logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Omega + LPG - czy można odłączyć pomkę paliwa????

leeyo 21 Mar 2005 09:31 1416 5
REKLAMA
  • #1 1334307
    leeyo
    Poziom 20  
    Ocena: 32
    Niedawno miałem okazję zobaczyć jak wygląda pompka paliwa, a dokładniej komutator z omegi, ktora ma ponad 350 kkm. Jest on bardzo starty, a wiadomo pompka paliwa (nawet używana) to dość duży koszt! Ponieważ sam mam omegę zacząłem się zastanawiać, czy podczas jazdy na gazie mogę odłączyć pomkę.... Myślałem, żeby na bezpieczniku F16 wstawić przekaźnik, który będzie sterowany z elektrozaworu przy parowniku. W momencie przejścia na gaz automatycznie wyłączy on pompkę paliwa....

Pytanie jednak czy to może tak być - czy np. wtryskiwacze nie wymagają benzyny w celu chłodzenia... albo coś innego....

Pozdrowienia
  • REKLAMA
  • #2 1334337
    zodiak318
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    Możesz śmiało wyłączyć, wtryskiwaczom nic się nie stanie z tego powodu. Jeśli auto jedzie na LPG to czy pompka pracuje czy nie nie ma wpływu na wtryskiwacze. Ważne jest aby auto odpalać na benzynie żeby wtryskiwacze trochę "popracowały".
    Nie jestem tylko pewien czy komputer nie wykaże jakiegoś błędu przy odciętej pompce, choć sądzę że pewnie nie.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 1334343
    leeyo
    Poziom 20  
    Ocena: 32
    W sumie to łatwo sprawdzić czy się nie pojawi błąd - wystarczy na gazie wyłączyć bezpiecznik F16, który zabezpiecza pompkę.....

A co do odpalania na benzynie - to nie ma innej możliwości... Na gazie da się chyba tylko odpalić na instalacji I generacji. W II generacji przełączenie na gaz następuje w momencie osiągnięcia np. 2000 obrotów...
  • REKLAMA
  • #4 1334348
    zodiak318
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    Zgadza się :) .
  • REKLAMA
  • #5 1335811
    Doktorr
    Poziom 35  
    Ocena: 1097
    Zobacz posty archiwalne, na ten temat już V ewangelię napisano.
  • #6 1339524
    lunek
    Poziom 2  
    od dwóch lat jeżdze passatem 18 bez pompki bo spaliłem .W starym roku założyłem nowa.nic się nie stało.
    Niema róznicy.odłączam bezpiecznik nr. 18-pasek ma pod tym pompkę.I Smigam bez bólu.teraz nie spalę.NARA...
REKLAMA