logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

termostat honeywell - termostat zakrecony,grzejnik wlacza sie przy otw oknie

Marlena Kubat 17 Lis 2013 10:12 25695 6
REKLAMA
  • #1 12960991
    Marlena Kubat
    Poziom 2  
    Witam,
    Ja wyzej, kiedy uchylam czy otwieram okno, aby przewietrzyc mieszkanie termostat Honeywell, ustawiony na 0, sam otwiera doplyw cieplej wody do grzejnika. I to jest problem: jestem w trakcie remontu i potrzebuje czesciej wietryc mieszkanie. Czy ktokolwiek z Was potrafilby udzielic mi rady, jak zablokowac/wylaczyc ten samoczynny przeplyw ciepla? Dodam, iz tylko w jednym pomieszczeniu mam ten problem.
    Hydraulik ze spoldzielni byl juz z piec razy i twierdzi, ze nic sie nie da zrobic, ale kiedy zapytalam dlaczego w innych pomieszczeniach tak sie nie dzieje nie potrafil odpowiedziec. W ciagu trzech tygodni odczyt na podzielnikach ciepla wzrosl o ponad 100 jednostek.
  • REKLAMA
  • #2 12961195
    Nargo
    Poziom 23  
    Ocena: 206
    Ustawiasz na 0 czy na gwiazdkę, jaka jest temperatura powietrza wpadającego przez okno, czy głowica jest na przeciągu.
    poszukaj po instalatorach, może któryś ma kapturek na zawór to sobie na czas remontu zdemontujesz głowicę a założysz kapturek i zrobisz zwykły zawór.

Tu masz przykładową notę katalogową
  • REKLAMA
  • #3 12961243
    Marlena Kubat
    Poziom 2  
    Ustawiam na 0, glowica pod parapetem, okno uchylone, nie otwarte na osciez. Temperatura w mieszkaniu 20st i wiecej (chodze w t-shircie), blok ocieplony, w mieszkaniu na scianach karton-gips. Temperatura powietrza z zewnatrz - jak na dworze przy obecnej pogodzie. Dodam jeszcze, ze mieszkanie mam na ostatnim pietrze, ale od strony poludniowej, wiec zawsze jest cieplo i slonecznie.
    Dziekuje za rade, sprobuje kupic gdzies ten kapturek na zawor.
  • REKLAMA
  • #4 12962407
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1542
    Jeżeli w mieszkaniu jest +20 stopni a przy ustawieniu pokrętła na "0" kaloryfer się włącza od otwartego okna, to prawdopodobnie głowica jest wadliwa. Przy ustawieniu "0" zwykle jest odłaczony kaloryfer nawet przy bardzo niskiej temperaturze pomieszczenia (ustawienie * oznacza właczenie gdy temperatura w pomieszczeniu spadnie poniżej 5 czy 6 stopni, w zależoności od marki głowicy i ma na celu zapobieżenie zamarznięcia instalacji). Obecnie temperatury nie są jeszcze zbyt niskie, więc nawet, gdyby głowica znajdowała się na zewnątrz (a więc poza pomieszczeniem, na wolnym powietrzu), to w położeniu "0" powinna zamykać grzanie. Owszem, na czas remontu można zamiast głowicy dać kapturek.
  • REKLAMA
  • #5 12962435
    Marlena Kubat
    Poziom 2  
    Dziekuje za odpowiedz. Wynika z tego, ze powinnam wnioskowac w spoldzielni o wymiane glowicy? Na razie zakrylam glowice niewielka torba termiczna, szczelnie zamknieta i... dziala. W kazdym razie takie rozwiazanie mnie nie satysfakcjonuje, wiec od jutra zaczynam kolejna bitwe w spoldzielni.
  • #6 13586706
    w_pepe
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Witam
    Tak jak kolega pisał spróbuj w spółdzielni ale z tego co pamiętam to te zawory ciekły i spółdzielnia to naprawiała a z głowicami nic się nie działo.
  • #7 15826450
    Marlena Kubat
    Poziom 2  
    Zamykając wątek: napisałam pismo do Prezesa Spółdzielni i głowice mam już wymienione. Dziękuję za wszelką pomoc :-)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z termostatem Honeywell, który automatycznie włącza dopływ ciepłej wody do grzejnika, gdy okno jest uchylone, mimo ustawienia na 0. Problem występuje tylko w jednym pomieszczeniu, co budzi wątpliwości co do sprawności głowicy termostatycznej. Użytkownik rozważa wymianę głowicy oraz zastosowanie kapturka na zawór na czas remontu. Po kilku próbach z hydraulikiem, który nie potrafił wyjaśnić różnic w działaniu w innych pomieszczeniach, użytkownik postanawia napisać pismo do spółdzielni. Ostatecznie głowice zostały wymienione, co rozwiązało problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA