom 17  
    Ocena: 53
    mihal2002 >>> a niby dlaczego jak wejdzie przyzwoitym sygnałem na kawałek kabla i dwa gniazdka ? może wystarczyć a nawet jak nie to będzie miał odpowiedź na pytanie - a jak zacznie rozkręcać gniazdka i "badać" jak są połączone to wtedy mu już na pewno nie zadziała ;)
  • #7 12951350
    deny88
    Poziom 10  
    Dodam że po zdjęciu obudowy gniazdka jest taki rozgałęziacz jak na zdjęciu.

Wyjscia sa puste a do wsejscia jest podłączony kabel który wchodzi w scianę. Zarówno w jednym jak i drugim pokoju. Jeżeli puszcze kabel z tv do wyjscia a w 2 pokoju puszcze z wyjscia do anteny to pójdzie sygnał ?
  • #8 12952000
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 12952510
    deny88
    Poziom 10  
    Spróbowałem i sygnału nie ma. Mieliście rację. Mógłby ktoś tylko mi wytłumaczyć dlaczego nie ma sygnału skoro połączenie jest takie jak na rysunku? Chyba że się mylę co do połączenia.
  • #10 12952572
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #11 12953110
    deny88
    Poziom 10  
    mihal2002 napisał:

Sygnał z anteny podaje się na WEJŚCIE!!! Czyli IN a nie OUT!

A jeżeli zmienie układ na taki jak na rysunku to sygnał może popłynąc ?
  • #12 12953725
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 656
    Witam.
    deny88 napisał:
    A jeżeli zmienie układ na taki jak na rysunku to sygnał może popłynąc ?

Jeżeli podłączasz jeden TV w pokoju a w drugim pokoju antenę, to nie potrzebne są rozgałęźniki a będzie polegało na koncentrycznym połączeniu kabla IN z OUT bez tłumienia sygnału na tym połączeniu (poprzez "beczkę" F).

złącze F - np. http://www.dipol.com.pl/zlacze_f_nakrecane_7_2_mm_100szt__E8008.htm
    "beczka" - http://www.dipol.com.pl/przejscie_gniazdo_f_-_gniazdo_f_E8230.htm

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem anteny pokojowej do gniazdek antenowych w mieszkaniu, gdzie gniazdka pozostały po telewizji kablowej. Antena jest aktywna i sygnał jest dobry, jednak użytkownik nie wie, jak są połączone gniazdka. Po próbie podłączenia sygnał nie działał, co wynikało z błędnego podłączenia - sygnał z anteny powinien być podawany na wejście (IN), a nie na wyjście (OUT). Użytkownicy sugerują, aby zamiast rozgałęźników użyć bezpośredniego połączenia kabli, aby uniknąć tłumienia sygnału. Wskazano również na możliwość użycia złącz F oraz "beczek" do połączeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA