logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kaloryfer zimny lub gorący. Wymiana głowicy oraz wkładki nic nie dała. Co robić?

budziu1 26 Lut 2022 08:19 3603 12
REKLAMA
  • #1 19905420
    budziu1
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    Witam.

Mam kłopot z kaloryferem. Od jakiegoś czasu nie da się wyregulować go głowicą termostatyczną. Jest albo zimny albo gorący. Wymiana głowicy oraz wkładki termostatycznej nic nie dała. Kryzowanie oraz płukanie grzejnika również nie pomogło.

CO jest zasilane Junkersem z programatorem auraton tucana.

Co jeszcze tutaj można zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 19905450
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6617
    Jeżeli całkowicie zamkniesz to zimny. Jeżeli otworzysz na full to gorący. Znajdź pośrednie położenie zaworu. Wystarczy prosty. Nie potrzeba stosowania jakichś skomplikowanych wynalazków (wkładki, głowice, kryzowanie, płukanie) w jakim jak widzę lubujesz się.
  • REKLAMA
  • #3 19906608
    panzewsi
    Poziom 24  
    Ocena: 164
    Kolego co Ty kombinujesz? Tak ma być. Nie rób żadnych kryz, tylko ustaw głowicę na 3,5 i w ogóle do niej się nie dotykaj. Głowica termostatyczna działa tak, że po osiągnięciu zadanej temperatury pomieszczenia zamyka powoli przepływ wody i grzejnik robi się zimny. Jak pomieszczenie się wychłodzi to go otwiera i tak dokoła. Tu nie chodzi o temperaturę grzejnika, tylko pomieszczenia. Jak chcesz regulować temperaturę grzejnika to do zaworu jest zawsze dołączony taki plastikowy korek i nim możesz sobie wyregulować temperaturę grzejnika, tylko po co?
  • REKLAMA
  • #4 19906745
    sylba
    Poziom 19  
    Ocena: 54
    panzewsi napisał:
    Głowica termostatyczna działa tak, że po osiągnięciu zadanej temperatury pomieszczenia zamyka powoli przepływ wody i grzejnik robi się zimny.

A to bardzo ciekawe, tyle tylko, że właśnie tak nie jest.
    Głowica ma za zadanie regulować otwarcie zaworu grzejnikowego tak by temperatura w pomieszczeniu była stała, to znaczy:
    - jeśli ustawisz na głowicy temperaturę np. 21 C (trzeba popatrzeć na instrukcję głowicy jakie oznaczenie odpowiada tej temperaturze - przykład poniżej)
    Kaloryfer zimny lub gorący. Wymiana głowicy oraz wkładki nic nie dała. Co robić?
    to przez zawór grzejnikowy powinno przepływać tyle wody grzewczej by utrzymać w pomieszczeniu zadaną temperaturę.
    Jeśli teraz temperatura w pomieszczeniu wzrośnie ponad nastawioną wartość, to głowica powinna przymknąć zawór grzejnikowy. Całkowite zamknięcie zaworu nastąpi zazwyczaj jeśli temperatura w pomieszczeniu wzrośnie o 2C.
    budziu1 napisał:
    Od jakiegoś czasu nie da się wyregulować go głowicą termostatyczną. Jest albo zimny albo gorący.

Tak jak napisałem, głowica nie reaguje na temperaturę grzejnika, ale na temperaturę powietrza w pomieszczeniu. Skoro grzejnik jest gorący to dlatego, że przepływa przez niego gorąca woda. Czy gorący grzejnik oznacza zbyt wysoką temperaturę w pomieszczeniu?
    Napisz coś więcej o parametrach wody w instalacji, jaka temperatura wody wychodzącej z kotła, jakie zawory grzejnikowe i jakie głowice, czy kocioł ma automatykę pogodową.
  • #5 19906783
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1732
    Pytanie na początku powinno być - mieszkanie, czy dom?
    Bo jeśli mieszkanie, to "termostaty" na grzejnikach są niepotrzebne, wystarczy zawory zostawić w pozycji "MAX" i zwykły sterownik pokojowy.
    Jeśli dom, to termostaty i sterownik pogodowy, bo do ogrzania będą różne strefy komfortu.
  • REKLAMA
  • #6 19906807
    Broonzy
    Poziom 16  
    Ocena: 37
    Cały pozorny "problem" bierze się stąd że kaloryfer (zwłaszcza tradycyjny żeliwny) ma dużą bezwładność cieplną.
    Rano w pokoju mam 18 stopni, włączam kaloryfer termostatem "do dechy" i za 15 minut mam w pokoju 19,5 stopnia.
    wtedy całkowicie wyłączam kaloryfer i po 20-stu minutach mam w pokoju 20 stopni.
    Taki sposób nie jest oszczędny, ale pozwala najszybciej uzyskać temperaturę 20 stopni w pomieszczeniu.
    Kiedy temperatura w pokoju zacznie powoli opadać wtedy ustawiam termostat na to "czarne kółko" które zaleca producent dla utrzymywania stałej, pokojowej temperatury.
    Za jakieś pół godziny zaglądam do pokoju i jeśli mam powyżej 20 stopni to odrobinkę skręcam w prawo termostat, a jeśli jest poniżej 20 stopni to odrobinkę przekręcam termostat w lewo.
    Po godzinie znów sprawdzam temperaturę w pokoju i powinno być 20 stopni, jeśli nie jest to bardzo precyzyjnie zmieniam ustawienie termostatu.
    Nie sugeruj się temperaturą samego grzejnika, działanie termostatu (podobnie jak w lodówce czy żelazku) jest 2-stopniowe, czyli "włącz/wyłącz".
    Jeśli takie "ustawianie" termostatu zrobisz porządnie 1 raz, to później możesz od razu ustawić właściwe położenie pokrętła termostatu dla utrzymania temperatury 20 stopni w pokoju.
    :)
  • #7 19907152
    panzewsi
    Poziom 24  
    sylba napisał:
    panzewsi napisał:
    Głowica termostatyczna działa tak, że po osiągnięciu zadanej temperatury pomieszczenia zamyka powoli przepływ wody i grzejnik robi się zimny.

A to bardzo ciekawe, tyle tylko, że właśnie tak nie jest.

Kolego sylba właśnie, że tak jest. Jak pomieszczenie osiągnie zadaną temperaturę (uwzględniając histerezę) to głowica zamyka zawór i otwiera jak temperatura spadnie, po to właśnie jest. Tylko są tu jeszcze inne kwestie, mianowicie Autor pisze, że raz grzejnik jest gorący, a raz zimny - moim zdaniem ma za wysoką temperaturę na kotle. Przy gazowych kotłach kondensacyjnych sztuka polega na tym, żeby ustawić na kotle jak najniższą temperaturę i moc, żeby kocioł pracował jak najdłużej bez wyłączania (taktowanie). Wtedy grzejnik nie będzie raz zimny, a raz gorący, tylko ciepły, temperatura stabilna i najmniej ciepła pójdzie w komin. U mnie się to sprawdza. Dobrze gdy kocioł ma jak najniższą moc minimalną - trzeba na to zwróć uwagę przy zakupie. Przy obecnych temperaturach mój ma ustawione ok 40 stopni i jest w sam raz. Jeszcze odnośnie termostatów - jeśli np pokój jest od południa, świeci słońce i jest w związku z tym ciepło, to grzejnik się nie włącza i tak ma być. Ważne też, żeby głowica nie była niczym zasłonięta, bo wtedy nie mierzy prawidłowo temperatury pomieszczenia.
  • #8 19908470
    sylba
    Poziom 19  
    panzewsi napisał:
    Jak pomieszczenie osiągnie zadaną temperaturę (uwzględniając histerezę) to głowica zamyka zawór i otwiera jak temperatura spadnie, po to właśnie jest.

Powtórzę, tak właśnie nie jest. Zawór grzejnikowy i głowica termostatyczna to regulator proporcjonalny, a nie dwustanowy on-off.
    Gdy temperatura w pomieszczeniu ma ustaloną wartość (ustawioną na głowicy termostatycznej) ilość ciepła oddawanego przez wodę grzewczą w grzejniku jest równa ilości ciepła traconego do otoczenia więc przez grzejnik musi przepływać woda (mniej lub więcej zależnie od jej temperatury).
    panzewsi napisał:
    ... są tu jeszcze inne kwestie, mianowicie Autor pisze, że raz grzejnik jest gorący, a raz zimny - moim zdaniem ma za wysoką temperaturę na kotle. Przy gazowych kotłach kondensacyjnych sztuka polega na tym, żeby ustawić na kotle jak najniższą temperaturę i moc, żeby kocioł pracował jak najdłużej bez wyłączania (taktowanie). Wtedy grzejnik nie będzie raz zimny, a raz gorący, tylko ciepły, temperatura stabilna i najmniej ciepła pójdzie w komin.

Co ma piernik do wiatraka? Co ma wspólnego kondensacja, taktowanie kotła lub temperatura wody grzewczej z pracą głowicy termostatycznej, która reaguje (przynajmniej powinna) na temperaturę powietrza w pomieszczeniu, a ta zmienia się zazwyczaj bardzo wolno.

Wracając do opisywanego przypadku - jeśli gorące grzejniki powodują zamknięcie zaworu grzejnikowego, to moim zdaniem, może to być spowodowane:
    - niewłaściwym montażem głowicy, w sposób lub miejscu narażonym na bezpośrednie oddziaływanie grzejnika;
    - niewłaściwie dobraną do zaworu grzejnikowego głowicą;
    - niewłaściwą nastawę wstępną zaworu grzejnikowego (niewielka zmiana temperatury pomieszczenia powoduje zamknięcie zaworu).
  • #9 19909827
    budziu1
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    Matko jedyna!

Czytam wpisy niektórych z Was i za głowę się łapie.

