logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Śmigłowiec gyro - przechylanie po kraksie, możliwe uszkodzenia wału?

fantasta 14 Lis 2013 18:41 3531 17
REKLAMA
  • #1 12951835
    fantasta
    Poziom 29  
    Ocena: 100
    Witam.

Mam problem z małym helikopterkiem. Cały czas latał bardzo dobrze. Mieliśmy z młodym mała krakse z lampa i od tego czasu ma problem. Jak go podniosłem to wyczepione były 2 laczniki tej przeciwwagi na górnym skrzydle. polaczylem spowrotem lecz nic to nie pomogło.

Staruje, szybko przechyla sie do przodu lub na bok, lapaty górnego skrzydła z balanserem sie zdażają i podłoga.

Co mogło sie uszkodzić? Nic nie widzę aby było połamane. Może wygiął sie wał i za bardzo teraz bije na boki?

• REKLAMA
  • #2 12953057
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1169
    Sprawdź czy snapy (elementy łączące wirnik z flybarem -tą "przeciwwagą". nie spadły z tych kulek, na których są zaczepione. Od razu widać, że poziom flybara nie jest przenoszony na wirnik pod nim. Albo zerwało się samo mocowanie flybara i nie trzyma się on wału, albo snapy nie są dobrze zaczepione. Tam wszystko musi być sztywno, żeby każdy ruch "przeciwwagi" był przenoszony na wirnik górny.

Flybar wirując, na zasadzie żyroskopu, przybiera płaszczyznę poziomą. Jego ruch jest przenoszony na wirnik górny, który również wówczas jest poziomy. Stabilizuje to cały śmigłowiec, w sposób mechaniczny.

Jeżeli ten układ nie pracuje poprawnie, to i lot nie będzie poprawny, bo ta elektronika i sposób sterowania tym modelikiem, nie są w stanie tego zrekompensować.

Żeby wszystko działało, flybar musi być sztywno osadzony na wale, żeby obracał się tylko w płaszczyźnie góra-dół, bez odchyłek na boki. Snapy muszą sztywno przenosić ten ruch na wirnik. Znajdź luz - znajdziesz przyczynę.
  • #3 12953199
    fantasta
    Poziom 29  
    Witam.

Dzięki za podpowiedzi.
    Te laczniki jak wcisne je mocno, to wtedy flybar sztywno stoi lecz zrobi kilka obrotów i zaraz wracają do pozycji bardziej luźnej. Na zdjęciu widać jak z jednej strony jest mocniej a z drugiej luźniej.

Myślałem aby może trochę przytopic te kulki aby z nich nie spadaly. Niestety jest to nieodwracalne.

Ten helikopter był kupiony jakies 2 lata temu na allegro i nawet nie ma na nim żadnego producenta. Czy te części wyglądają może jakoś podobnie do jakiś znanych aby zamówić coś podobnego?
  • #4 12953745
    wojtek 9007
    Poziom 40  
    Ocena: 845
    Witam - ten helikopterek to napewno Syma S107 G. Ten element -snap ma symbol
    S107-04. Jest do kupienia tu
    http://www.gimmik.pl/sprzaczka-115mm-s10704-p-3024.html

Dodano po 1 [minuty]:

Dodano po 2 [minuty]:

Prawidłowo założony snap musi obejmować przegub kulowy tak jak na fotce.
  • #5 12953998
    fantasta
    Poziom 29  
    Dzięki za rozszyfrowanie modelu.
    Całe szczęście jest to jakiś producent i można dostać części, pełno ich na allegro.

Co do awarii. Jak założę te łączniki jak na fotce powyżej to pierwszy start i przechyla go na boki, łopaty się zderzają i gleba. Łączniki są powypinane.
    Wydaje mi się jednak że wał jest skrzywiony, bije na boki i wszystko psuje.

Zaraz sobie łopaty rozkręcę i zobaczę czy ma bicie.
  • REKLAMA
  • #6 12954059
    wojtek 9007
    Poziom 40  
    Ocena: 845
    Witam - stabilizator tez można wypiąć i zaobserwować czy wał ma bicie.
    Jeżeli łopaty się zderzały to mogą być uszkodzone - radzę je wymienić na nowe
    albo wyważyć.
    Pozdrawiam.

