Widze,ze temat sie rozwinal...
Nie wiem czy przed napisaniem zwoich postow czytacie wszystkie,czy tylko ten ostatni...
Na poczatku rozchodzilo sie o wylaczanie pompki,bo moze sie spalic,gdy w baku jest malo paliwa.Teraz posty dotycza tego,ze pompka moze sie spalic,gdy w ogole w baku jest paliwo...
Mysle,ze co do chlodzenia pompki paliwem mozemy sie zgodzic.Jeden z ostatnich postow,ten z relacjami z ogledzin spalonej pompki,chyba wyjasnia dlaczego paliwo nie chlodzi pompki...
Zgodze sie,ze odciecie odplywu paliwa zncznie obciaza pompke.Ja jestem szczesliwym posiadaczem pompki paliwowej z "zaworem bezpieczenstwa" odprowadzajacym nadmiar paliwa spowrotem do baku.
Wiekszosc silnikow gaznikowych miala ten problem z glowy,bo zastosowane w nich pompki membranowe na ogol mialy 3 wyprowadzenia (wejscie,wyjscie i powrot do baku).
W przypdku elektrycznych pompek odsrodkowych spotkalem sie z 2 rozwiazaniami:albo zasilanie pompki odcinane jest przez centralke LPG,albo zastosowany jest 3-drozny elektrozawor paliwa.
Aha,staram sie zrozumiec co mial na mysli kolega grzegorzdr.Zabrzmialo to tak,jakby pompka byla smarowana benzyna i bieg "jalowy",kiedy uklad paliwowy jest pusty, byl najgorszym z przypadkow...
I jeszcze jedno.Jesli mowie zle,prosze o poprawienie mnie,ale czy nie ma w ukladzie paliwowym czegos na wzor zaworu zwrotnego zapobiegajacemu cofaniu sie paliwa?Wydaje mi sie,ze jest...