logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

FritzBox7170 - Serwer SIP Netia problem z rejestracją

yeezior 22 Lis 2013 17:47 4857 24
REKLAMA
  • #1 12980796
    yeezior
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam!
    Posiadam router FritzBox 7170, i chce uruchomić na nim VoiP netii. Czy ktoś może przerabiał podobny temat? Bo u mnie próbowałem już różnych konfiguracji, serwerów dostępowych i formatów wpisywania nazwy użytkownika i hasła i fritz nie chce zarejestrować się na serwerze... O dziwo, aplikacja typ soft phone loguje się bez żadnego problemu. Sam fritz też bez problemu loguje się na innym operatorze VoiP...
  • REKLAMA
  • #2 12980879
    freetz_master
    Poziom 31  
    Ocena: 156
    Mozesz jasniej?
    Netia jako operator voip czy netia jako dostawca internetu?
  • #3 12981076
    yeezior
    Poziom 11  
    Jako operator Voip. Netia świadczy usłgę telefoniczną po VoiP-ie. Musiałem wyciągnąć sobie dane to konta SIP z tego "ich" urządzenia. Internet też jest w netii ale z tym nie ma problemu, wpisuję dane rejestracji i fritz "łączy" się z internetem bez problemu... Tylko tego serwera SIP nie mogę ogarnąć... Cel jest taki że chce się przesiąść całkowicie z urządzenia netii na fritza...
    Aha, w logach "remote site not responding" po wpisaniu tych samych danych rejestracyjnych co do softphona... Nie wiem jak to ugryźć...
  • #4 12981141
    freetz_master
    Poziom 31  
    Pokaz screena, co wpisałes w parametrach.

Jak autentyfikujesz sie w softphonie?
  • #5 12981289
    yeezior
    Poziom 11  
    napisze, bo nie ma mnie aktualnie w domu... Screen bedzie jutro....
    Fritz box: numer internetowy : 41274xxxx
    login 041274xxxx
    rejestrator foncpe.netiangn.pl
    serwer foncpe.netiangn.pl
    hasło sprawdzałem poprawność chyba z 50 razy, kopiuj wklej itd...
    Próbowałem razem z opcją "use telefon number..." i bez niej...
    Tych samych danych użyłem do softphona i od razu się zalogował. Pytasz o metodę autentyfikacji? Odpaliłem softphona nazywa się bodajże 3cx i w kreatorze podałem dane logowania... nic więcej nie zmieniając...

Dodano po 3 [minuty]:

Aha, dane do logowania są żywcem przepisane z routera netii (zyxel 2602r-D1A) Tyle że w tym routerze był jeszcze zadany port 5060...

Dodano po 4 [minuty]:

fw fritza 58.04.82 ale próbowałem też na 04.84....
  • #6 12982307
    freetz_master
    Poziom 31  
    yeezior napisał:

fw fritza 58.04.82 ale próbowałem też na 04.84....

Najlepszy jest niemiecki 04.87. Jaki Annex?
  • #7 12982701
    yeezior
    Poziom 11  
    oryginalny annex a bez przeróbek wydaje mi się ze to nie jest problem fw....

Dodano po 14 [minuty]:

Myślisz żeby go zainstalować i spróbować jeszcze? A on da się w ogóle jeżeli oryginalnie był soft angielski? Wydaje mi się że problem może polegać na tym ustawieniu serwara... Może coś związane z tym portem 5060... Nikt nie próbował zmienić routera Netii na jakiś inny???
  • REKLAMA
  • #8 12982761
    freetz_master
    Poziom 31  
    To znasz?
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2471634.html

nie wiem, jak to w netii działa, ale moze podobny problem jak w orange.

1. W orange nie mozna zarejestrowac jednoczesnie numeru na kilku urzadzeniach: albo skrzynka a, albo b, albo softphone
    -> wymelduj numer na softphonach

2. Procze pokazac 1:1 jak zrobiłes konfiguracje na fritzu.
    wwytnij dane osobowe, ale tak, zeby bylo widac, co jest i gdzie

3. czy moglbys pokazac screena, jak to było na zyxelu?

4. zamiast
    serwer foncpe.netiangn.pl
    sprobuj
    foncpe.netiangn.pl:5060

niby bez portu jest domyslny 5060, ale kto wie?
  • #9 12982904
    yeezior
    Poziom 11  
    freetz_master napisał:

Znam temat... Robiłem to nieco inaczej, bo ja mam kompletne dane do logowania, bez niepotrzebnych kombinacji i domyślania się...

Dodano po 3 [minuty]:

Fritz:

Dodano po 3 [minuty]:

Zyxel:
    FritzBox7170 - Serwer SIP Netia problem z rejestracją FritzBox7170 - Serwer SIP Netia problem z rejestracją

Dodano po 6 [minuty]:

Aha, wiem że nie można na kilku urządzeniach jednocześnie. Wszystko inne było wylogowane i od łączone... No i oczywiście próbowałem też :5060... Zastępowałem też foncpe.netiangn.pl przez czyste IP... IP:5060... I wszystko lipa... A chyba jak dobrze kojarzę to w orange można na kilku urządzeniach... Do 5 chyba, różne loginy chyba są, ostatnia cyfra inna czy jakos tak... W Netii nie ma takiej opcji... Nie ma nawet opcji na tel przez voip na innym urządzeniu niż ich zyxel... Ale, kiedyś nie takie rzeczy się robiło... ;)
  • Pomocny post
    #10 12982998
    freetz_master
    Poziom 31  
    Co wypluwa komunikat systemowy odnosnie rejestracji telefonu?

Jak rzut na tasme proponuje cie firmware 04.87 z Annexem A, tyle, ze po niemiecku. Jestem przekonany, ze diabel jest pogrzebany w parametrach typu
    "Use additional connection..."
    gdzie obecnie u ciebie jest to nieaktywne.
    Problem w tym, ze te ustawienia w Zyxelu do voipa sa juz byc moze w firmware tej bramki, ale ich nie widać.
    A probowałes Authentifiction stad
    https://obrazki.elektroda.pl/8941835600_1385203248.jpg

wpisac tu?
    "use additional..."
    https://obrazki.elektroda.pl/3306862300_1385203192.jpg

Do tego moze jeszcze trzeba pogmerac w ustawiebiach ATM?
    Dla netii jest ponoc kilka opcji, w zaleznosci jaki sie ma internet.
    http://www.pomagam.net/pliki/Reczna_konfiguracja_polaczenia_na_routerze_NetiaSpot.pdf
    http://www.netia.pl/pomoc_dla_domu,temat,11674,parametry-konfiguracyjne-dla-routerow.html
  • #11 12988826
    yeezior
    Poziom 11  
    No i sprawdziłem twoje pomysły... Atm ustawione na sztywno, tak jak netia pisze, nie auto, chociaż w auto internet działał... Wpisałem te ustawienia do "use additional conection..." i efekt był taki że rozłączyło mi internet... Ale po chwili był już z powrotem...
    Logi "registration of internet numer failed. Remote site not responding. Timeout." I melduje tak ok 3, 4 komunikatów, później wyświetla log .....registration of internet number failed. Remote site report reason for error 480" i znow kilka razy remote site not responding.
    Powiedz mi jeszcze czy ten fw 04.87 mogę postawić na urządzeniu z annexem a??? bo ten fw jest na annex b... Na ftp firmy avm...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 12989597
    freetz_master
    Poziom 31  
    yeezior napisał:

Logi "registration of internet numer failed. Remote site not responding. Timeout." I melduje tak ok 3, 4 komunikatów, później wyświetla log .....registration of internet number failed. Remote site report reason for error 480" i znow kilka razy remote site not responding.

Od tego trzeba było zacząć.

480 to błąd autentyfikacji. Wyczytałem na tym forum
    http://www.ip-phone-forum.de/showthread.php?t=99177

że najprawdopodobniej login użytkownika musi inaczej wyglądać.
    W tym wątku okazało się, że przy tym błędzie użytkownik musi byc w formacie maila.

wpisz więc we Fritzu w polu "user name" zamiast
    0427xxxxxx -> 0427xxxxxx(_at_)nie-mam-pojecia-co.pl:

0427xxxxxx(_at_)foncpe.netiangn.pl
    0427xxxxxx(_at_)netiangn.pl
    0427xxxxxx(_at_)foncpe.pl
    0427xxxxxx(_at_)netia.pl

Co jeszcze mi się rzuciło w oczy: numer masz bez zera, a usera z zerem. Próbowałeś bez zera? Może w tym zyxelu zero usera jest jakoś odcinane a we fritzu nie.
    Spróbuj więc najpierw usera w taki sposób
    427xxxxxx

a jak nie, to do dalej analogicznie

427xxxxxx(_at_)foncpe.netiangn.pl
    427xxxxxx(_at_)netiangn.pl
    427xxxxxx(_at_)foncpe.pl
    427xxxxxx(_at_)netia.pl

Ewentualnie drąż u techników netii, jaki format loginu ma mieć user, naprowadź ich na to.

408 to ewidentny błąd błednych danych przy logowaniu.

Edycja
    tu jeszcze wyczytałem
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053786.html
    nie wiem jak to jest w netii, ale dziewczyna pisze o jakimś użytkowniku netii
    Cytat:

id, Klienta:
    Chciałbym użyć innego modemu ADSL niż ten który mam. Wybrałam Fritz

Serwis:
    witam

Serwis:
    rozumiem

id, Klienta:
    Nie wiem czy mam wszystkie informacje do paramteryzacji konta SIP. tzn sipproxy user i haslo.

id, Klienta:
    Chyba, ze user to jest ten z konta głownego tj xxxxxxxx(malpa)net24.com.pl

Serwis:
    przykro mi, niestety tych informacji Pani nie udzielimy

więc może popróbuj też
    0427xxxxxx(malpa)net24.com.pl

oraz

427xxxxxx(malpa)net24.com.pl
  • #13 12991750
    yeezior
    Poziom 11  
    Bardzo dziękuje Ci za zainteresowanie, wypróbuje jeszcze tych kilka pomysłów. Dziwne tylko że ten softphone odpalił się bez problemu... Ale wiesz, sprawdzę wszystkie możliwości... Próbowałem chyba tej kombinacji z zerem i bez w numerze int, i loginie, ale formatu z @ nie sprawdzałem...
    Pozdrawiam serdecznie!

Dodano po 59 [sekundy]:

A wracając do FW, da się postawic 04.87 na annexie a?
  • Pomocny post
    #14 12992134
    freetz_master
    Poziom 31  
    yeezior napisał:

A wracając do FW, da się postawic 04.87 na annexie a?

Tak, mam takowe. Trzeba tylko umiejętnie przepakować Annex.
    Na stronie AVM nie ma takiego czegoś.
    Poślij mi na priva adres mailowy, to ci podrzucę. Skrzynka musi akceptować 10MB danych.

• #15 12993545
    yeezior
    Poziom 11  
    A powiedz mi jeszcze, w takich sytuacjach trzeba może klonować adres MAC urządzenia??? Tzn czy fb powinien miec adres tego zyxela
  • #16 12997089
    yeezior
    Poziom 11  
    Witam ponownie...
    Nowy soft postawiony. (wielkie dzięki) I skrzynka pięknie działa... Poza oczywiście rzeczonym Voipem... ;) Troszkę już wymiękam ale honorowa sprawa... I sumienie nie pozwala mi odpścić... :) Chyba wykorzystałem wszystkie możliwości wpisywania ustawień do tego frycka. Zastanawia mnie jeszcze temat tego MACa... Nie znam się na serwerach i nie wiem czy możliwe jest żeby filtrowali adresy na tym ich serwerze SIP, bo jaka może być zasadnicza różnica miedzy softphonem a bramką VoIP... Softphone jako aplikacja też ma jakiś adres MAC? Chyba nie.... i Może dlatego rejestruje się bez problemu...
    Aha, i jeszcze jedna sprawa do kolegi freetz_master - udało mi się dostać telnetem do tego Zyxela i wyciągnąłem kilka szczegółów konfiguracji konta SIP, mógł byś w wolnej chwili rzucić okiem czy jest tam coś co mogłem przeoczyć a co może być warte uwagi? :)
    Pozdrawiam!

Dodano po 2 [minuty]:

A czy może znajdzie się ktoś z kolegów który przerabiał temat logowania się do usług Netii na nie "oryginalnym ;)" sprzęcie?
  • #17 12997890
    freetz_master
    Poziom 31  
    Witaj.

No to jestesmy z tej samej gliny - sprawa honorowa i latwo sie nie odpuszcza ;-)

Teraz tak

1. MAC - malo prawdopodobne, ale jezeli juz chcesz, to mozna i ten problem ominac. Kilka zapytan na tym forum odnosnie MACa na fritzach juz bylo. Tu znajdziesz, jak to zrobic

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2691640.html#12974480

2. Telnet na Zyxelu: KONIECZNIE wklej na forum wszystkie pliki konfiguracyjne (1:1, dane dostepowe zastap xxx, ale tak, aby format byl widoczny)

3. Logi dalej z tym samym bledem 480?

Musimy ugryzc ten temat, z pewnoscia jest wiele osob, ktore sa zainteresowane tematem.

P.S. Moglbys zrobic screena, z jaka predkoscia sie zsynchronizowal na tym firmware?
  • REKLAMA
  • #18 12999274
    yeezior
    Poziom 11  
    WITAM!

Zabawy ciąg dalszy. Musze brać się za to tak troszkę na raty bo wiecie rozumiecie, mały człowieczek w domu zazwyczaj = mało czasu na cokolwiek innego... :)

Wracając do tematu, zmienię jeszcze tego MACa... Chce się upewnić a niewiele kombinacji to kosztuje tak na prawde... Pobrałem z netu jeszcze 2 inne softphony, spróbuje je zarejestrować do tego SIPa i zobaczę czy równie dobrze im pójdzie, może przy wprowadzaniu danych do rejestracji coś mi przyjdzie do głowy... Może coś w logach któregoś programu... Zobaczymy...

Ustawienia SIP (telnet zyxel):

I te screeny o które prosiłeś:

Logi frizboxa:

Niby nie ma 480... Ale tak jak pisałem we wcześniejszym poście, jest kilka takich logów jak widać, później jeden log z kodem 480 i znów tak jak na screenie...

Dodano po 2 [godziny] 1 [minuty]:

Mam jeszcze fajną ciekawostkę... :)
    Jednego dnia grzebałem trochę telnetem w tym zyxelu, ale że było późno odpuściłem sobie. A następnego dnia rano... Zonk... Inne hasło do telnetu. :D Brawo dla techników Netii za błyskawiczną reakcję! Chyba że robi to za Was jakiś program...

Dodano po 3 [godziny] 27 [minuty]:

Hej!
    Coś się zmieniło... Tzn, postanowiłem usunąć wogóle ustawienie serwera proxy w ustawieniach VoiP fritza i... Wyrzcił inny numer błędu. Tj. 404... "Not found". Możliwe jest działanie VoiP bez danych serw proxy? Bo jeżeli nie to błąd powinien być inny... Raczej powinno być chyba coś z serii błędów 5xx...
    Ok, doczytałem że błąd 404 ma związek z URI... Nie miałem pojęcia co to, doczytałem bo to właśnie URI tworzyło się "samo" w softphonach które próbowałem połączyć (3 softphony połączyły się bez problemu), tworzyło sie samo - łączyło numer internetowy z nazwą domeny (foncpe.netiangn.pl). Takie właśnie URI było też w tym moim zyxelu. Zacząłem sie zastanawiać w jaki sposób to URI tworzy sobie fritz, tzn które pola ze strony konfiguracyjnej bierze do złożenia tego w całość... Zacząłem od nowa serię prób z różnymi formatami user i numer tel... Tj 41274xxx 041274xxxx, z @ bez itd... Cały czas log błędu 404... Aż we fritzu ustawiłem usera bez 0 na początku (w zyxelu user id jak widać po konfigu był z 0)... I wtedy kod błędu zmienił się na 401... czyli The request requires user authentication. This response is issued by UASs and registrars
    Później musiałem isć do pracy niestety, ale myślę że pola user i registrar w ustawieniach fritza tak powinny zostać... Teraz kwestia prawdopodobnie leży w dopasowaniu formatu pola z numerem tel... Ciekawe czy to zadziała wogóle bez tego proxy... ;)
    Jak idę złą drogą to poprawiajcie mnie proszę... :D
    Wiem że podejście takiego typowego laika... Ale może uda się coś wykombinować.
    A czy na przykład logi któregoś z softphonów (takiego który połączył się z skukcesem) mogły by coś w temacie pomóc? Bo ja tak szczerze niewiele z nich rozumiem ale mógłbym zamieśćić...
  • #19 13000820
    freetz_master
    Poziom 31  
    Pokaż proszę jeszcze stronę z konfiguracją numeru - z tym nowym firmware.

Acha, a czemu nie masz hasła na fritza ustawionego???? Może jest blokada, że się nie rejestruje bez hasła.

Cytat:

A czy na przykład logi któregoś z softphonów (takiego który połączył się z skukcesem) mogły by coś w temacie pomóc?

Nie logi, tylko napisz jak sie pola nazywały i co tam wpisałeś.

dla Twojego numeru stosuj 41xxxxxx. Całą resztę proszę podać 1:1.
  • #20 13003340
    yeezior
    Poziom 11  
    Witam!
    Zamieszczamy więc: (hasło na skrzynkę ustawiłem i nic to nie zmieniło)

Aktualne ustawienia Fritz:
    FritzBox7170 - Serwer SIP Netia problem z rejestracją FritzBox7170 - Serwer SIP Netia problem z rejestracją

I aktualne logi:

A to softphony i ich konfiguracje:

Dodano po 4 [minuty]:

Pozdrawiam serdecznie!

Dodano po 8 [minuty]:

Acha, a czemu wyświetla mi taki komunikat: Die angegebene Datei ist keine gültige Import-Datei.
    Przy ładowaniu zmienionego pliku .export, zmieniony mac, modyfikowany programem WordPad...
  • #21 13003560
    freetz_master
    Poziom 31  
    Nie wiem, co to WordPad. Zalecam Notepad++. To zwykły plik tekstowy. Exportuj z hasłem i importuj z hasłem.
  • #22 13015674
    yeezior
    Poziom 11  
    Witam...
    No i jak koledzy?
    Po wglądzie do parametrów tych softphonów nic nie przychodzi Wam do głowy?
    Bo mnie wyczerpały się pomysły... Czuję że najlepszym rozwiązaniem będzie rezygnacja z telefonu netii i przejście na Neofon TP z przeniesieniem numeru... ;)
    Pozdrawiam!
  • #23 13015741
    neyoam
    Poziom 1  
    Hej
    Z góry przepraszam, że nie na temat.
    Wiecie może skąd można jeszcze ściągnąć "configreader.zip" do zyxela? Stronka "everlost.nl...." niestety nie działa.
    Pozdrawiam
  • #24 13015800
    yeezior
    Poziom 11  
    A co takiego chcesz zdziałać kolego? O ten programik bardzo trudno w internecie ostatnio...

Dodano po 2 [minuty]:

Pisz na pw jak cos...
  • #25 13039965
    yeezior
    Poziom 11  
    Temat rozwiązany. Kluczem do sukcesu było usuniecie wpisu z serwerem proxy... Musi być sam "registrar"... Drobne kombinacje z userem i numerem internetowym, tzn zaznaczona opcja "use telefon number for registration", numer w formacie bez 0 i user z 0 na początku. Tak czy inaczej z wielką ulgą przesiadłem się na starego dobrego Fritza. Pozdrawiam serdecznie, i dzięki wielkie za zainteresowanie. W razie czego, służę pomocą! Jeszcze screeny z konfiguracją:

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z rejestracją serwera SIP Netii na routerze FritzBox 7170, mimo że aplikacja softphone działa poprawnie. Po wymianie informacji na temat konfiguracji, użytkownik próbował różnych ustawień, w tym zmiany formatu loginu oraz portu, ale nadal otrzymywał błędy rejestracji. Kluczowym rozwiązaniem okazało się usunięcie wpisu z serwerem proxy oraz dostosowanie formatu numeru i loginu. Ostatecznie, po wprowadzeniu odpowiednich zmian, udało się zarejestrować na serwerze SIP.
REKLAMA