Dodano po 1 [minuty]:

• REKLAMA
  • #7 12954067
    fantasta
    Poziom 29  
    Nie wyglądają na uszkodzone.
    Zdazaly sie górne łopaty z flybarem.
  • #9 12954232
    fantasta
    Poziom 29  
    tzok Dzięki za podpowiedz.
    Ulamane są te trzpienie od śmigła dolnego.

Nie zwróciłem na to uwagi. Są tak ulamane że zostały w mocowaniu śmigła a na wale nie widać nawet sladu że coś tam było. Ciekawilo mnie jak to lata z luznym śmigłem :-D
  • REKLAMA
  • #10 12954275
    tzok
    Ocena: 6451
    Dlatego o to pytałem, miałem to samo, dorobiłem sobie te mocowania z drutu aluminiowego... zeszlifowałem go na taki kształt:
     _______
    |       '----,
    |_______,----'

Nawierciłem otwory w tym plastiku i je osadziłem na wcisk cieńszym końcem.
  • #11 12954295
    fantasta
    Poziom 29  
    Już zamówiłem nowy wał, bo jak pisałem wcześniej mam wrażenie że ma bicie.
    Ale dzięki za info. Po wymianie, naprawie go w podobny sposób i będzie na zapas.
  • #12 12954377
    Madrik
    Nie warto. Nie wyważysz tak idealnie dwóch elementów dorabianych ręcznie. pojawi się bicie na wirniku, którego nie będziesz mógł skasować.
    Przy takich prędkościach,siła odśrodkowa robi swoje i setne części grama, nagle okazują się bardzo ciężkie...
  • #13 12955189
    tzok
    Ocena: 6451
    Tak niewielka masa tak blisko osi wirnika nie ma istotnego wpływu na wyważenie, fabryczne elementy wcale nie są jakoś super wyważone, a sam model potrafi latać z wyszczerbioną łopatą wirnika... przecież to ułamek masy stabilizatora.
  • #14 12966226
    fantasta
    Poziom 29  
    Mam jeszcze pytanie, czy ten wał można normalnie wyciągnąć, czy trzeba wszystko rozkręcać?
  • #15 12966293
    Madrik
    Powinien być przykręcony na dole do zębatki napędowej, którą trzeba ściągnąć potem tylko wybić z łożysk (o ile w ogóle są jakieś, bo w tej klasie różnie bywa...).
  • #16 12966302
    fantasta
    Poziom 29  
    Raczej nie ma. Nowy wał ma radelko na samym dole czyli jest wcisniety w zebatke i tyle. zastanawiam sie tylko czy rozkrecac czy tak na żywca go wyrwać :-)
  • #17 12979971
    1 PAWEL
    Poziom 42  
    Ocena: 1363
    Według mnie nie opłaca się naprawiać elementów tylko wymiana na nowe części.
    Polecam model SYMA S36 NADAJNIK 2,4Ghz.
    Posiada odcięcie zasilania podczas uderzenia w przeszkodę, oraz bardzo dobry zasięg aparatury. W przypadku 107 gubi zasięg że względu na rodzaj transmisji sterowania na podczerwień gdzie światło słoneczne jest przeszkodą.
    Męczyłem się z naprawą 107 dopiero model SYMA S36 daje trochę możliwości polatania bez napraw. Obejrzyj przy okazji zębatki silników od napędu łopat zwłaszcza luzy między zębne na obu przekładniach - bicie kół

• #18 12980118
    fantasta
    Poziom 29  
    Wymieniłem tylko sam plastik na górze wału, w którym są zamocowane łopaty. Póki co lata. ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z małym helikopterem, który po kraksie z lampą zaczął przechylać się do przodu lub na bok. Po sprawdzeniu, okazało się, że luźne łączniki flybara nie przenoszą ruchu na wirnik, co wpływa na stabilność lotu. Użytkownik podejrzewa, że wał mógł się wygiąć, co powoduje bicie. W trakcie dyskusji podano, że helikopter to model Syma S107 G, a uszkodzone elementy można zamówić. Użytkownik wymienił uszkodzone części, a po naprawie helikopter zaczął latać poprawnie. Zasugerowano również, że lepiej wymieniać uszkodzone elementy na nowe, zamiast próbować je naprawiać.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA