WITAM!
Zabawy ciąg dalszy. Musze brać się za to tak troszkę na raty bo wiecie rozumiecie, mały człowieczek w domu zazwyczaj = mało czasu na cokolwiek innego...
Wracając do tematu, zmienię jeszcze tego MACa... Chce się upewnić a niewiele kombinacji to kosztuje tak na prawde... Pobrałem z netu jeszcze 2 inne softphony, spróbuje je zarejestrować do tego SIPa i zobaczę czy równie dobrze im pójdzie, może przy wprowadzaniu danych do rejestracji coś mi przyjdzie do głowy... Może coś w logach któregoś programu... Zobaczymy...
Ustawienia SIP (telnet zyxel):
I te screeny o które prosiłeś:
Logi frizboxa:
Niby nie ma 480... Ale tak jak pisałem we wcześniejszym poście, jest kilka takich logów jak widać, później jeden log z kodem 480 i znów tak jak na screenie...
Dodano po 2 [godziny] 1 [minuty]:
Mam jeszcze fajną ciekawostkę...
Jednego dnia grzebałem trochę telnetem w tym zyxelu, ale że było późno odpuściłem sobie. A następnego dnia rano... Zonk... Inne hasło do telnetu.

Brawo dla techników Netii za błyskawiczną reakcję! Chyba że robi to za Was jakiś program...
Dodano po 3 [godziny] 27 [minuty]: Hej!
Coś się zmieniło... Tzn, postanowiłem usunąć wogóle ustawienie serwera proxy w ustawieniach VoiP fritza i... Wyrzcił inny numer błędu. Tj. 404... "Not found". Możliwe jest działanie VoiP bez danych serw proxy? Bo jeżeli nie to błąd powinien być inny... Raczej powinno być chyba coś z serii błędów 5xx...
Ok, doczytałem że błąd 404 ma związek z URI... Nie miałem pojęcia co to, doczytałem bo to właśnie URI tworzyło się "samo" w softphonach które próbowałem połączyć (3 softphony połączyły się bez problemu), tworzyło sie samo - łączyło numer internetowy z nazwą domeny (foncpe.netiangn.pl). Takie właśnie URI było też w tym moim zyxelu. Zacząłem sie zastanawiać w jaki sposób to URI tworzy sobie fritz, tzn które pola ze strony konfiguracyjnej bierze do złożenia tego w całość... Zacząłem od nowa serię prób z różnymi formatami user i numer tel... Tj 41274xxx 041274xxxx, z @ bez itd... Cały czas log błędu 404... Aż we fritzu ustawiłem usera bez 0 na początku (w zyxelu user id jak widać po konfigu był z 0)... I wtedy kod błędu zmienił się na 401... czyli The request requires user authentication. This response is issued by UASs and registrars
Później musiałem isć do pracy niestety, ale myślę że pola user i registrar w ustawieniach fritza tak powinny zostać... Teraz kwestia prawdopodobnie leży w dopasowaniu formatu pola z numerem tel... Ciekawe czy to zadziała wogóle bez tego proxy...
Jak idę złą drogą to poprawiajcie mnie proszę...
Wiem że podejście takiego typowego laika... Ale może uda się coś wykombinować.
A czy na przykład logi któregoś z softphonów (takiego który połączył się z skukcesem) mogły by coś w temacie pomóc? Bo ja tak szczerze niewiele z nich rozumiem ale mógłbym zamieśćić...