Wydawało mi się, że w prosty i jasny sposób napisałem o co mi chodzi, ale jak widać "na załączonym obrazku" myliłem się. Może w takim razie wyjaśnię to w bardziej łopatologiczny sposób.

Głowica termostatyczna prawidłowo działa tak że jak nastawiasz na:
    1 - grzejnik zimny
    2 - grzejnik letni
    3 - grzejnik ciepły
    4 - grzejnik bardzo ciepły
    5 - grzejnik gorący

To jest napisane w bardzo dużym uproszczeniu. W ten sposób działają WSZYSTKIE MOJE GRZEJNIKI W CAŁYM DOMU A JEST ICH 7. Ósmy grzejnik tak nie działa. Działa on tak, że jak przekręcę prawie na 3 to jest zimny. Jak dam 3 to słyszę jak leci woda i za chwilę jest gorący. Stąd moje pytanie - dlaczego ten jeden grzejnik tak działa, a reszta ma pełną regulację i mogę je nastawić na letni, ciepły lub gorący itd.

Może teraz pójdzie nieco łatwiej? Dodam jeszcze, że ten sam grzejnik pracował kiedyś normalnie. Zanim ktoś napisze kolejną "ZŁOTĄ PORADĘ..." to bardzo proszę o ponowne przeczytanie tego co napisałem we wstępie (na samej górze), żeby przeczytać co już testowałem. Coś czuję jednak, że skończy się na hydrauliku, choć mam nadzieję, że znajdzie się profesjonalista który mnie zaskoczy.

Pozdrawiam
  • #10 19909848
    panzewsi
    Poziom 24  
    Kolego budziu1 moim zdaniem głowica zachowuje się normalnie. Jak masz w pomieszczeniu zimno, i dasz na 3 to otwiera ona zawór do końca, aż pomieszczenie osiągnie zadaną temperaturę, a potem będzie się przymykać. Może masz za wysoka temperaturę na kotle i dlatego grzejnik jest gorący. Te cyfry na głowicy nie są do ustawiania temperatury grzejnika tylko pomieszczenia. Temperaturę grzejnika ustaw na kotle. A może Ty masz na grzejnikach zwykłe zawory, a na tym jednym głowicę termostatyczną?
    To jest zawór, którym można ustawić temperaturę na grzejniku:
    To jest głowica termostatyczna, która reguluje temperaturę pomieszczenia:

Bo jakby coś było z rurami, to by pewnie nie grzało wcale.
  • #11 19909856
    arigato
    Poziom 28  
    Ocena: 85
    A czy kolega miał uprzejmość zmierzyć temperaturę w opisanym pomieszczeniu?
    Mam wrażenie, że kolega bawi się z nami w zgaduj-zgadulę. Mówisz - tak? - a co powiesz na to kiedy to będzie inaczej niż do tej pory myślałeś?
    Dorośnijmy i jednak zacznijmy odpowiadać za czyny własne.
    Pytanie podstawowe - kolega walczy z temperaturą grzejnika czy też z temperaturą pomieszczenia?
  • #12 19909872
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1075
    budziu1 napisał:
    Głowica termostatyczna prawidłowo działa tak że jak nastawiasz na:
    1 - grzejnik zimny
    2 - grzejnik letni
    3 - grzejnik ciepły
    4 - grzejnik bardzo ciepły
    5 - grzejnik gorący

Nie, tak nie działa sprawna głowica termostatyczna. Tak działa zwykły zawór, ew. tak może działać uszkodzona głowica termostatyczna.
  • #13 19909945
    sylba
    Poziom 19  
    budziu1 napisał:
    Może teraz pójdzie nieco łatwiej? Dodam jeszcze, że ten sam grzejnik pracował kiedyś normalnie. Zanim ktoś napisze kolejną "ZŁOTĄ PORADĘ..." to bardzo proszę o ponowne przeczytanie tego co napisałem we wstępie (na samej górze), żeby przeczytać co już testowałem. Coś czuję jednak, że skończy się na hydrauliku, choć mam nadzieję, że znajdzie się profesjonalista który mnie zaskoczy.

Po co w takim razie opowiadasz te historie na forum. Idź od razu do hydraulika. Zaoszczędzisz czas.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kaloryferem, który nie reaguje na regulację głowicą termostatyczną, działając jedynie w trybie zimnym lub gorącym. Wymiana głowicy i wkładki termostatycznej, a także kryzowanie i płukanie grzejnika nie przyniosły efektów. Użytkownicy forum wskazują, że głowica termostatyczna powinna regulować przepływ wody w zależności od temperatury w pomieszczeniu, a nie samego grzejnika. Sugerują, że problem może wynikać z niewłaściwego ustawienia temperatury na kotle lub z błędnego montażu głowicy. Wskazują również na różnice w działaniu grzejników w zależności od ich konstrukcji oraz na znaczenie odpowiedniego ustawienia zaworów. W przypadku dalszych problemów zalecają konsultację z hydraulikiem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA