logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bascom zamyka się przy programowaniu Attiny2313 przez USBasp - co robić?

colin578 14 Lis 2013 18:58 909 4
REKLAMA
  • #1 12951934
    colin578
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Witam, kupiłem dzisiaj programator USBasp cable i chcę wykonać lampkę RGB na Attiny2313, jednak nie mogę wgrać programu to Attiny. Bascom wykrywa układ, wczytuje program, i nagle program zamyka się. Programuje przez podstawkę z kwarcem 16Mhz i dwoma kondensatorami 22pF. Dokładniej po czym program się resetuje na zdjęciu (pasek dochodzi do końca i zamyka okno) z tego co czytałem powinno wyświetlić jakieś powiadomienie o sukcesie.

Bascom zamyka się przy programowaniu Attiny2313 przez USBasp - co robić?

Jeszcze jedno pytanie, czy to jakaś różnica, czy najpierw ustawie fusebity, czy wgram plik xxx.bin

Proszę o pomoc i wyrozumiałość, to moje pierwsze podejście do programowania.
  • REKLAMA
  • #2 12952119
    yokoon
    Poziom 29  
    Ocena: 144
    Witam.

Używam tą samą wersję Bascoma pod Win XP, działa prawidłowo.

Nie napisałeś czy w Twojej sytucji mikrokontroler zostaje zaprogramowany.
  • REKLAMA
  • #3 12952169
    colin578
    Poziom 17  
    Teraz nie mogę tego stwierdzić, ponieważ płytka właśnie się trawi. Można to odczytać przez program? Jak chcę spróbować go jeszcze raz zaprogramować to po wciśnięciu polecenie identify mam wszędzie "F"

To może być potrzebne. na programatorze założyłem zworkę SLOW SCK, bez tego rozpoznawało układ, ale nie mogło go dodać.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 12952309
    yokoon
    Poziom 29  
    Ocena: 144
    colin578 napisał:
    Teraz nie mogę tego stwierdzić, ponieważ płytka właśnie się trawi. Można to odczytać przez program? Jak chcę spróbować go jeszcze raz zaprogramować to po wciśnięciu polecenie identify mam wszędzie "F"

To może być potrzebne. na programatorze założyłem zworkę SLOW SCK, bez tego rozpoznawało układ, ale nie mogło go dodać.

Identify odczytuje sygnaturę uK.

Odczytujemy program uK za pomocą niebieskiej strzałki.

Czy przed programowaniem procka ?
    - kasujesz pamięć flash.
    - resetujesz procka (ostatania ikonka po prawej stronie) czerwone kółko.
  • #5 12952335
    colin578
    Poziom 17  
    Dziękuję :) układ chyba jest zaprogramowany. Płytka już prawie się wytrawiła jak ją złożę to zobaczę czy układ działa :D

Układ działa, włączył się od pierwszego strzału :) dziękuję za pomoc, temat zamykam.
REKLAMA